Sport

Decizie fără precedent în fotbalul românesc. Supercupa se va disputa în altă țară. Anunţul lui Burleanu

Pentru prima dată în istorie, Supercupa României se va disputa într-o altă țară. Motivul? Răzvan Burleanu își propune să aducă astfel cluburile de fotbal mai aproape de compatrioții aflați peste hotare.
24.05.2021 | 20:01
Decizie fara precedent in fotbalul romanesc Supercupa se va disputa in alta tara Anuntul lui Burleanu
ADVERTISEMENT

Ediția din 2022 a Supercupei României va fi mutată, cel mai probabil, într-o altă țară. Potrivit președintelui FRF, această măsură vine în contextul noului proiect asumat de mai-marii fotbalului autohton.

Ne dorim să aducem cluburile de fotbal cât mai aproape de toți românii, indiferent unde sunt aceștia”, a explicat Răzvan Burleanu, dezvăluind și variantele luate în calcul pentru duelul dintre campioana CFR Cluj și deținătoarea Cupei, Universitatea Craiova, programat pe 10 iulie, cu o săptămână înainte de startul noului sezon.

ADVERTISEMENT

Pe listă se regăsesc state cu mari comunități de români, precum Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA sau Republica Moldova. Competiția ar fi trebuit să ajungă peste hotare încă din acest an, dar pandemia Covid-19 a dat peste cap toate planurile oficialilor de la Casa Fotbalului.

FRF mută Supercupa României în altă țară

Supercupa României, care va fi găzduită, așa cum ne-am obișnuit, până înainte de pandemie, înaintea debutului sezonului competițional de Liga 1, va fi organizată pe data de 10 iulie, cu o săptămână înainte de reluarea Ligii 1.

ADVERTISEMENT

Tot astăzi, la nivelul Comitetului Executiv, ne-am asumat un nou proiect și anume că ne dorim să aducem cluburile de fotbal cât mai aproape de toți românii, indiferent unde sunt aceștia.

De aceea, în 2022, ne propunem să organizăm Supercupa României într-una dintre țările cu comunități mari de români: Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Statele Unite sau Moldova. Oricare dintre aceste țări poate să reprezinte o opțiune începând cu 2022.

ADVERTISEMENT

Planul inițial era să putem să organizăm chiar de anul acesta meciul de Supercupă într-una dintre țările cu comunitățile mari de români, în schimb pandemia ne-a dat peste cap”, a declarat Răzvan Burleanu la finalul ședinței Comitetului Executiv al FRF.

Liga a doua ia startul pe 31 iulie. Când este programată finala Cupei României

De asemenea, președintele Federației Române de Fotbal a comunicat datele de start pentru sezonul competițional 2021-2022. Dacă Liga a doua va lua startul pe 31 iulie, cluburile înscrise în cel de-al treilea eșalon au timp până pe 28 august să-și pună la punct strategiile.

ADVERTISEMENT

S-au aprobat date importante cu privire la campionatul competițional. Cupa României va debuta pe 28 iulie, faza 1, iar finala va fi pe 19 mai 2022. Liga 3 va debuta pe 28 august, iar Liga 2 pe 31 iulie. Supercupa României va fi organizată pe 10 iulie, cu o săptămână înainte de reluarea Ligii 1”, a anunțat Răzvan Burleanu.

Regula U21 rămâne neschimbată: „S-a decis formarea unui grup de lucru”

În altă ordine de idei, controversata regulă U21 nu a suferit nicio modificare de ultim moment, dar s-a decis înființarea unui grup de lucru care să poarte discuții cu reprezentanții cluburilor din primul eșalon, tocmai pentru a ajunge la un consens în cel mai scurt timp posibil.

Am luat act de faptul că 15 din cele 16 cluburi din Liga 1 au fost împotriva introducerii celui de-al doilea jucător U21 pentru următoarele sezoane competiționale. Argumentele oferite de FRF nu au fost suficient de puternice sau înțelese.

Aș vrea să clarific că obiectivul FRF nu a fost acela de a avea 2 jucători U21 pentru cluburile din Liga 1, ci de a folosi regula U21 pentru a crește investițiile la nivelul Academiilor de Copii și Juniori. 

Viziunea FRF este ca în Liga 1 să regăsim cluburi care să-și asume investițiile la acest nivel mult mai mult decât în 2014. La nivelul ședinței de Comitet Executiv s-a decis formarea unui grup de lucru cu reprezentanții cluburilor din Liga 1, doi din play-off și trei din play-out, la care să se adauge și președintele LPF. 

Votul cluburilor retrogradate direct va fi luat de cluburile care au promovat direct din Liga 2. Obiectivul este ca peste o săptămână să ne putem întâlni și să vedem ce garanții putem oferi întregului ecosistem fotbalistic, astfel încât să ne asigurăm că investițiile la nivelul tuturor Academiilor vor continua să crească în anii următori.

A fost o invitație la dialog, am avansat mai multe propuneri, precum această propunere de a crește numărul jucătorilor formați la nivel național la 7 și totodată ca cel puțin 10% dintre cheltuielile unui club din Liga 1 să meargă în investiții la propriile Academii de Copii și Juniori. 

Dacă cluburile din Liga 1 propun alte variante în ceea ce privește investițiile în propriile Academii, suntem deschiși dialogului. Suntem foarte încrezători că ne va ajuta grupul de dialog”, a declarat președintele FRF.

ADVERTISEMENT