News

Decizie de ultimă oră privind returnarea ambalajelor SGR. Se aplică imediat. De ce nu puteți preda ambalajele pentru reciclare, deși magazinul este deschis și automatul funcționează

Ce se întâmplă cu returnarea ambalajelor SGR în România. De ce consumatorii nu pot preda produsele când magazinul este deschis?
29.06.2024 | 16:18
Decizie de ultima ora privind returnarea ambalajelor SGR Se aplica imediat De ce nu puteti preda ambalajele pentru reciclare desi magazinul este deschis si automatul functioneaza
Decizie de ultimă oră privind returnarea ambalajelor SGR. colaj Fanatik/ Foto pixabay/ Facebook RetuRO SGR
ADVERTISEMENT

Returnarea ambalajelor SGR merge într-o direcție bună, având în vedere că tot mai mulți români se prezintă la punctele de reciclare a ambalajelor. Ba chiar, deseori sunt cozi infernale la automatele de colectare.

Ce se întâmplă cu returnarea ambalajelor SGR. De ce nu pot fi predate la orice oră

În acest context, mulți dintre consumatori se întreabă de ce nu pot preda ambalajele pentru reciclare la orice oră, atunci când magazinul este deschis și automatul funcționează. Ei bine, asta se întâmplă pentru că există restricții la anumite ore.

ADVERTISEMENT

Returnarea ambalajelor SGR se poate face la orice punct pus la dispoziție de comercianții din România. Predarea se permite dacă produsele au fost cumpărate din altă parte. Totodată, nu este necesară prezentarea bonului fiscal pentru recupararea garanției.

Reprezentanții magazinelor sunt obligați de lege să afișeze „adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare operat de comerciant”, notează avocat.net. De altfel, legislația în vigoare nu permite ca ambalajele să fie înapoiate la orice oră.

ADVERTISEMENT

Când nu este permisă predarea ambalajelor

Nici măcar în cazul magazinelor cu program non-stop, acolo unde sunt amplasate RVM-uri, nu este permis acest lucru. Interdicția se aplică în timpul orelor de liniște și ordine publică, potrivit Legii 61/1991.

Este vorba despre anumite ore din timpul nopții și prânzului, respectiv 22:00 – 08:00 și 13:00- 14:00. Totuși, trebuie menționat că aceste reguli se aplică în cazul magazinelor situate în apropierea blocurilor și caselor locuite.

ADVERTISEMENT

„Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează: – Tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat. Cu orice obiect ori prin strigăte sau larmă.

– Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă. Sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice. În locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

ADVERTISEMENT

– Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor. În corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, se arată în lege.

ADVERTISEMENT