News

Decizie finală în cazul victimelor din Colectiv. Ministerul Sănătății plătește cheltuielile pentru tratamente pe toată durata vieții

14.10.2020 | 14:58
Decizie finala in cazul victimelor din Colectiv Ministerul Sanatatii plateste cheltuielile pentru tratamente pe toata durata vietii
ADVERTISEMENT

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect potrivit căruia cheltuielile pentru tratamente ale persoanelor rănite în tragedia din Colectiv vor fi plătite de Ministerul Sănătății.

Sumele vor fi decontate pentru toată viață, atât pentru tratamentele din țară cât și pentru cele din străinătate.

ADVERTISEMENT

”Acesta este proiectul prin care întreg Parlamentul României își cere iertare”, a precizat deputatul neafiliat Oana Bîzgan, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Statul va plăti tratamentele pentru victimele din Colectiv

Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu 220 voturi “pentru”.

ADVERTISEMENT

“250 de destine schimbate într-un minut. 65 de vieţi pierdute şi alte 185 care luptă zi de zi să se regăsească, iar lupta lor este una din ce în ce mai grea şi mai apăsătoare pe zi ce trece. De 5 ani aceşti oameni aşteaptă ca noi să le venim în întâmpinare, să le redăm dreptul la demnitate. Avem astăzi şansa aceasta şi le datorăm tuturor acestor oameni măcar atât.(…) Acest proiect legislativ nu aparţine niciunui partid politic.(…) Acest proiect este proiectul instituţiei Parlamentului României. Este proiectul prin care întreg Parlamentul României îşi cere iertare, iertare faţă de victime, iertare faţă de familiile lor, iertare faţă de întreaga naţie, pentru că o astfel de tragedie a fost posibilă. Supravieţuitorilor le datorăm o lege care să le permită să îşi trateze rănile fizice şi să îşi mai aline puţin din rănile psihice. Votul de astăzi nu va fi unul politic, Colectiv a fost pentru România un motor al schimbării. Tragedia a schimbat ceva în fiecare dintre noi, iar eu şi mulţi dintre noi suntem aici datorită acestei tragedii”, a spus Oana Bîzgan.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că nu este suficient acest gest și că statul trebuie să aibă grijă și de restul oamenilor arși.

ADVERTISEMENT

“Noi, ca stat, ca oameni de stat, trebuie să ştim că avem datoria să spunem un adevăr crunt, primul instinct pe care îl are Ministerul Sănătăţii la această oră, când avem un mare ars în ţară, este să chemăm elicopterul sau să căutăm avioane şi locuri de mari arşi în spitale din Bruxelles sau din alte oraşe care au centre de mari arşi civilizate. România, la această oră, are o secţie renovată de mari arşi la Iaşi, care nu are încă toate dotările necesare pentru a face faţă unei tragedii mult mai mici decât cea de la Colectiv. Astăzi facem o reparaţie morală faţă de o tragedie care ne-a zguduit pe toţi, dar nu este de ajuns. Îi invit pe parlamentari din Comisia de sănătate şi nu numai să se aplece alături de Ministerul Sănătăţii şi să găsească soluţii interne pentru marii arşi. Nu avem o secţie funcţională în Capitală. Avem probleme imense şi trebuie să le rezolvăm”, a arătat Ungureanu.

Benedek Zacharie a cerut să se găsească cât mai repede vinovatul pentru acea tragedie.

“Ar trebui ca şi Justiţia să îşi facă, după atâta timp, treaba şi să ştim cine a fost vinovat acolo, pentru că a existat eroare umană, începând de la instituţiile statului, probabil, până la persoane private. Trebuie şi asta rezolvată”, a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie.

ADVERTISEMENT

Ce spune proiectul

“Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiect.

ADVERTISEMENT