News

Decizie finală în dosarul ANRP. Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de condamnări pe baza prescripției. Sumele uriașe pe care s-a păstrat sechestru

Înalta Curte a pronunțat luni sentința finală în dosarul ANRP, dosar în care DNA a cerut ca obligarea inculpaților la plata în solidar a 300 de milioane de lei
05.12.2022 | 19:14
Decizie finala in dosarul ANRP Alina Bica si Dorin Cocos scapa de condamnari pe baza prescriptiei Sumele uriase pe care sa pastrat sechestru
Sentință finală în mega-dosarul ANRP. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat luni sentința finală în mega-dosarul de corupție ANRP, acolo unde fosta șefă DIICOT, Alina Bica, dar și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Stelian Gheorghe au fost acuzați de mai multe infracțiuni prin care au pus mâna pe o serie de terenuri din Snagov și parcul Plumbuita.

Fără condamnări la închisoare

Inculpații din acest dosar au scăpat de condamnări după ce Instanța Supremă a notat intervenirea prescripției răspunderii penale, după decizia CCR din această vară.

ADVERTISEMENT

„Admite apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și inculpații Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Gheorghe Stelian și Cocoş Dorin împotriva sentinţei penale nr. 399 din data de 29 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 4397/1/2014.

Desfiinţează, în parte, sentința penală apelată şi, rejudecând: În baza art. 396 alin. (8) rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, încetează procesul penal față de inculpații Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ și Gheorghe Stelian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 297 alin. (1) din Codul penal, art. 309 din Codul penal şi art. 5 din Codul penal, respectiv, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 48 din Codul penal rap. la art. 132 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 297 alin. (1) din Codul penal, art. 309 din Codul penal şi art. 5 din Codul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în minuta ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Reamintim că în acest dosar Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, iar omul de afaceri Dorin Cocoș a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită. Procurorii DNA au mai adus în fața justiției mai multe persoane ce au făcut parte din comisia ANRP, pe evaluatorul Emil Nuțu și omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Procurorii DNA au susținut că în data de 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale din ANRP au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de 13.0535 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe. Terenul de 13 ha a fost evaluat la aproape 380 de milioane de lei, cu 263 de milioane mai mult decât valoarea reală de piață. Pentru rolul ei în această afaceri, Bica ar fi primit un teren de 4,400 de metri pătrați în Snagov.

ADVERTISEMENT

Reamintim că în primă instanță, în 2018, Alina Bica a fost achitată pentru abuz în serviciu, Dorin Cocoș fiind condamnat pentru trafic de influență la 2 ani și 4 luni, Gheorghe Stelian a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Crinuța Dumitrean și Sergiu Diacomatu, membri în comisia ANRP, au primit câte 7 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu.

Inculpații obligați să plătească despăgubirile

Instanța supremă a decis însă păstrarea sechestrelor, în cazul lui Dorin Cocoș fiind vorba de 10 milioane de euro iar inculpații au fost obligați să plătească peste 230 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

„Menţine dispoziţia de confiscare specială, de la inculpatul Cocoş Dorin, a sumei de 10.000.000 euro sau echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR la data executării măsurii.

Constată că inculpatul a fost reţinut în data de 29.01.2015 şi arestat preventiv şi la domiciliu în perioada 30.01.2015 la 21.06.2015. Obligă pe inculpatul Nuţiu Emil, în solidar cu inculpaţii Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ şi Gheorghe Stelian, la plata sumei de 218.353.075 lei, cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie”, se mai arată în minuta instanței de judecată.

Suma de 10 milioane de euro reprezintă, potrivit procurorilor DNA, mita primită de Dorin Cocoș pentru a-și exercita influența pe care o avea asupra Alinei Bica pentru rezolvarea dosarului de despăgubire.

ADVERTISEMENT