News

Decizie fermă în cazul Sorinei, fetița adoptată de o familie de români stabiliți în SUA! Fetiție i s-a încălcat dreptul la liberă circulație

14.07.2020 | 14:38
Decizie ferma in cazul Sorinei fetita adoptata de o familie de romani stabiliti in SUA Fetitie i sa incalcat dreptul la libera circulatie
ADVERTISEMENT

Decizie fermă în cazul Sorinei, fetița adoptată de o familie de români stabiliți în SUA! Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a încălcat dreptul la liberă circulație al minorei.

Vorbim despre dreptul Sorinei Săcărin, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr 4 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că situaţia Sorinei Săcărin a fost ăndelung dezbătută în vara anului trecut. Imaginile cu fetița luată pe sus atunci de autorități au dus la deschiderea unei anchete.

Fetiței adoptată de o familie de români stabiliți în SUA i s-au încălcat drepturile

„În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art.2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, (…)

ADVERTISEMENT

(…)admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina (…)

(…) din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie.

ADVERTISEMENT

Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie.

ADVERTISEMENT

Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentaţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 14 iulie 2020”, se arată în decizia ICCJ

 

ADVERTISEMENT