Fotbal international

Decizie radicală la Cupa Africii! Camerunului i s-a retras organizarea competiției cu 6 luni înainte de start

Autori: Ciprian Postolache, Ionut Neamţu | 01.12.2018 | 09:46
Biletul Zilei 2 iulie 2019

Camerunului i s-a retras dreptul de a organiza Cupa Africii pe Națiuni de anul viitor. Competiția începe în luna iunie, dar acum trebuie stabilită altă gazdă. Camerunul nu va mai găzdui turneul final pentru că nu poate garanta securitatea echipelor și a suporterilor ce ar participa la competiția de anul viitor.

Decizia de a retragerea dreptului de organizare a fost luată de Confederaţia Africană de Fotbal (CAF), chiar dacă până la startul competiției mai sunt doar 6 luni. Problemele politice din Camerun au dus la un conflict între două regiuni anglofone şi autorităţile guvernamentale. Luptele dintre cele două tabere s-au soldat cu zeci de morți în ultimele luni, așa că forul african de fotbal a considerat că există riscuri foarte mari dacă turneul de la vară se va ține în această țară.

Camerunului i s-a retras organizarea Cupei Africii pe Națiuni 2019! Algeria este favorită să organizeze competiția

Camerunul a primit organizarea turneului în septembrie 2014, când s-au stabilit dealtfel gazdele pentru următoarele 3 ediții ale competiției. În 2021 Cupa Africii pe Națiuni va avea loc în Coasta de Fildeș, iar în 2023 în Guinea. După ce acum Camerunul a fost deposedată de organizarea turneului, mare favorită pentru a-i lua locul este Algeria. Ediția cu numărul 32 a Cupei Africii pe Naţiuni, competiţie care se desfăşoară o dată la doi ani, este programată între 15 iunie şi 13 iulie 2019.

Confederaţia Africană de Fotbal (CAF) a considerat că organizarea Cupei Africii în Camerun este prea riscantă

Calificările pentru Cupa Africii pe Națiuni 2019 sunt în plină desfășurare. Până acum 12 echipe și-au asigurat un loc la turneul final. Printre cele mai exotice națiuni care vor lua parte la Cupa Africii se numără Mauritania și Madagascarul, două țări aflate în premieră în această postură. Cea mai titrată națională la Cupa Africii pe națiuni este Egiptul cu 7 trofee, urmată de Camerun cu 5 și Ghana cu 4. La ultima ediție, cea din 2017 din Gabon finala a fost Camerun – Egipt 2-1.

Nu este prima oară când o gazdă este schimbată în ultimul moment. În 2013, competiţia a fost transferată din Libia şi Africa de Sud, din cauza războiului. În 2017, turneul urma să se dispute în Libia, dar a avut loc în Gabon. Deasemenea epidemia de Ebola din Africa Occidentală, între 2014 şi 2016, a făcut ca Marocul să refuze organizarea Cupei Africii pe Naţiuni în 2015, care a avut loc în Guineea Ecuatorială.
  • 7 trofee Cupa Africii a cucerit Egiptul până acum, record al competiției
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!