News

Decizie fără precedent în Polonia! Avortul, interzis. Care sunt singurele excepții admise

27.01.2021 | 23:20
Decizie fara precedent in Polonia Avortul interzis Care sunt singurele exceptii admise
ADVERTISEMENT

Decizia Tribunalului Constituțional din Polonia, care interzice avortul aproape în totalitate, a intrat în vigoare în cursul zilei de miercuri, 27 ianuarie 2021, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Guvernului de la Varșovia, singurele excepții admise sunt  în cazul sarcinilor rezultate ca urmare a unui viol, incest sau în cazul în care viața mamei este pusă în pericol. Reformat de conservatorii aflați la putere, Tribunalul a calificat drept incompatibilă cu Constituția întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformații grave ale fetusului.

ADVERTISEMENT

Măsura a dat naștere, însă, unor proteste masive atât în faţa sediului instituției, cât și în mai multe orașe ale țării. „Cerem tuturor să iasă în stradă. Exprimaţi-vă furia după cum credeţi de cuviinţă”, a transmis Marta Lempart, reprezentanta principalei grupări aflate la originea manifestațiilor.

Avortul a fost interzis aproape în totalitate în Polonia

Tribunalul constituţional a prezentat o justificare scrisă a hotărârii privind protecţia vieţii. Conform prevederilor constituţionale, hotărârea va fi publicată astăzi (n.r. miercuri) în Monitorul Oficial”, a anunţat Centrul de informare al Guvernului, pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Țară majoritar catolică, Polonia are una dintre cele mai restrictive legi din Uniunea Europeană în materie de avort. Practic, în momentul de față, singurele excepții admise sunt în cazul sarcinilor rezultate ca urmare a unui viol, incest sau în cazul în care viața mamei este pusă în pericol.

În urma protestelor masive, care au avut loc toamna trecută, autoritățile au amânat publicarea hotărârii și astfel a fost împiedicată intrarea în vigoare a restricțiilor. Astăzi, însă, decizia Tribunalului a fost publicată în Monitorul Oficial și a devenit lege.

ADVERTISEMENT

Întreaga Polonie se mobilizează, nu doar Varșovia. Suntem pregătiți! Când vorbim de infernul femeilor, putem vorbi acum de infernul guvernului. O să vă pregătim iadul”, a declarat Klementyna Suchanow, o altă reprezentantă a mișcării „Greva femeilor”.

În prezent, potrivit datelor oficiale, în Polonia se fac anual mai puțin de 2.000 de avorturi legale. Cu toate acestea, organizaţiile feministe susțin că alte aproximativ 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute ilegal în afara țării.

ADVERTISEMENT

Reacția președintelui episcopiei poloneze: „O decizie malefică”

În toamna anului trecut, când au avut loc ample mișcări de protest împotriva deciziei Tribunalului Constituțional de a interzice avortul aproape în totalitate, Arhiepiscopul Stanislaw Gadecki i-a îndemnat pe polonezi să își exprime opiniile „într-un mod acceptabil din punct de vedere social, respectând demnitatea fiecărei ființe umane”.

De asemenea, acesta a reiterat poziția Bisericii privind dreptul la viață și a subliniat că „decizia deliberată de a priva o ființă umană nevinovată de dreptul la viață este mereu malefică din punct de vedere moral și nu poate fi niciodată legitimă”.

Fiecare om trebuie protejat de la concepție, până la moartea naturală. În acest sens, Biserica, așa cum spune adesea Papa Francisc, nu poate face compromisuri, deoarece s-ar face vinovată de cultura respingerii, atât de răspândită astăzi, cea care îi afectează mereu pe cei mai nevoiași și vulnerabili”, a adăugat Gadecki.

ADVERTISEMENT