News

Decizie-surpriză în scandalul mesajelor ”Kosovo e Serbia”. Judecătoare: ”E puțin probabil ca asta să fi dus la întreruperea meciului”

Jandarmeria București a pierdut procesul cu unul dintre fanii amendați cu 5.000 de lei pe motiv că a instigat jucătorii echipei Kosovo, în toamna anului 2023.
19.06.2024 | 09:03
Deciziesurpriza in scandalul mesajelor Kosovo e Serbia Judecatoare E putin probabil ca asta sa fi dus la intreruperea meciului
O judecătoare din București a stabilit că nu afișarea bannerelor pe Arena Națională a determinat întreruperea pentru 50 de minute a meciului cu Kosovo, din preliminariile Euro 2024 / Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Toamna trecută, meciul România-Kosovo, desfășurat pe Arena Națională, a fost întrerupt timp de 50 de minute, după ce fotbaliștii echipei oaspete au refuzat să mai joace, în semn de protest față de mesajele apărute în peluza din spatele porții lor.

Ultrașii, amendați la grămadă, după meciul cu Kosovo, de la București

În minutul 18 al partidei care conta pentru calificarea la Euro 2024, ultrașii români din facțiunea ”Uniți sub tricolor” au afișat două bannere: unul în limba română – ”Basarabia e România”, iar cel de-al doilea în sârbă – ”Kosovo je Serbija” (Kosovo e Serbia).

ADVERTISEMENT

Incidentul, considerat cu caracter politic, l-a determinat pe arbitrul partidei să oprească meciul și să trimită ambele echipe la vestiar. Kosovarii s-au lăsat cu greu convinși să reintre în teren, abia după ce bannerele au fost îndepărtate. Gestul ultrașilor a fost dezaprobat de restul suporterilor prezenți pe Arena Națională. Într-un final, România a câștigat partida cu 2-0, dar FRF s-a ales cu o amendă de 52.000 de euro, din partea UEFA.

După încheierea partidei, suporterii din sectorul 104 al Peluzei Sud au fost obligați să rămână în stadion încă o oră, pentru a fi legitimați de jandarmi. Mai mulți ultrași identificați după filmările jandarmeriei au primit amenzi de 5.000 și o pedeapsă complementară a interdicției accesului la competițiile sportive de fotbal pe o perioadă de un an.

ADVERTISEMENT

Motivul invocat de jandarmi a fost că ultrașii români ”au provocat scandal și au manifestat un comportament care a generat reacții imediate din partea jucătorilor oaspeți”.

Un bucureștean a câștigat procesul cu jandarmeria

Bucureșteanul Andrei V este primul dintre ultrașii români care a contestat în instanță procesul verbal și a avut câștig de cauză. Magistrații de la Judecătoria Sectorului 2 au fost în dezacord cu de argumentele jandarmeriei, respectiv cu legătura dintre textele mesajelor afișate și retragerea jucătorilor kosovari de pe teren.

ADVERTISEMENT

Or, analizând strict actul contestat, instanța reține că nu se poate în concret determina fapta contrară ordinii juridice săvârșită de petent, respectiv acţiunea concretă sau inacţiunea acestuia ce constituie încălcarea dispozițiilor art. 20 lit d) din Legea nr. 4/2008.

Nu s-a descris nici măcar în mod sumar de către agentul constatator în cuprinsul procesul verbal de contravenție în ce modalitate petentul a provocat sau a participat la scandal, respectiv care a fost în concret comportamentul petentului care a generat reacții imediate din partea judecătorilor reprezentativei Kosovo, a arbitrilor internaționali și a celorlalți spectatori”, se arată în motivarea instanței.

ADVERTISEMENT

De ce s-au supărat kosovarii că ”Basarabia e România”

Potrivit instanței, agentul constatator a realizat o descriere pur formală a contravenției și prin urmare, actul nu întrunește cerințele minime de legalitate, lucru care atrage nulitatea procesului verbal. Mai mult, din filmări rezultă că Andrei V. ținea în mâini bannerul care făcea referire la apartenența Basarabiei la România, nicidecum despre Kosovo și Serbia. În aceste condiții, jandarmii nu au putut să indice clar motivul pentru care tânărul a fost amendat.

”În lipsa unei descrieri concrete a tuturor împrejurărilor săvârșirii faptei de către agentul constatator și a acțiunilor componente ale comportamentului provocator manifestat de petent, nu se poate stabili cum afișarea acestui banner a contribuit la indignarea jucătorilor reprezentativei Kosovo și la provocarea unui scandal care să conducă la întreruperea timp de 50 de minute a jocului, astfel cum se menționează în procesul verbal contestat.

Fără a face aprecieri asupra legalității unor atare manifestări din perspectiva unor alte dispoziții ce nu fac obiectul cauzei, presupunând că ar fi fost afișat pe durata partidei de fotbal numai acest banner cu mesajul ”Basarabia e România” este puțin probabil ca această manifestare să fi fost susceptibilă a da naștere vreunei reacții negative de indignare din partea arbitrilor sau jucătorilor reprezentativei Kosovo”, se mai arată în motivare.

Suporterul amendat a continuat să-și susțină opinia: ”Statul român nu recunoaște Kosovo”

În cererea adresată judecătoriei, Andrei V. a dezvăluit că cei care au provocat în permanență au fost jucătorii kosovari, care le-au făcut semne obscene, au sărutat ostentativ stema de pe tricou și au comis faulturi dure în preajma zonei ultrașilor români.

El a declarat că mesajulașa zis provocator” exprimă, de fapt, poziția oficială a Statului Român. El a arătat că Ministerul Afacerilor Externe a transmis public faptul că nu recunoaște statalitatea Republicii Kosovo și că participarea unor sportivi la competiții alături de ”reprezentanți ai provinciei Kosovo” nu implică recunoașterea acestui stat.

Petentul a caracterizat acuzele jandarmeriei, că ”a provocat indignare și revoltă celorlalți spectatori” ca fiind ”fantasmagorice”, în condițiile în care adevărații responsabili pentru întreruperea meciului au fost chiar jucătorii kosovari, în momentul în care au solicitat arbitrului să meargă la vestiare.

La Pristina, fanii români au fost bătuți de poliție

Incidentele de la București vin după ce, la finalul meciului tur, de la Pristina, circa 100 de suporteri români au fost evacuați din stadion, încătușați și bătuți de forțele de ordine. Potrivit informațiilor de la fața locului, scandalul a fost declanșat de scandările ”Kosovo e Serbia” ale ultrașilor români.

Decizia Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, iar Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a formulat apel. Mai mulți ultrași implicați în incidentul de pe Arena Națională au contestat amenda jandarmeriei pe la diverse instanțe din țară, însă acțiunile lor au fost respinse.

ADVERTISEMENT
Tags: