Sport

UEFA, avertisment dur pentru Federația Maghiară de Fotbal. Reacția neașteptată a forului de la Budapesta. Update

UEFA a trimis o scrisoare către Federația Maghiară de Fotbal prin care a transmis că nu a autorizat folosirea însemnelor cu Ungaria Mari pe steaguri la meciurile echipei naționale.
22.03.2023 | 16:35
UEFA avertisment dur pentru Federatia Maghiara de Fotbal Reactia neasteptata a forului de la Budapesta Update
UEFA a trimis o scrisoare către Federația Maghiară de Fotbal prin care a ținut să precizeze că nu și-a dat niciun fel de acord pentru folosirea de steaguri sau bannere care să conțină simboluri ca 'Ungaria Istorică' și 'Ungaria Mare' la meciurile naționalei. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
22-03-2023
15:45

Federaţia Maghiară de Fotbal îşi menţine poziţia cu privire la afişarea hărţii 'Ungariei Mari' la meciuri

Federaţia Maghiară de Fotbal a precizat că îşi menţine poziţia cu privire la afişarea la meciuri a hărţii ‘Ungariei Mari’, în ciuda avertismentului primit din partea UEFA.

”Federația noastră și-a indicat deja poziția în această problemă într-o declarație de ieri și continuăm să menținem acest punct de vedere. Încă o dată, atragem atenția fanilor să citească anunțul nostru și să respecte regulile”, a anunţat forul de la Budapesta, conform publicției Nemzeti Sport.

22-03-2023
14:39

UEFA, răspuns clar pentru Federația Maghiară de Fotbal

UEFA a trimis o scrisoare către Federația Maghiară de Fotbal prin care a ținut să precizeze că nu și-a dat niciun fel de acord pentru folosirea de steaguri sau bannere care să conțină simboluri ca ‘Ungaria Istorică’ și ‘Ungaria Mare’ la meciurile naționalei.

Mai mult, secretarul general al forului continental, Theodore Theodoridis, a transmis federației de la Budapesta că astfel de manifestații vor fi sancționate drastic de UEFA.

”Dragă domnule Vagi, în legătură cu precedenta noastră corespondență din 20 martie 2023, cu referire la folosirea de steaguri sau bannere care să conțină simboluri ca ‘Ungaria Istorică’ și ‘Ungaria Mare’ în cadrul meciurilor UEFA.

Spre surprinderea noastră totală, am aflat de existența mai multor știri care prezintă un acord dat de UEFA pentru folosirea acestor steaguri și bannere la competițiile pe care le organizează.

Pentru a evita orice dubiu, vrem să clarificăm faptul că UEFA nu a aprobat afișarea unor astfel de steaguri și bannere. Mai mult, așa cum am menționat în scrisoarea precedentă, prezența unor asemenea bannere poate aduce consecințe pe linie disciplinară. De aceea, vă recomandăm ferm să urmați pașii necesari pentru a împiedica afișarea acestor steaguri sau banenre la orice meci organizat de UEFA.

În ultimul rând, așa cum am menționat și în scrisoarea anterioară, va fi de competența organismelor disciplinare independente să evalueze și să impună eventuale sancțiuni în acord cu regulile UEFA. Cu sinceritate, Theodore Theodoridis Secretar General UEFA”, se arată în scrisoare, conform playsport.ro.

UEFA harta Ungariei mari

Federația maghiară a anunțat astăzi că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, au dat permisiunea pentru utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale. Forul maghiar vrea să pună decizia în practică încă de la următoarele meciuri, cu Estonia (23 martie, amical) și Bulgaria (27 martie, preliminarii EURO 2024).

UEFA permite folosirea hărții Ungariei Mari pe steagurile fanilor la meciurile naționalei maghiare

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, contra Greciei. Un gest care, evident, nu a trecut neobservat.

ADVERTISEMENT

Și aceasta pentru că Ungaria Mare este o idee politică revizionistă. Ea prevede ca Ungaria să revină la frontierele de dinainte de 1918. Care cuprind și o parte din Transilvania, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia. Ori ca maghiarii din aceste țări vecine să reintre în sfera Budapestei.

La acel moment, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat ferm: „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”.

ADVERTISEMENT

Critici dure au venit și de la ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer, dar și din partea UEFA. ”Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) a declarat reprezentarea Marii Ungare, simbol al unității naționale, drept mesaj politic.

Și spune că nu are loc la evenimentele de fotbal, inclusiv la meciurile echipei naționale a Ungariei. Asociația Maghiară de Fotbal (MLSZ) nu are spațiu de manevră și se va conforma deciziei”, scria, în ianuarie, Hungary Today.

ADVERTISEMENT

Însă Sandor Csanyi, președintele forului fotbalistic de la Budapesta, este vicepreședinte al UEFA și FIFA. A anunțat din februarie că  va negocia cu forul european autorizarea hărții Ungariei Mari la meciurile internaționale. Iar demersul său a avut câștig de cauză.

Comunicatul forului maghiar

”În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe steaguri, precum și scandările fanilor. Bazându-se pe acest lucru, Federația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

ADVERTISEMENT

Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

– ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; 
– să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde; 
– să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare.

Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!”, se arată în comunicatul forului de la Budapesta.

Reacția președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Astzalos

Decizia UEFA l-a surprins pe Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. „Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară.

Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice. În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a spus Csaba Asztalos, pentru ProSport.

ADVERTISEMENT