Fotbal international

Decizie ISTORICĂ a UEFA! Arbitrajul video, APROBAT la Euro 2016 şi în Liga Campionilor

Recent, UEFA şi-a dat acordul în privinţa folosirii tehnologiei electronice de supraveghere a liniei porţii, la două competiţii majore. Astfel, fazele litigioase vor fi judecate după reluările...
23.01.2016 | 13:38
Decizie ISTORICA a UEFA Arbitrajul video APROBAT la Euro 2016 si in Liga Campionilor
ADVERTISEMENT

Recent, UEFA şi-a dat acordul în privinţa folosirii tehnologiei electronice de supraveghere a liniei porţii, la două competiţii majore. Astfel, fazele litigioase vor fi judecate după reluările video, la turneul final al Campionatului European din Franţa, precum şi la ediţia viitoare a Ligii Campionilor.

Sistemul va fi utilizat doar pentru a se decide dacă o minge a intrat sau nu în poartă. Şeful arbitrilor, italianul Pierluigi Collina, a propus folosirea sistemului electronic, iar membrii de conducere de la UEFA au aprobat această cerere, într-o şedinţă care s-a desfăşurat la Nyon, în Elveţia.

ADVERTISEMENT

Fostul mare arbitru italian a declarat: ”Sistemul goal-line Technology şi-a dovedit eficienţa şi va aduce beneficii fotbalului. Prin folosirea acestui sistem, arbitri adiţionali vor fi exoneraţi de sarcina de a supraveghea linia de poartă, ei putîndu-se concentra exclusiv pentru controlul evenimentelor din suprafaţa de pedeapsă”.

Platini a fost împotriva acestui sistem

Cît timp s-a aflat în fruntea forului continental, fostul mare internaţional francez Michel Platini s-a opus din răsputeri introducerii acestui sistem, în competiţiile patronate de UEFA. Platini a declarat, în mai multe rînduri, că nu doreşte ca tehnica să intre în fotbal, motivaţia sa principală fiind că se va pierde, astfel, elementul uman.

ADVERTISEMENT

Odată cu îndepărtarea lui Platini de la cîrma UEFA, se poate spune că se intră într-o nouă epocă de dezvoltare a fotbalului, prin adoptarea acestei decizii majore.

Controversatul Sepp Blatter a fost şi el unul din criticii folosirii goal-line Technology, pînă la Cupa Mondială din 2010, cînd un gol perfect valabil marcat de Franck Lampard, nu a fost văzut de arbitri.

ADVERTISEMENT

Unde se va aplica goal-line Technology

Pentru moment, comisiile abilitate ale UEFA au aprobat folosirea sistemului goal-line Technology la meciurile de la turneul final Euro 2016, dar şi în ediţia 2016-2017 a Ligii Campionilor, de la faza play-off încolo. Există discuţii ca experimentul să continue pentru Europa League, ediţia 2017-2018, începînd din faza grupelor.

Atît după Euro 2016, cît şi după Liga Campionilor 2016-2017, se vor întocmi rapoarte cuprinzătoare, în care se vor observa avantajele şi dezavantajele introducerii goal line Technology.

ADVERTISEMENT

Benzema a marcat primul gol validat electronic

FIFA a introdus sistemul electronic goal line Technology încă de la Cupa Mondială din Brazilia 2014. Atunci, la meciul cu Honduras, atacantul francez Benzema a trimis mingea în poartă. Balonul s-a dus milimetric dincolo de linia porţii, după care portarul hondurian l-a reţinut. Mingea ricoşase în spatele goal-keeperului, revenită dintr-un stîlp al porţii.

Arbitrul brazilian Sandro Ricci a oprit jocul şi a cerut reluarea video, validînd astfel primul gol, cu ajutorul sistemului electronic de supraveghere a liniei de poartă.

În istorie, la Euro 1996, Dorinel Munteanu a marcat un gol valabil în meciul cu Bulgaria, pierdut de tricolori cu 1-0, nevalidat însă de arbitrul danez Mikkelsen. În 1998, arbitrul Marian Salomir nu a văzut un gol perfect valabil, înscris la meciul Universitatea Craiova – Rapid, scor 2-2.

În ambele cazuri, şuturi puternice de la distanţă au lovit bara transversală, balonul a căzut în poartă, după care a sărit înapoi în teren.

Ce spune regulamentul

Regulamentul jocului de fotbal, aprobat de IFAB, organismul internaţional, specifică, la Legea 10: ”Un gol va fi validat dacă mingea depăşeşte cu întreaga circumferinţă linia de poartă, printre stîlpii porţii şi pe sub bara transversală”.

Alte precizări tangente la marcarea unui gol se regăsesc, în regulament, la Legea 1 – Terenul de joc, Legea 2 – Mingea sau Legea 5 – Arbitrul.

ADVERTISEMENT