News

Decizie istorică luată de Papa înainte de vizita în România! Ce anunț a făcut la Vatican

25.05.2019 | 15:06
Decizie istorica luata de Papa inainte de vizita in Romania Ce anunt a facut la Vatican

Papa Francisc a luat o decizie istorică înainte de vizita în România! Suveranul Pontif a numit patru femei în cadrul unui departament important de la Vatican. Este o măsură în premieră și salutată de grupurile de persoane de sex feminin din Biserica Catolică. Femeile au considerat gestul ca fiind un semn evident al progresului semnificativ. Astfel, trei călugăriţe şi o femeie laică au fost numite în postul de consilier în cadrul secretariatului Sinodului.

Decizie istorică luată de Papa înainte de vizita în România!

Departamentul din care vor face parte cele patru femei este unul cu un factor mare de răspundere. Aici se organizează principalele întâlniri ale episcopilor la nivel mondial, evenimente care au loc o dată la câţiva ani şi care tratează subiecte diferite. De remarcat că Papa Paul al VI-lea a înfiinţat Sinodul Episcopilor în 1965, instituţia având rolul de a furniza papilor sfaturi pe baza cărora aceştia iau decizii.

Două dintre cele două femei sunt din Italia, sora Alessandra Smerilli, profesor de economie, şi Cecilia Costa, profesor de sociologie. Celelalte două sunt sora Maria Luisa Berzosa Gonzalez din Spania şi sora Nathalie Becquart din Franţa. ”Este o veste bună pentru că până acum acestea nu erau structuri în care femeile puteau avea o influenţă asupra sinoadelor în curs în pregătire”, a declarat Zuzana Fliosowska, directorul unui grup internaţional ce militează pentru un rol mai important al femeilor în Biserică.

Decizie istorică luată de Papa înainte de vizita în România! Papa
Papa Francisc ajunge în România pe 31 mai. Sursă foto – facebook

Petiție pentru drepturile femeilor

Trebuie specificat că mai bine de jumătate din cei 1,3 miliarde de catolici din lume sunt femei. De altfel, drepturile acestora au reprezentat o temă recurentă la sinodul episcopilor din luna octombrie de la Vatican, dedicat tinerilor creştini. În ultima perioadă, peste 10.000 de persoane au semnat o petiţie prin care au solicitat acordarea dreptului de vot femeilor în cadrul sinoadelor viitoare.

“Sperăm că acesta este un prim pas pentru ca delegaţi de sex feminin să primească drept de vot la următorul sinod. Cu aceste poziţii, ele vor putea ajuta în cadrul luării deciziilor şi nu vor fi doar observatoare invitate la întâlniri”, a mai spus Fliosowska. De remarcat că Papa va ajunge în România pe 31 mai. Suveranul Pontif va sta în țara noastră până pe 2 iunie, și pe lângă slujba comună pe care o va ține cu Patriarhul Daniel la Catedrala Mântuirii Neamului, Francisc va vizita și alte localități unde se va adresa creștinilor.