News

Decizie majoră în București: un bloc construit ilegal pe spațiu verde va fi demolat

03.09.2020 | 22:32
ADVERTISEMENT

Justiția română a decis astăzi că un bloc a fost construit ilegal pe un teren din București. Prin urmare, instanța a stabilit demolarea clădirii care se află pe un spațiu verde de pe șoseaua Giurgiului, din București.

Decizia a fost luată în urma plângerii depuse în instanță de către o asociație de proprietari din București și Fundația Eco Civica.

ADVERTISEMENT

Compania care a ridicat imobilul a cerut anularea deciziei de demolare, luată în vara anului trecut de către Tribunalul București, pronunțată în primă instanță, și a făcut apel. Dar Curtea de Apel București a respins cererea companiei și a confirmat astfel decizia de demolare.

Blocul din șoseaua Giurgiului trebuie demolat

Prin urmare, clădirea aflată acum la adresa din șoseaua Giurgiului trebuie demolată, iar terenul pe care aceasta a fost ridicată trebuie să revină la starea inițială, dinaintea construcției, adică spațiu verde.

ADVERTISEMENT

“Obligă pârâtul SC Codrea Company Imob SRL să aducă terenul situat în Şos. Giurgiului nr. 164, sector 4, Bucureşti, pentru care a fost emisă autorizaţia de construire nr. 20-G/11.02.2016, la starea anterioară demarării lucrărilor de construcţie”, se precizează în decizia Curții de Apel.

”Obligă pe fiecare dintre pârâţii Codrea Company Imob SRL, Primăria Sectorului 5 Bucureşti şi Primarul Sectorului 5 Bucureşti la plata către reclamanta Asociaţia de Proprietari a Blocului 5 a sumei de câte 999 lei cu titlu de cheltuieli de judecată din suma totală de 2.997 lei reprezentând taxă de timbru şi onorariu avocat aferente primului ciclu procesual. Lămureşte dispozitivul sentinţei civile nr. 2.984/19.04.2019 în sensul că adresa imobilului-teren cu privire la care s-a dispus aducerea la starea anterioară demarării lucrărilor de construcţie este Intrarea Giurgiului nr. 8A, sector 4, Bucureşti (fosta Şos. Giurgiului nr. 164, Sector 5), teren care, în cuprinsul Autorizaţiei de construire nr. 20-G din 11.02.2016, figurează cu adresa str. Intrarea Giurgiului nr. 8A, sector 5, Bucureşti”, se mai arăta în decizia tribunalului, care rămâne definitivă.

ADVERTISEMENT

Fundaţia Eco Civica susține că este vorba despre un al doilea bloc construit de firma dată în judecată, pe un teren situat la adresa Şos. Giurgiului nr. 164.

În anul 2001, a fost retrocedat aproximativ un hectar de spaţiu verde aflat între blocurile de pe Şoseaua Giurgiului nr. 164 de către Prefectura Municipiului Bucureşti. Noul proprietar al spațiului a împărţit terenul în mai multe loturi, pe care le-a vândut unor investitori imobiliari. Investitorii au început să construiască blocuri noi pe spaţiul verde situat între blocurile vechi.

ADVERTISEMENT

Însă locatarii din blocurile vechi au dat în judecată firma care ridica blocurile noi pe motiv că noile clădiri erau construite pe spaţiu verde şi prea aproape de locuinţele lor.
De asemenea, oamenii au spus că Primăria Sectorului 5 a dat ilegal autorizaţie de construire pentru imobilele noi, deoarece terenul este intabulat în Sectorul 4.

ADVERTISEMENT
Tags: