News

Decizie radicală. Rusia interzice accesul în țară pentru avioanele care vor să evite tranzitul peste Belarus

Rusia interzice accesul în țară pentru avioanele care refuză tranzitul peste Belarus
27.05.2021 | 20:25
Decizie radicala Rusia interzice accesul in tara pentru avioanele care vor sa evite tranzitul peste Belarus
ADVERTISEMENT

Continuă conflictul pornit după avionul deturnat de Belarus. Rusia s-a implicat în disputa din UE și autoritățile de la Minsk.

Se pare că autoritățile de la Moscova vor interzice companiilor aeriene europene să pătrundă în spațiul aerian rus, dacă acestea nu zboară către Rusia prin spațiul aerian din Belarus. 

ADVERTISEMENT

Rusia interzice accesul în țară pentru avioanele care refuză tranzitul peste Belarus

Joi, 27 mai, Austrian Airlines a anulat joi un zbor de la Viena la Moscova, din cauză că nu a primit undă verde din Rusia pentru o schimbare de traiectorie. Cererea fusese făcută pentru a evita spaţiul aerian al Belarusului, a anunţat compania austriacă, potrivit AFP și Reuters.

Într-un comunicat, compania austriacă a indicat că autorităţile ruse nu le-au dat autorizaţia⁣ de a ocoli Belarusul, ″În consecinţă, am fost nevoiţi să anulăm zborul de astăzi între Viena şi Moscova″⁣, a explicat Austrian Airlines, conform Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Un zbor Viena – Moscova a fost anulat azi

 ”O anulare a unui zbor al Austrian Airlines de la Viena la Moscova astăzi. (…)

Potrivit informaţiilor noastre, schimbarea traseului de zbor nu a fost aprobată de către autorităţile ruse″⁣, a precizat guvernul austriac.

Lufthansa, compania de care aparține Austrian Airlines, a afirmat că ″toate companiile grupului Lufthansa evită în prezent spaţiul aerian belarus″⁣.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de  Ministerul Transporturilor din Austria, potrivit Agerpres.

Reuniţi luni şi marţi la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au solicitat tuturor transportatorilor aerieni cu sediul în UE să evite tranzitul peste Belarus.

Aceasta decizie a venit după ce un avion de pasageri ce efectua duminică un zbor Atena-Vilnius a fost deviat de pe ruta sa sub o amenințare falsă de bombă. Avionul a fost forțat să aterizeze la Minsk.

ADVERTISEMENT

După aterizare, autorităţile i-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus, şi pe Sofia Sapega, partenera sa.

Mai mulți oficiali din Uniunea Europeană au condamnat gestul făcut de autoritățile de la Minsk.

ADVERTISEMENT