News

Decizie istorică în SUA. Joe Biden anunță o investiție de 50 de miliarde de dolari care va lovi în economia Chinei

Joe Biden a pregătit o lovitură uriașă dată economiei Chinei, cel mai mare jucător de pe piața mondială a semiconductorilor.
07.09.2022 | 07:56
Decizie istorica in SUA Joe Biden anunta o investitie de 50 de miliarde de dolari care va lovi in economia Chinei
Joe Biden, investiție de 50 de miliarde în industria cipurilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, președintele SUA a inițiat un plan prin care va pompa 50 de miliarde de dolari în economia țării, în cel mai mare efort al guvernului SUA de a forma o industrie strategică de producție semiconductori.

SUA vrea să producă cipuri pe tărâm american

SUA se confruntă cu un deficit de 200 de miliarde de dolari în 2022 în schimburile comerciale cu China, însă această măsură ar lovi puternic în economia chineză. Potrivit Ziare.com, Departamentul Comerțului din SUA a publicat o strategie de investiții denumită CHIPS for America (cipuri pentru America), care va revitaliza semnificativ industria internă de semiconductori și va stimula inovația.

ADVERTISEMENT

Reconstrucția conducerii Americii din industria de semiconductori este o investiție pentru viitorul nostru ca lider global”, a declarat Gina Raimondo, Secretarul Comerțului al SUA.

”Programul CHIPS for America (cipuri pentru America), va asigura conducerea continuă a Statelor Unite în industriile care stau la baza securității noastre naționale și a competitivității economice. Sub conducerea președintelui Joe Biden, facem din nou lucruri importante în America, revitalizând industria noastră de semiconductori după decenii de lipsa investițiilor, iar acum venim cu investiții de care avem nevoie pentru a conduce lumea în domeniul tehnologiei și al inovării”, a completat oficialul american.

ADVERTISEMENT

Practic, prin acest program SUA va ajunge să producă pe tărâm american cele mai avansate cipuri din lume, astfel că va scăpa de dependența pe care o are față de China sau Taiwan în prezent.

28 de miliarde din acest fond de investiții vor ajunge sub formă de granturi și împrumuturi în acea parte a industriei care facilitează fabricarea, asamblarea și ambalarea cipurilor. 10 miliarde au fost alocate extinderii producției pentru generații mai vechi de cipuri, care sunt folosite în industria auto sau în tehnologia comunicațiilor, în timp ce 11 miliarde vor fi alocați pentru diverse inițiative de cercetare și dezvoltare, care sunt strâns legate de această industrie.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este o oportunitate care apare o dată în viață, o dată într-o generație, de a ne asigura securitatea națională și de a revitaliza producția americană și inovația și cercetarea”, a completat Raimondo.

Semiconductorii, sau cipurile cum sunt cunoscute în rândul populației, sunt componente esențiale pentru a fabrica smarthphone-uri, stimulatoare cardiace, aparate de cafea sau orice alt aparat inteligent. Folosite de industria auto, aviatică și militară, cipurile sunt esențiale și pentru tehnologii avansate precum inteligența artificială sau dronele fără pilot. În Ucraina, soldații ruși au ajuns să fure mașini de spălat tocmai pentru a le ”fura” cipurile și pentru a le monta pe rachete.

ADVERTISEMENT

Majoritatea companiilor de top din SUA, în frunte cu NVidia și Apple, își fabrică cipurile în China sau Taiwan, însă administrația Biden încearcă să rupă acest cerc vicios și să producă cipurile pe tărâm american.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”