Sport

Deciziile catastrofale ale lui Gareth Southgate au îngropat Anglia în finala Euro 2020! Prima reacţie a selecţionerului: „Multă durere în vestiar“

Anglia a pierdut finala Euro 2020 la loviturile de departajare. Au ratat jucători introduşi pe final de meci.
12.07.2021 | 01:56
Deciziile catastrofale ale lui Gareth Southgate au ingropat Anglia in finala Euro 2020 Prima reactie a selectionerului Multa durere in vestiar
ADVERTISEMENT

Italia este noua regină a Europei, după ce a trecut la loviturile de departajare de ţara-gazdă a finalei, Anglia. După 1-1 în timpul regulamentar de joc, Donnarumma a adus trofeul pentru squadra azzurra cu trei penalty-uri apărate.

1-1, în 90 de minute

Meciul a început cum nu se putea mai bine pentru Albion, care a deschis scorul în minutul 2, prin Luke Shaw, aflat la primul gol pentru naţională. Cel mai rapid gol din istoria Campionatului European.

ADVERTISEMENT

Anglia s-a retras, iar Italia a urcat în încercarea de a egala. A reuşit să o facă prin Bonucci, în minutul 67, după o fază încâlcită în careul Angliei, în urma unei lovituri de colţ.

Schimbările lui Southgate

Trei minute mai târziu, Southgate a făcut prima modificare: Trippier, autorul centrării de la gol, a fost înlocuit cu Bukayo Saka, iar peste alte 4 minute, Henderson intra în locul lui Rice.

ADVERTISEMENT

După cele 90 de minute regulamentare era 1-1 şi meciul a intrat în prelungiri. Southgate l-a aruncat în luptă pe Grealish în locul lui Mount (99), iar cu în ultimul minut, mai exact cu 45 de secunde înainte de fluierul final, i-a introdus pe Rashford şi Sancho, în locul lui Henderson (intrat în 74) şi Walker.

Intenţia selecţionrului englez a fost clară: cei doi trebuiau să fie între cei cinci executanţi de la 11 metri. Loteria loviturilor de departajare a început cu Italia.

ADVERTISEMENT

Au ratat cei introduşi să bată

Berardi a punctat, iar Kane i-a urmat rapid exemplul. A venit Belotti, a trimis în stânga lui Pickford, iar portarul englez a ghicit colţul şi a apărat. Maguire a făcut 2-1.

Runda a treia a fost deschisă de Bonucci, care cu ceva emoţii a egalat. Pentru Anglia se pregătea Rashford, starul de 23 de ani al lui Manchester United, introdus special pe teren pentru momentele decisive. Elan întrerupt, şut în dreapta lui Donnarumma care sărise spre stânga, dar bară! Italia – Anglia 2-2 după 3 runde de lovituri de la 11 metri.

ADVERTISEMENT

Bernardeschi a făcut 3-2 şi a fost urmat de Jadon Sancho, fotbalist de 21 de ani proaspăt transferat de Manchester United. Elan, şut în dreaptă şi Donnarumma apără. Anglia tremura!

Mai ales că de punctul cu var se apropia Jorginho, un expert de la 11 metri. Dar Pickford a aşteptat şi a reuşit să pareze şutul brazilianului naturalizat italian şi o ţinea pe Anglia în viaţă.

Pentru a cincea lovitură, cea mai grea, cu presiunea cea mai mare, Southgate l-a desemnat pe Bukayo Saka – al patrulea cel mai tânăr finalist de Campionat European din istorie. Prea multă presiune pentru puştiul de 19 ani şi 309 zile de Arsenal. Donnarumma a ghicit din nou, iar Italia este noua regină a Europei.

Degeaba a încercat Southgate să-l consoleze pe Saka după ratare. Greşeala fusese deja făcută şi i-a aparţinut în totalitate antrenorului, care a mizat pe 3 jucători foarte tineri, doi dintre ei introduşi cu un minut înainte de fluierul final.

„Bineînţeles, suntem foarte dezamăgiţi. Cred că jucătorii merită toată aprecierea şi au dat tot ce aveau mai bun. În anumite momente au jucat foarte bine, alteori nu am ţinut suficient de minge.

Dar a fost o adevărată plăcere să lucrez cu ei, am ajuns mai departe decât am făcut-0 în ultimii mulţi ani. E foarte multă durere în vestiar acum. Am vrut să oferit ţării încă o noapte specială, dar nu am fost capabili să facem asta“, a declarat Southgate la final.

Southgate a greşit şi ca jucător

Anglia a suferit mereu la loviturile de departajare. De altfel, dintre echipele care a disputat cel puţin 3 astfel de meciuri la Europene şi Mondiale, Albionul are cel mai mic procentaj de succese, 22%, adică două din nouă.

La CM 2018, părea să fi spart blestemul chiar cu Pickford în poartă şi Southgate pe bancă. Atunci, englezii treceau de Columbia.

Southgate a suferit şi ca jucător. În 1996, în semifinalele Euro, a ratat lovitura cu numărul 10 în meciul contra Germaniei, care avea să câştige trofeul.

ADVERTISEMENT
Tags: