Decizie DEFINITIVĂ în dosarul Petromservice. Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca – ŞASE ani de închisoare cu EXECUTARE

Iuliana Spirache   
in Hotnews
22/07/2016, 13:26
Decizie DEFINITIVĂ în dosarul Petromservice. Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca – ŞASE ani de închisoare cu EXECUTARE

Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cu executare în dosarul devalizării Petromservice. Sorin Ovidiu Vîntu a primit şase ani şi două luni de închisoare, în timp ce fostul sindicalist Liviu Luca a primit o pedeaspă de şase ani. Sentinţa este definitivă.

UPDATE.  Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la 6 ani şi două luni de închisoare cu executare, iar Liviu Luca a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Practic, judecătorii Curţii de Apel au menţinut pedepsele celor doi de la prima sentinţă.

În iulie 2014, Tribunalul Bucureşti a pronunţat prima sentinţă, prin care Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la şase ani şi două luni închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani. Liviu Luca a primit, tot în primă instanţă, şase ani de închisoare.

Hotărârea a fost contestată, iar procesul a continuat la Curtea de Apel, care a încheiat dezbaterile în urmă cu două săptămâni.

Prejudiciul calculat în acest dosar depăşeşte 80 de milioane de euro.

Ce spun procurorii

Procurorii susţin că, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care sindicalistul avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

În acest mod, el a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de Petromservice, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar.

Din probele cauzei, a rezultat că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

Un rol important în administrarea Petromservice avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară.

În cursul anului 2007, Petromservice a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, Liviu Luca a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari, mai susţin procurorii.

Anchetatorii arată că Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui S.O. Vîntu şi Octavian Ţurcan, un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile Petromservice în conturile unor societăţi off shore controlate de inculpaţi, sub pretextul achiziţiei unor acţiuni cotate la bursă.

Vezi mai multe detalii aici.

Sursă: romaniatv.net

Ştirea MOMENTULUI

Mahlangu a plecat la Ludogoreţ. Dinamo a confirmat Fanatik. Ce salariu va lua mijlocaşul

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×