ADVERTISEMENT
News

Decizie surprinzătoare a instanței în cazul Pitești. Ce se întâmplă cu polițiștii arestați

Autor: Bogdan Solomon | 22.04.2021 | 20:10
Decizie surprinzătoare a instanței în cazul Pitești. Ce se întâmplă cu polițiștii arestați
Cei doi polițiști au atacat măsura de arestare preventivă pentru 30 de zile. Sursa foto: Colaj Fanatik

Deși inițial au fost reținuți pentru 30 de zile, Curtea de Apel Pitești a întors decizia Tribunalului și a dispus plasarea în arest la domiciliu a celor doi polițiști acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte în urma incidentului șocant care a avut loc pe 16 aprilie, în fața Autogării de Sud din oraș.

ADVERTISEMENT

Pentru că refuza categoric să părăsească terasa la care izbucnise un incendiu, oamenii legii l-au trântit la pământ și imobilizat exact ca în cazul lui George Floyd, afro-americanul care a murit asfixiat.

De asemenea, magistrații le-au interzis celor doi inculpați să comunice între ei, cu rudele victimei și cu martorii intervenției brutale. Trebuie spus că sentința este definitivă.

Cei doi polițiști din Pitești au fost plasați în arest la domiciliu

Agenții de poliție, unul pensionat și celălalt suspendat, au fost arestați preventiv pe 19 aprilie, însă au atacat decizia instanței și au reușit, grație avocaților, să obțină arestul la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Judecătorul argeșean care hotărâse reținerea lor pentru 30 de zile susține că aceștia au acționat abuziv, trântindu-l la pământ și imobilizându-l pe bărbatul de 63 de ani, în ciuda faptului că ar fi putut găsi alte mijloace de a-l îndepărta de la fața locului.

Deși inculpații Ilie Florea și Draghici Daniel au susținut că au intervenit conform procedurilor, judecătorul de drepturi și libertăți a constatat că acțiunile constând în trântirea brutală a victimei la pământ, urmată de țintuirea acesteia, comprimarea cu picioarele a gâtului și toracelui victimei nu au justificare.

Reacția inculpaților apare ca vădit disproporționată față de circumstanțele derulării evenimentelor astfel cum au fost reținute în baza declarațiilor martorilor și a vizualizării înregistrării video.

ADVERTISEMENT

Astfel, având în vedere că victima era o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, transpare cu evidență faptul că puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului”, se arată în motivarea instanței.

Medicul legist a stabilit că decesul s-a produs prin asfixiere

În altă ordine de idei, primele concluzii ale necropsiei indică faptul că bărbatul a murit asfixiat, în urma comprimării părților moi ale gâtului și ale toracelui. De asemenea, medicul legist a stabilit că acesta prezenta nu doar multiple traumatisme, ci și o alcoolemie de peste 2 la mie.

Moartea fost violentă, bărbatul a murit asfixiat. Am descoperit o alcoolemie de peste 2 la mie. Sunt mai multe traumatisme, inclusiv cranio-cerebrale, leziuni traumatice cervicale și toracice prin comprimarea părților moi.

Rezultatele în câteva săptămâni, nu pot să exclud existența unor comorbidități, doar laboratorul poate stabili. Va fi un raport medico-legal, acesta va fi trimis procurorilor”, sunt primele concluzii ale necropsiei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
Citește și...
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • CD NOU LORENNA & ALEX DE LA ORĂȘTIE, exclusiv cu Taifasuri!
  • Nr. 832: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!