News

Decizie fără precedent în Austria. Nu ai voie să mergi la coafor fără un test Covid negativ

08.02.2021 | 21:32
Decizie fara precedent in Austria Nu ai voie sa mergi la coafor fara un test Covid negativ
ADVERTISEMENT

Guvernul austriac a răspuns pozitiv solicitărilor din partea cetățenilor nerăbdători să treacă iarăși pragul saloanelor de înfrumusețare. Cu o condiție, însă. Cine își dorește să aibă acces la coafor, trebuie să prezinte mai întâi un test negativ pentru Covid-19 și să demonstreze astfel că nu este infectat.

Surprinzător sau nu, toate centrele de testare special amenajate în Viena, printre care se numără de ceva timp și celebrul Castel Schönbrunn, au fost luate cu asalt luni, 8 februarie, în prima zi de relaxare a restricţiilor. Cozi interminabile s-au format și în fața farmaciilor care oferă teste gratuite pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Deși se bucură că pot reveni la muncă după o lună și jumătate de restricții, patronii saloanelor sunt „îngrijorați de acest obstacol al testului”, care i-ar putea determina pe oameni să aibă rețineri. Școlile au fost și ele redeschise în acest debut de săptămână, cu condiția ca elevii să fie testați periodic.

Vienezii au nevoie de test Covid negativ pentru a merge la coafor

Sunt foarte, foarte fericită că pot să revin”, a răspuns Martin, o locuitoare din Viena care s-a prezentat dis de dimineață, cu documentul necesar, la micuțul salon din centrul capitalei. Nu-i mai trecuse pragul de începutul lunii decembrie, o eternitate în condițiile în care era obișnuită să-și vopsească părul la fiecare patru săptămâni.

ADVERTISEMENT

Cât despre obligativitatea de a efectua un test Covid, ei bine, „nu este o problemă”. Ba chiar a declarat că va face acest lucru în mod regulat, chiar și înainte de a-şi vizita părinţii, care se încadrează într-o grupă de risc.

Și Roger Hackstock, un alt client fidel al saloanelor de înfrumusețare, consideră că măsura este „rezonabilă pentru a preveni o nouă înmulţire a cazurilor”. Cu toate acestea, puține sunt statele care se încumetă în momentul de față să o aplice.

ADVERTISEMENT

Austria înregistrează puţin peste o mie de infectări noi pe zi și pare că bilanțul se încăpățânează să rămână constant, în pofida săptămânilor lungi de restricţii. Dacă situația devine critică, autoritățile nu vor ezita să recurgă la încă un lockdown.

În regiunea montană Tirol, unde s-a constatat o răspândire îngrijorătoare a variantei sud-africană a coronavirusului, au fost emise luni atenţionări împotriva călătoriilor neesenţiale, atât către, cât şi dinspre acest land. De asemenea, polițiștii au sporit controalele săptămâna trecută, în speranţa că astfel vor descuraja sosirea schiorilor străini.

ADVERTISEMENT
Tags: