Sport

Decizie surprinzătoare luată de Pro TV. O femeie va comenta meciuri de la Euro 2020

Pro TV a stabilit echipa de comentatori pentru Euro 2020. La microfon îi vom avea pe Mihai Mironică, Adrian Costeiu, dar și o voce feminină.
08.06.2021 | 08:58
Decizie surprinzatoare luata de Pro TV O femeie va comenta meciuri de la Euro 2020
O voce feminină va comenta meciurile Euro 2020 la Pro TV. Sursa foto: uefa.com
ADVERTISEMENT

Pro TV le-a pregătit o surpriză de proporții microbiștilor. O jurnalistă cu peste 25 de ani de experiență va comenta alături de Mihai Mironică și Adrian Costeiu o bună parte din cele 51 de meciuri (31 în grupe și fazele eliminatorii plus finala) ale Euro 2020.

La cei 47 de ani ai săi, Ioana Cosma este unul dintre cei mai cunoscuți membri ai redacției de sport. Dragostea pentru fotbal s-a născut încă de la vârste fragede, datorită bunicului, care obișnuia să o ducă pe stadion, la meciurile Universității Cluj.

ADVERTISEMENT

Nu este străină, însă, nici de postura în care se va afla de vineri, 11 iunie, odată cu startul competiției care se va desfășura și la București. Alături de colegul său, Adi Dobre, a comentat, în mai 2019, finala Cupei României la fotbal feminin, ca în octombrie și noiembrie să se afle la microfonul partidelor România – Belgia 0-1 și România – Lituania 3-0, ambele din preliminariile Campionatului European.

Ioana Cosma va comenta meciurile de la Euro 2020

Îmi fac meseria zi de zi, cu mult entuziasm. De altfel, mi-am și spus de mai multe ori, în momentul în care o să îmi pierd entuziasmul… o să îi las pe alții, pe cei cu mai mult entuziasm, să facă această meserie minunată.

ADVERTISEMENT

Ați văzut Ziua Cârtiței (n.r. film din 1993, cu Bill Murray, Andie MacDowell și Chris Elliott) ? Așa sunt și eu. Sunt în fiecare zi în prima mea zi de serviciu. Și e foarte ușor”, a mărturisit Ioana Cosma într-un interviu acordat recent, rememorând și câteva episoade mai puțin plăcute de care a avut parte de-a lungul cariere.

Cât despre omul de fotbal care i-a stârnit admirația cu adevărat, ei bine, acesta nu poate fi decât cel mai titrat antrenor român al ultimelor decenii. Mircea Lucescu e, de departe, omul pe care îl admir cel mai mult și de la care am avut cel mai mult de învățat.

ADVERTISEMENT

Și explic de ce. Lucescu nu a văzut fotbalistul doar ca pe un personaj talentat, care trebuie să își facă treaba pe teren. Pe mulți i-a modelat ca oameni.

Mă enervează cel mai tare oamenii care mint la fel de ușor ca atunci când beau apă. Nu îmi insulta inteligența! Te rog, atât vreau! Iancu de la Timișoara a avut astfel de momente. Daum m-a enervat și el foarte tare. Cu Gigi Becali au fost situații tensionate în mai multe rânduri”, a mai spus vocea feminină de la microfonul Pro TV.

ADVERTISEMENT

Cine va comenta partidele de la Euro 2020:

  • Ioana Cosma
  • Mihai Mironică
  • Adrian Costeiu
  • Dan Ionescu
  • Alexandru Rădulescu
  • Ion Alexandru (Eurosport)
  • Bogdan Nevel (Eurosport)
ADVERTISEMENT

Dana Alexe a fost prima femeie comentator din România

Prima femeie care a comentat meciuri de fotbal în România a fost, însă, Dana Alexe. Se întâmpla la începutul anilor ’90, când aceasta a fost adusă de Cristian Țopescu la microfonul TVR pentru o partidă din fazele finale ale Cupei României.

Pentru că inițiativa a fost privită cu reținere, într-o perioadă în care libertățile în România nu reușiseră să câștige pe deplin lupta cu prejudecățile, nimeni nu a mai repetat experiența la postul public de televiziune.