Sport

Decizie istorică: Wimbledon 2022 se va juca fără puncte în clasamentele WTA și ATP. Cum o afectează pe Simona Halep

Decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor ruși și bieloruși a stârnit un scandal uriaș. ATP și WTA au anunțat decizi fără precedent care o afectează și pe Simona Halep.
21.05.2022 | 13:11
Decizie istorica Wimbledon 2022 se va juca fara puncte in clasamentele WTA si ATP Cum o afecteaza pe Simona Halep
Simona Halep revine la Wimbledon după trei ani de la victoria din 2019. În 2020 turneul s-a anulat, iar în 2021 a fost accidentată. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

ATP și WTA, forurile care patronează turneele din circuitele mondiale masculine, respectiv feminine de tenis, au sancționat organizatorii de la Wimbledon, după ce englezii au decis să le interzică sportivilor ruși și bieloruși să participe la All England Club.

Sportivii nu primesc puncte pentru participarea la Wimbledon

Considerând că organizatorii turneului de la Wimbledon au uzat de discriminare atunci când au decis să interzică sportivilor ruși și bieloruși să participe la Grand Slam-ul din capitala Angliei, ATP și WTA au anunțat că jucătorii nu vor fi recompensați cu puncte la cel mai important turneu pe iarbă.

ADVERTISEMENT

Decizia britanicilor de a interzice prezența jucătorilor ruși și bieloruși la All England Club a fost justificată ca o sancțiune după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Forurile mondiale au așteptat în zadar ca organizatorii de la Wimbledon să anuleze această decizie. În consecință, ATP și WTA au transmis că la rândul ei va aplica sancțiuni, prin aceea că nu vor fi acordate puncte sportivilor prezenți la Londra.

ADVERTISEMENT

”Capacitatea jucătorilor de orice naționalitate de a participa la turnee pe baza meritelor și fără discriminare este fundamentală pentru turneul nostru. Decizia Wimbledon de a interzice jucătorilor ruși și bieloruși să concureze în Marea Britanie în această vară subminează acest principiu și integritatea sistemului de clasare ATP. 

De asemenea, este în contradicție cu acordul nostru de clasament. În absența unei schimbări a circumstanțelor, cu mare regret și reticență nu vedem altă opțiune decât să eliminăm punctele din clasamentul ATP de la Wimbledon, pentru 2022”, se arată în comunicatul ATP.

ADVERTISEMENT

”Atitudinea noastră este astfel pentru protejarea oportunităţilor egale ca sportivele WTA să concureze ca persoane. Dacă nu luăm atitudine, atunci renunţăm la principiul nostru fundamental şi permitem ca WTA să devină un exemplu de susţinere a discriminării bazată pe naţionalitate la alte turnee şi în alte regiuni din lume”, au adăugat reprezentanții WTA, .

Wimbledon, un triumf epic și un șir nesfârșit de ghinioane pentru Simona Halep

Decizia ATP și WTA de a nu acorda puncte la Wimbledon o afectează în mod direct și pe Simona Halep, jucătoarea română cel mai bine clasată în topul mondial (locul 19).

ADVERTISEMENT

Aparent această măsură este în favoarea fostului lider mondial care nu are de apărat puncte la Wimbledon, pentru că nu a participat la ediția din 2021 accidentată fiind. Pe de altă parte, însă, românca ar fi putut aduna puncte importante în tentativa ei de a reintra în primele 10 jucătoare ale lumii.

De altfel, Wimbledon a devenit un veritabil coșmar pentru Simona Halep. În 2019 obținea o victorie epică în fața Serenei Williams 6-2, 6-2, însă ce a urmat a fost un nesfârșit șir de ghinioane.

Ediția din 2020 nu s-a desfășurat din cauza restricțiilor sanitare generate de pandemia de Coronavirus, iar un an mai târziu s-a accidentat la Roma și a ratat toate turneele organizate ulterior.

Dacă anularea ediției din 2020 nu a afectat-o întrucât clasamentul mondial a fost înghețat, iar Simona și-a păstrat punctele câștigate în 2019, prin neparticiparea la ediția din 2021 românca nu și-a putut apăra zestrea adunată în 2019 și a început coborârea în clasamentul WTA.

ADVERTISEMENT