News

Decizie radicală în Suedia. Ce se întâmplă cu cetățenii de sub 65 de ani vaccinați cu AstraZeneca

20.04.2021 | 17:56
Decizie radicala in Suedia Ce se intampla cu cetatenii de sub 65 de ani vaccinati cu AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Decizie radicală luată de autoritățile medicale din Suedia. Cetățenii de sub 65 de ani vaccinați la prima doză cu serul de la AstraZeneca vor primi un alt tip de vaccin la rapel.

Agenția Suedeză de Sănătate a anunțat oficial, marți, că absolut toate persoanele imunizate la doza I cu serul produs de concernul britanic-suedez vor face doza secundă cu Pfizer sau Moderna.

ADVERTISEMENT

Decizia vine la o lună distanță după ce guvernul de la Stockholm a oprit utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza apariţiei unor cazuri rare, însă grave, de cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate cu acest ser. La scurt timp, Suedia a reluat utilizarea serului, dar numai pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Cetățenii de sub 65 de ani din Suedia, vaccinați cu AstraZeneca, vor primi alt tip de ser la rapel

”Am ajuns la concluzia că persoanelor sub 65 de ani care au fost deja vaccinate cu AstraZeneca li se recomandă să primească o a doua doză de vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna”, a declarat, într-o conferință de presă, Epidemiologul-Șef al statului scandinav, Anders Tegnell, potrivit publicației National Post.

ADVERTISEMENT

În continuare, pentru suedezii de peste 65 de ani, se va menține schema completă cu serul AstraZeneca. Tegnell a afirmat, în acest sens, că ”beneficiile vaccinului AstraZeneca au depășit în mod clar riscurile pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani”.

De vineri până în prezent, peste 265.000 de persoane au fost vaccinate în Suedia ceea ce înseamnă că 23,1% din populația peste 18 ani a primit acum cel puțin o doză.

ADVERTISEMENT

Suedia se luptă cu un intens val 3 al pandemiei de COVID-19

Țara scandinavă, care s-a remarcat în perioada pandemiei prin renunțarea la impunerea unui lockdown, se confruntă cu un val 3 destul de intens al infectărilor.

De vineri, statul nordic a înregistrat 16.692 de noi cazuri de coronavirus, au arătat statisticile agențiilor de sănătate, o scădere comparativ cu cele 19.105 de cazuri în perioada corespunzătoare a săptămânii trecute.

ADVERTISEMENT
  • 121 de morți este recordul negru din Suedia în 24 de ore, raportat pe 28 decembrie 2020

Statul cu circa 10 milioane de locuitori a înregistrat 37 de noi decese, ajungând la un total de 13.825 de la startul crizei sanitare. De la începutul pandemiei, Suedia a înregistrat peste 900.138 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT