Sport

Reacția FRF la decizia ministrului Novak de a impune minim 40% români în sporturile de echipă din România

MTS schimbă sporturile de echipă! Eduard Novak a semnat un ordin de ministru prin care minimum 40% din totalul de sportivi participanţi la competiţiile naţionale oficiale să fie români.
07.07.2022 | 13:26
Reactia FRF la decizia ministrului Novak de a impune minim 40 romani in sporturile de echipa din Romania
Decizie istorică a ministrului Eduard Novak! Câţi români trebuie să fie pe teren în sporturile de echipă. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT
07-07-2022
12:03

FRF solicită textul ordinului de ministru anunțat Eduard Novak

Federația Română de Fotbal a solicitat ministrului Sportului Eduard Novak textul ordinului prin care impune obligativitatea cluburilor de a trimite în teren sportivi români în cuantum, de 40% în competițiile interne, în sporturile de echipă.

”Federația Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național.

Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, a anunțat FRF pe site-ul oficial.

Eduard Novak a anunțat pe rețelele de socializare că a luat această decizie după ce s-a consultat cu toate federațiile sportive naționale care organizează competiții pe echipe. Odată publicat în Monitorul Oficial, ordinul ministrului Novak ar urma să fie aplicat începând cu sezonul 2022/2023.

Eduard Novak (45 de ani), ministrul Tineretului și Sportului, a semnat un ordin care stabilește obligativitatea ca cel puțin 40% dintre sportivii care intră pe teren în partidele oficiale de la noi din țară să fie români, în sporturile de echipă.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, decizie istorică! Schimbă din temelii sporturile de echipă din România

Șocant este că Ministerul Tineretului și Sportului, pe care îl conduce Eduard Novak, a transmis că această măsură va intra în vigoare chiar din acest sezon, 2022-2023.

ADVERTISEMENT

Campionatul de fotbal al României, SuperLiga, acolo unde majoritatea echipelor au în componență mulți jucători străini, începe peste aproximativ o săptămână, vineri, 15 iulie.

„Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, a precizat Ministerul Tineretului și Sportului, pe pagina oficială de Facebook.

ADVERTISEMENT

„Sportul, prioritate naţională!

Pentru a ajuta echipele noastre naţionale, sportivii români trebuie susţinuţi şi prioritizaţi. Mulţumesc federaţiilor pentru consultările în luarea acestei decizii şi multă baftă în implementarea ei!”, a scris și ministrul Eduard Novak, pe Facebook.

Eduard Novak, criticat de Federația Română de Rugby

Nu doar fotbalul va fi afectat de această decizie a MTS, ci și rugbyul. FRR are însă o altă problemă cu ministrul Eduard Novak, pe care l-a criticat vehement într-un comunicat de presă. Forul condus de Alin Petrache e de păre că înființarea Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf” este „doar primul pas prin care Ministerul Sportului va prelua și va administra după bunul plac baza sportivă, fără să țină cont de necesitățile sportului cu balonul oval și de istoria acestei arene”.

ADVERTISEMENT

„Toate acestea se întâmplă când România a fost confirmată ca participantă la Cupa Mondială de Rugby, fiind singura echipă masculină reprezentativă a țării noastre care ia parte  la un eveniment global.

Deși avem convingerea că această luare de poziție, la fel ca toate cele care au fost făcute până acum de către Federația Română de Rugby,  nu va produce efecte, ne rezervăm dreptul de a lupta împotriva acestui abuz prin orice fel de mijloace. Începând de la acțiuni în instanță, continuând cu acțiuni de protest ale echipelor care vor fi văduvite de a folosi stadionul nostru legendar și până la campanii de strângere de semnături din partea românilor.

ADVERTISEMENT

Nu știm care sunt interesele și care este motivul real pentru care Ministerul Sportului își dorește cu orice preț să administreze un complex sportiv, în condițiile în care angajații săi reclamă condițiile de muncă, schema subdimensionată de personal și salarizarea, iar raportul Curții de Conturi arată clar că această entitate nu poate gestiona astfel de stabilimente.

Acest demers al Ministrului Novak este în antiteză cu alte acțiuni recente ale sale în care vorbește despre descentralizare”, a transmis FRR într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: