News

Decizie fără precedent pentru justiția din România! Polițistul care a bătut un „parcagiu” a fost condamnat

22.06.2020 | 12:43
Decizie fara precedent pentru justitia din Romania Politistul care a batut un parcagiu a fost condamnat
ADVERTISEMENT

Cazul polițistului care în 2015 a bătut un „parcagiu” chiar în sediul Secției 17 din Capitală s-a încheiat printr-o sentință fără precedent pentru justiția din România. În cursul zilei de joi, 18 iunie, magistrații Judecătoriei sectorului 5 din București l-au condamnat pe agent la 10 luni de închisoare cu suspendare.

Totodată, acesta nu va mai avea dreptul de a-și practica meseria și va trebui să-i plătească victimei daune morale în valoare de 10.000 de lei. Potrivit organizației APADOR-CH, decizia marchează o premieră absolută pentru sistemul juridic din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus, însă, că ea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Fapta pentru care omul legii a fost găsit vinovat s-a produs în data de 11 februarie 2015, în jurul orei 20.00, când „parcagiul” se afla în zona Palatului CEC de pe Calea Victoriei.

Polițistul care a bătut un „parcagiu” a fost condamnat. Este o sentință fără precedent pentru justiția românească

Avem o premieră în justiția națională care înțelege în sfârșit să-și facă treaba și să nu mai lase pe seama CEDO. După cinci ani de tergiversări, în care poliția și procurorii mai mult nu au vrut să-l ancheteze pe agresor, justiția l-a condamnat pe polițistul A. S. la 10 luni de închisoare cu suspendare și 10.000 de lei daune morale pentru victimă.”, se arată în mesajul publicat recent pe pagina de Facebook APADOR-CH.

ADVERTISEMENT

În general, cazurile de agresiuni ale polițiștilor la adresa cetățenilor sunt tergiversate ani de zile și în cele din urmă ajung eventual la CEDO, justiția națională fiind greu de convins că poliția poate să și greșească în exercițiul funcțiunii.

Despre o tergiversare lungă de cinci ani a fost vorba și în cazul G. D., un cetățean amendat și apoi bătut în Secția de poliție nr.17, în iarna anului 2015”, au mai transmis reprezentanții organizației.

ADVERTISEMENT

Filmul complet al acestei anchete. Oamenii legii invocau faptul că victima nu avea lovituri „pe tot corpul”

Deși au trecut mai bine de cinci ani de la producerea faptelor care fac obiectul anchetei, aceasta s-a desfășurat cu mare dificultate. Ba mai mult, potrivit celor de la APADO-CH, oamenii legii au încercat să îi găsească circumstanțe atenuante fostului lor coleg, pentru a obține o pedeapsă cât mai blândă.

Ba mai mult, la un moment dat a fost solicitată clasarea dosarului pe motiv că victima nu prezenta urme de lovituri „pe tot corpul”, potrivit certificatului medico-legal. Asta deși au fost audiate ca martori inclusiv cele două persoane care susțin că l-au auzit pe „parcagiu” strigând din subsolul Secției 17.

ADVERTISEMENT

Procurorii au ales să-i creadă doar pe colegii polițistului și să susțină că nu există probe că G.D. a fost bătut de polițist, ci că e posibil să fi fost bătut în altă parte, de altcineva.

Este interesant că în cazul anchetei clasate de procurori și redeschise de atâtea ori, în același dosar judecătorii au reușit, mai mult decât procurorii, să găsească dovezi sau cel puțin suspiciuni pentru judecarea învinuitului”, au transmis reprezentanții organizației.

Abia după a treia plângere făcută împotriva soluțiilor procurorilor, dosarul a ajuns în instanță, hotărârea fiind pronunțată joi, 18 iunie 2020, după mai bine de cinci ani de la comiterea faptelor. Polițistul a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare, o perioadă de supraveghere de doi ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, i s-a interzis să practice meseria sau să ocupe orice altă funcție publică. Alături de agresor, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost obligată la plata despăgubirilor morale în valoare de 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT