News

Decizie istorică a statelor UE. Banii din activele rusești înghețate vor fi donați pentru a sprijini militar Ucraina

Cum au decis statele UE ca fondurile din activele Rusiei vor fi folosite pentru asistență militară pentru Ucraina
09.05.2024 | 00:16
Decizie istorica a statelor UE Banii din activele rusesti inghetate vor fi donati pentru a sprijini militar Ucraina
UE și G7: Acord pentru utilizarea veniturilor din activele rusești pentru sprijinirea Ucrainei. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Reprezentanții diplomatici ai țărilor din Uniunea Europeană au ajuns la un consens miercuri, privind utilizarea profiturilor provenite din activele rusești blocate ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina, în scopul finanțării sprijinului militar acordat armatei ucrainene, conform anunțului făcut de Belgia, care deține președinția Consiliului UE.

Banii din activele rusești înghețate vor fi donați către Ucraina

„Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei”, a menţionat preşedinţia belgiană într-un mesaj pe platforma X.

ADVERTISEMENT

„Banii vor servi la susţinerea redresării şi apărării militare a Ucrainei în contextul agresiunii ruse”, a mai adăugat sursa citată pe rețeaua X.

Inițiativa a fost propusă în luna martie de către Comisia Europeană, conform informațiilor AFP și EFE, preluate de Agerpres. Executivul comunitar a solicitat ca veniturile generate din activele rusești blocate, cum ar fi dobânzile, să fie direcționate către achiziționarea de echipamente militare și muniții destinate Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Suma estimată a acestor venituri anuale se situează între 2,5 și 3 miliarde de euro

În urma implementării sancțiunilor ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, statele din UE și cele din grupul G7 au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare și aur. Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale a Rusiei evaluate la aproximativ 200 de miliarde de euro, dintre care cea mai mare parte, aproximativ 192 de miliarde de euro, sunt reprezentate de titluri de valoare și sume cash, depozitate în Belgia, sub administrarea casei de compensare Euroclear, conform Digi24.ro.

Potrivit unor informații din interiorul UE, conform unui acord preliminar stabilit miercuri, care mai necesită aprobarea din partea Consiliului UE, 90% din veniturile generate de aceste active rusești înghețate vor fi transferate către Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar finanțat din contribuțiile statelor membre UE și destinat furnizării de asistență militară altor state, predominant utilizat pentru sprijinirea militară a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Diferența de 10% va fi direcționată către bugetul UE pentru consolidarea capacităților industriei de apărare din Ucraina. Rusia a catalogat recent propunerea Comisiei Europene drept “furt și banditism”, avertizând că aceasta va atrage după sine procese îndelungate și va submina reputația UE ca un garant de încredere al proprietății și un loc sigur pentru investiții.

ADVERTISEMENT

Politicienii europeni au solicitat, de asemenea, confiscarea directă a activelor rusești înghețate în Occident și utilizarea lor atât pentru reconstrucția Ucrainei, cât și pentru achiziționarea de arme și muniții pentru aceasta.

Cu toate acestea, o astfel de măsură, cerută și de către Kiev, pare să fie cel puțin deocamdată dificil de realizat, având în vedere numeroasele obstacole de natură juridică, geopolitică și financiară, precum riscul de a perturba piețele financiare internaționale și de a slăbi moneda euro, iar Moscova a amenințat cu represalii în cazul punerii în aplicare a acesteia.