News

Decizie fără precedent în justiţie. Un cioban nu va uita niciodată pedeapsa primită din cauza a ceea ce a făcut cu 130 de oi

Magistrații Judecătoriei Pașcani l-au condamnat recent pe Iulian Bogdan Hamciuc la un an de închisoare cu suspendare pentru distrugerea provocată de peste 130 de oi.
15.08.2022 | 15:02
Decizie fara precedent in justitie Un cioban nu va uita niciodata pedeapsa primita din cauza a ceea ce a facut cu 130 de oi
Pentru că n-a avut grijă de oi și le-a lăsat să distrugă cultura de grâu, un cioban a fost obligat să meargă la școală. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

Conform jurnaliștilor de la bzi.ro, pe lângă obligația de a plăti despăgubiri în valoare de 3.124 de lei, respectivul cioban care n-a avut grijă de oi a mai avut o surpriză din partea magistraților.

Cioban distrugător, viitor elev silitor

Așa cum vom vedea, în prim-plan apare o decizie rară în justiție. Practic, cel care le-a permis oilor să pască într-un lan cu grâu al unui vecin va fi obligat să meargă la școală.

ADVERTISEMENT

Asta au decis magistrații care au pronunțat decizia la finalul săptămânii trecute. ”Instanța îi impune condamnatului Iulian Bogdan Hamciuc să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională.

Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Ruginoasa sau al oricărei instituţii aflate în subordinea acestuia, pe o perioadă de 80 de zile.

ADVERTISEMENT

Admite în parte acţiunea exercitată de partea civilă D.H. Obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 3.124 de lei, cu titlu de daune materiale și morale”, au notat judecătorii în minuta preluată de jurnaliștii ieșeni.

Decizie după 5 ani

Procesul a început la data de 16 iulie 2021, iar decizia nu este definitivă, așa că ciobanul obligat să meargă la școală poate formula apel. Totuși, este greu de crezut că se va ajunge aici, mai ales având în vedere desfășurarea evenimentelor.

ADVERTISEMENT

Totul a început la 22 aprilie 2017, când inculpatul a distrus prin pășunare cu oile 0,75 ha de cultură de grâu.  Suprafața afectată era situată în extravilanul comunei Ruginoasa. Proprietarul a fost anunțat de un martor așa că s-a prezentat la fața locului alături de fiul său.

Când au ajuns, cei doi au fost șocați. Hamciuc privea relaxat cum toate cele 130 de oi ale sale păşteau pe tarlaua de grâu. Agricultorul a vrut să scoată oile din lan, dar ar fi fost amenințat de Hamciuc, care ar fi încercat să-l bată cu bâtă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ciobanul și-ar fi asmuțit câinele asupra vecinului, dar ambele acțiuni au fost negate de inculpat când a ajuns în fața judecătorilor din Pașcani.

ADVERTISEMENT
Tags: