News

Ce au decis liderii lumii la Summitul  G7 de la Biarritz. Vizita surpriză pe care au primit-o

26.08.2019 | 10:44
Ce au decis liderii lumii la Summitul G7 de la Biarritz Vizita surpriza pe care au primito

Liderii lumii s-au întâlnit în acest weekend la Summitul G7 de la Biarritz, Franța, întâlnire care se va încheia în ziua de luni. Șefii celor mai importante șapte state din lume au discutat pe teme precum acordurile comerciale, criza ecologică din Brazilia și negocierile cu Iranul. De altfel, ministrul de externe iranian a făcut o vizită surpriză la Biarritz, unde a avut mai multe discuții cu președintele francez Emmanuel Macron.

Ce au discutat liderii lumii la Summitul G7 de la Biarritz

Liderii celor mai importante șapte economii din occident au discutat la Biarritz despre starea economiei la nivel global, dar și desepre securitatea lumii. Aceștia au avut și un mesaj comun pentru Iran: „Am avut o discuţie constructivă, care a clarificat faptul că toată lumea e de acord că Iranul nu trebuie să obţină arme nucleare şi că toată lumea vrea să obţină acest lucru printr-o soluţie negociată”, a conchis Angela Merkel. De altfel, la Biarritz a sosit pe neașteptate șeful diplomației de la Teheran, Mohammad Zarif. Ministrul de externe iranian a avut o întrevedere în afara Summitul G7 cu președintele Franței, Emmanuel Macron, gazda evenimentului.

Tot în cadrul Summitului G7 a avut loc și prima întâlnire între președintele american, Donald Trump și noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson. Cei doi au discutat și despre relațiile comerciale bilaterale, în contextul despărțirii iminente a Marii Britanii de UE. De asemenea, premeirul britanic s-a întâlnit și cu președintele Consiliului European, cu care a vorbit despre un potențial Brexit fără acord.

Ce decizii au luat liderii lumii la Summitul G7 de la Biarritz
Ce decizii au luat liderii lumii la Summitul G7 de la Biarritz *foto: facebook G7

Ce s-a discutat la summitul G7 cu privire la Rusia

De asemenea, cei șapte lideri au luat o decizie și în ceea ce privește relația cu Rusia. Astfel, cei prezenți la summitul G7 „s-au pus de acord asupra ideii că G7 întăreşte dialogul şi coordonarea cu Rusia asupra crizelor actuale, însă au convenit că este prea devreme pentru a-i readuce pe ruşi” în acest format, arată știrile Pro Tv. Reamintim că Rusia a fost exclusă din G8 în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea, denunţată de alte ţări ale grupului.

Ziua s-a încheiat cu o fotografie de gup, la care au participat alăturii de liderii statelor G7 și alți șefi de stat și de guvern invitați la lucrări. Atmosfera a fost una destul de relaxată, astfel încât președintele american Donald Trump chiar a pupat-o pe frunte pe cancelarul german, Angela Merkel. În momentul în care au fost invitate şi partenerii de viaţă ai liderilor în poza de grup, şeful de la Casa Albă s-a lăsat pupat de prima doamnă a Franţei, Brigitte Macron.