News

Decizie neașteptată a criminalului de la Bascov, după ce a fost condamnat la închisoare pe viață. ”E ca un animal încolțit”

Răsturnare de situație în cazul criminalului de la Bascov, cel care a fost condamnat la închisoare pe viață după ce și-a măcelărit familia.
13.04.2023 | 09:33
Decizie neasteptata a criminalului de la Bascov dupa ce a fost condamnat la inchisoare pe viata E ca un animal incoltit
Criminalul de la Bascov a fost prins de poliție la puțin timp după ce crimele au fost descoperite. Viorel Letcan se ascundea în pădure / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: epitesti.ro, argesul.ro
ADVERTISEMENT

Viorel Letcan, criminalul de la Bascov, condamnat la închisoare pe viață la mijlocul lunii martie, a luat o decizie neașteptată în spatele gratiilor. Bărbatul de 52 de ani și-a schimbat total atitudinea după ce a fost condamnat.

Criminalul de la Bascov, condamnat după o singură înfățișare în instanță

În august 2022, Viorel Letcan, care era cunoscut cu probleme psihice, și-a ucis mama, tata, fratele, sora și nepoata. Crimele au avut loc în decurs de câteva ore și au fost caracterizate de judecători ca fiind ”de o cruzime fără margini”.

ADVERTISEMENT

INML a stabilit că Letcan a acționat cu discernământ, ținând cont că el având un jurnal în care își stabilise metoda pe care avea s-o urmeze, a studiat cărți de anatomie în care erau descrise părți ale corpului (cutia toracică, mușchii gâtului, membre, etc) și și-a plănuit chiar și fuga de la locul faptei.

Tribunalul Argeș a avut nevoie de o singură ședință pentru a-l condamna la închisoare pe viață pe criminalul de la Bascov, după ce acesta și-a recunoscut faptele și a colaborat cu anchetatorii. Pe tot parcursul procesului, Letcan a refuzat dreptul de a contesta măsura arestului preventiv, susținând că nu mai are unde să locuiască.

ADVERTISEMENT

Viorel Letcan s-a răzgândit și a cerut apel la sentință

Condamnarea la închisoare pe viață a declanșat o reacție neașteptată la criminalul din Bascov. Contrar atitudinii pe care a avut-o pe parcursul cercetărilor, Viorel Letcan a contestat decizia judecătorilor și a solicitat schimbarea sentinței. Potrivit datelor de pe portalul instanțelor, bărbatul a depus două cereri de apel, una pe 17 martie și alta pe 22 martie 2023.

Cererile nu au fost depuse prin intermediul avocatului din oficiu care l-a asistat pe Letcan în timpul procesului penal. Condamnații pot contesta deciziile judecătorilor prin cereri făcute în nume personal (așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Gheorghe Dincă, din cazul Caracal).

ADVERTISEMENT

Avocatul criminalului de la Bascov: ”Toate probele sunt împotriva lui”

Informația a fost confirmată, pentru FANATIK, de avocatul, Liviu Florescu. Acesta s-a declarat surprins de acțiunea lui Letcan, ținând cont că acesta nu a dat niciun semn că și-ar dori o pedeapsă mai blândă.

”Dumnealui a mers pe recunoaștere. Și-a recunoscut faptele și, în condițiile în care avea totul planificat, toate probele erau împotriva lui. Eu am luat legătura cu dânsul (în timpul procesului, n.r.), dar era foarte rezervat în legătură cu faptele.

ADVERTISEMENT

Eu am fost avocatul din oficiu al domnului Letcan, nu m-a conctatat dânsul personal. Așa că nu am date despre apel, însă presupun că acesta a fost formulat doar în sensul de mai ieși din închisoare și a mai merge în instanță, nu neapărat că ar mai vrea să schimbe, în vreun fel, sentința”, a declarat avocatul Liviu Florescu pentru FANATIK.

Psiholog Liviu Chesnoiu: ”Dacă era sănătos, merita pedeapsa cea mai gravă”

Col (r) Liviu Chesnoiu, psiholog principal și expert poligraf, a întâlnit de mai multe ori cazuri asemănătoare cu cel al criminalului de la Bascov. Specialistul crede că Letcan, fie a fost sfătuit de cineva, fie a realizat singur că are șanse reale să scape cu o pedeapsă ceva mai blândă.

”Aici poate să intervină instinctul de conservare și, ca orice animal încolțit, încearcă să-și vândă pielea cât mai scump. Chiar dacă a premeditat și a comis acele fapte, nu trebuie să uităm un lucru: vorbim despre un bolnav psihic.

Dacă el ar fi fost sănătos, merita pedeapsa cea mai gravă, dar în situația lui, lucrurile se schimbă. Judecătorul trebuie să se gândească bine și să judece atât în litera cât și în spiritul legii”, a explicat Liviu Chesnoiu pentru FANATIK.

Cum ”s-a trezit” criminalul de la Bascov la realitate

Psihologul e de părere că, deși expertiza INML arată că ucigașul a acționat cu discernământ, un judecător ar trebui să ia în calcul și contextul general în care s-a produs această tragedie.

”Un bolnav psihic este ca o bombă cu ceas și nu știi când explodează. Când ai un om cu astfel de probleme, îl scoți din spital pe bază de semnătură. Familia trebuie să răspundă că omul acela își ia medicamentele. Boala aceasta psihică nu e o glumă.  

În închisoare, el a intrat într-o comisie, i s-a pus un diagnostic, i s-au prescris anumite medicamente. E posibil să fi realizat, acum, că ar putea beneficia de niște circumstanțe atenunate. Omul acesta nu a fost ajutat și era imposibil să se ajute singur, pentru că nu realiza cât de gravă este problema lui”, a mai declarat Liviu Chesnoiu pentru FANATIK.

Ucigașul și-a măcelărit familia, inspirat din filmele americane

În august 2022, Viorel Letcan a pus în aplicare un plan inspirat din filmele americane, așa cum avea să declare în fața instanței. Prima victimă a fost fratele său mai mic, pe care l-a lovit în cap cu un bolovan de 10 kilograme, l-a legat cu bandă adezivă, după care l-a lovit din nou cu un ciocan.

Ulterior, criminalul din Bascov și-a ucis mama, tot cu ciocanul, după care l-a așteptat pe tatăl său să iasă de la baie, i-a pulverizat spray lacrimogen și l-a lovit cu o toporișcă.

După asta, Letcan a așteptat câteva ore, până când cumnatul său a plecat la serviciu, apoi a traversat strada și a mers în casa surorii sale, pe care a omorât-o cu zece lovituri de ciocan. Ultima victimă a fost nepoata de șase ani, pe care a ucis-o pentru că refuza să poarte un medalion pe care i-l făcuse cadou.

Într-un final, criminalul de la Bascov a curățat armele de sânge și le-a ascuns în beci, apoi a luat 5-6 genți pregătite anterior și a fugit în pădure, unde a fost găsit de polițiști.

Ce diagnostic a primit criminalul de la Bascov

Judecătorii au stabilit, pe baza raportului elaborat de INML, că Viorel Letcan a acționat cu discernământ, în ciuda faptului că suferă de o boală psihică gravă. În caz contrar, criminalul de la Bascov ar fi putut scăpa de închisoare și internat într-o clinică specializată.

”Inculpatul a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat şi în raport cu care discernământul a fost păstrat, diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferenţiată neavând influenţă asupra capacităţii sale de a discerne sau a se stăpâni”,  au arătat judecătorii de la Tribunalul Argeș, în motivarea cazului criminalului de la Bascov.

ADVERTISEMENT
Tags: