Sporturi

Darren Cahill, dezvăluiri despre modul cum o antrenează pe Simona Halep: “Uneori e mai agresivă!” Ce spune despre reluarea sezonului în WTA

21.05.2020 | 22:42
Darren Cahill dezvaluiri despre modul cum o antreneaza pe Simona Halep Uneori e mai agresiva Ce spune despre reluarea sezonului in WTA
ADVERTISEMENT

Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep, a dezvăluit că i-ar fi fost foarte greu să-şi aleagă o favorită între Australia şi România, dacă cele două ar fi jucat finala de FED Cup de anul trecut. Probabil ar fi ţinut cu… România.

Cahill, posibil fan al României într-o partidă cu Australia

Anul trecut, echipa de FED Cup a României se oprea în semifinalele competiţiei, fiind învinsă în decisivul de dublu de formaţia Franţei, la Rouen. La momentul respectiv, Cahill nu mai era antrenorul Simonei.

ADVERTISEMENT

„Ca australian mi-ar fi fost greu, dar lucrez cu Simona. Legătura mea cu ea e una puternică, de asemenea și cu România. Chiar dacă nu mi-ar fi fost ușor să iau o decizie, aș fi susținut-o pe Simona și echipa Românei“, a declarat Darren Cahill pentru Digisport.

Din echipa de FED Cup a României în 2019 au făcut parte Simona Halep, Mihaela Buzarnescu, Irina-Camelia Begu, Monica Niculescu şi Raluca Olaru.

ADVERTISEMENT

România, la un pas de finala FED Cup

În semifinala contra Franţei, scorul a fost 3-2 pentru jucătoarele din „Hexagon“. Simona Halep a câştigat ambele partide de simplu, cu Mladenovic (6-3, 6-1) şi cu Garcia (6-7, 6-3, 6-4). Celelalte două jocuri de simplu au fost pierdute de Mihaela Buzărnescu – 3-6, 3-6 contra Carolinei Garcia – şi Irina Begu – 3-6, 6-2, 2-6 contra Paulinei Parmentier. Meciul decisiv de dublu a fost de-a dreptul dramatic. Halep şi Niculescu au reuşit să se impună în primul set cu 7-5, dar în celelalte două au învinse de perechea Garcia-Mladenovici cu 3-6, 4-6.

În finala contra Australiei, Franţa a reuşit să câştige, de asemenea, în jocul decisiv de dublu. 6-3, 6-4 a fost scorul cu care Mladenovici şi Garcia s-au impus în faţa lui Barty şi Stosur. A fost cel de-al treilea trofeu pentru europence, după cele din 1997 şi 2003. Australia lui Darren Cahill a rămas cu 7 titluri de FED Cup, din 16 finale disputate.

ADVERTISEMENT

Cahill, despre relaţia cu Simona şi evoluţia ei

„Fiecare jucător trebuie antrenat altfel. Cu Simona, A fost un întreg proces de comunicare. E important să creezi încredere. Trebuie să fii pe aceeaşi lungime de undă. E valabil pentru mine şi Simona, deşi nu mereu vedem lucrurile la fel. Simona vrea să mă facă să trăiesc cu aceeaşi intensitate ca ea, pentru că noi, australienii, suntem prea calmi“, a descris Cahill relaţia cu eleva lui.

„Simona este incredibil de determinată. Drumul ei spre primul Roland Garros e demn de un roman. A avut un parcurs oscilant după ce a căştigat la nivel de juniori. Acum, are doar 28 de ani şi mai are de jucat şi poate câştiga multe turnee în continuare. Simona nu se mai concentreaza pe clasament, ci vrea Grand Slam-uri“.

ADVERTISEMENT

„Meciul cu Serena de la Wimbledon a fost cel mai bun al ei din câte am văzut eu. Cu trecerea anilor a devenit mai matura. A crescut tot timpul. I-a fost mai uşor la a doua finală de Roland Garros decât la prima. Treaba mea, ca antrenor, este să o fac să se simtă confortabil în fazele finale ale turneelor“

„Prin videoconferinţe, mai mult am ţinut legătura. Nu a fost vorba despre antrenamente. Ştiu că abia a început să joace tenis din nou. Nu ştim când vor reveni turneele şi e greu să se antreneze. Este dificil mental. E greu să găsească motivaţia. Dar e foarte important să reuşească să te antreneze. Acum, poate exersa lucrurile pe care nu le poate antrena în mod normal. I-am trimis un dispozitiv şi voi putea să o urmăresc, iar ea ştie asta“

Australianul a mărturisit că vor fi câteva competiţii la va lipsi de lângă Halep, printre care Stuttgart şi Dubai, dar consideră că va fi bine pentru ea ca va putea beneficia şi de altă perspectivă

„Uneori e mai agresivă verbal. E bine când îşi exprimă părerea, când e nemulţumită de joc, de tactica aleasă. Singura întrebare greşită e aceea pe care nu o pui. Dialogul e important. Trebuie să comunicăm şi o încurajez mereu să facă asta. O să vedeţi din ce în ce mai rar on court coachingul, pentru ca ea a început să vadă lucrurile mai bine din teren. Mai ales datorită faptului că la Grand Slam-uri nu am voie să cobor pe teren. De multe ori se grăbea când ere în avantaj, 6-2, 2-0, şi i-amspus să nu se mai grăbească. Să joace la fel ca până atunci. Pentru că acel stil joc i-a oferit avantajul. În ultimii ani, a corectat mult acest aspect“

„După pauza colaborării noastre nu am găsit schimbată prea mult. Doar puţin mai matură. Suportă mai bine presiunea. Chiar şi engleza i s-a îmbunătăţit, pentru că româna mea nu (râde). Prinde mai repede şi glumele ‘australiene’ şi asta este bine, pentru că nu vorbim mereu numai de tenis“

„Tenisul se va juca fără spectatori. Acum sunt prea mulţi şefi în tenis“

„Cred că se va relua sezonul. Trebuie să nu uităm că tenisul e doar un sport şi sunt lucruri mai importante. Dar sportul aduce bucurii. Multă lume lucrează în vederea reluării competiţiilor, dar trebuie să fim atenţi. Sănătatea e mai importantă. Dacă se va relua totul în această toamnă, se va juca fără spectatori“.

„Avem 7 şefi la tenis, câte unul la ATP, WTA şi ITF, plus 4 la cele 4 turnee de Grand Slam, şi trebuie să vedem cum se va schimba tenisul. ATP şi WTA vor să se unească, iar asta ar fi ceva bun. Nu cred că tenisul se va schimba. Ar trebui să nu se schimbe pentru că e un sport grozav, dar ar fi mai uşor ca un singur om să reprezinte ATP şi WTA la discuţiile cu organizatorii de Grand Slam“

„Comentez numai jocuri de băieţi pentru ESPN. Ar fi conflict de interese să comentez partide de la fete. Comentariul mă ajută. Mă pot dezvolta ca antrenor, pentru că observ lucrurile diferit. Ca antrenor, te concentrezi pe jucătorul tău. Ca şi comentator, te uiţi la ambii jucători. Se schimbă perspectiva şi poti să înveţi lucruri noi“

„A fost greu să o motivez pe Simona după înfrângerile grele. Parcursul ei a fost ca un roller-coster. Acum 4 ani i-am spus că poate să îşi schimbe reşedinţa ca să scape impozite şi să câştige mai mulţi bani, dar s-a uitat urât la mine, cum face şi pe teren şi a refuzat. A primit acelaşi sfat de multe ori şi a refuzat mereu. Ea a dat dovadă de multă tărie de caracter când a citit în presa din România că nu şi-a plătit taxele, cand ea a refuzat să se mute din Constanţa pentru că e mândră că e româncă şi să plătească taxele la statul român. Sunt mândru de ea“

„Cred că nu este doar un antrenament de tenis, ci unul de viaţă. Simona, acum, este cea mai bună versiune a ei. Şi sper că va fi şi mai bună. Este o jucătoare foarte puternică. În spatele fiecărui mare jucător se află o echipă bună. Uitaţi-vă la Federer, la Nadal sau la Djokovic“, a încheiat Darren

ADVERTISEMENT