News

Declarația pe proprie răspundere, modificată. Ce schimbare a apărut pe documentul cu care românii ies din case

06.05.2020 | 09:11
Declaratia pe proprie raspundere modificata Ce schimbare a aparut pe documentul cu care romanii ies din case
ADVERTISEMENT

Ordonanța Militară cu numărul 10 a adus câteva schimbări importante în cazul declarației pe proprie răspundere folosită de cetățenii români pentru a ieși din case pentru cumpărături sau alte nevoi personale care nu pot fi amânate.

Declarația de propria răspundere, schimbată din nou de autorități

Starea de urgență impusă de pandemia de coronavirus care a pus stăpânire pe 193 de țări din întreaga lume a dus la schimbări radicale în privința comportamentului oamenilor. Așa se face că românii pot ieși din locuințe doar dacă au asupra loc declarația pe proprie răspundere și actual de identitate.

ADVERTISEMENT

Această declarație a fost schimbată de câteva ori până acum și iată că din nou a suferit modificări după ce a intrat în vigoare Ordonanța Militară 10. Prin urmare, modificarea pe care o aduce noua declarație pe proprie răspundere se referă la orele în care persoanele peste 65 de ani pot părăsi domiciliu.

Când pot ieși din locuințe persoanele cu vârsta peste 65 de ani

Așadar, a fost schimbată nota de subsol care precizează care sunt noile intervale orare în care persoanele de peste 65 de ani pot ieși din casă pentru cumpărături sau alte nevoi urgente.

ADVERTISEMENT

Dacă până acum această categorie de persoane avea voie să iasă numai în perioada 11:00 -13:00, acum au primit mai multă libertate și pot ieși inclusiv seara, în intervalul 19:00 – 22:00.

„Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani completează doar pentru motivele prevăzute la punctele 1-6 și 9.

ADVERTISEMENT

Deplasarea se face în orice interval orar, pentru motivele prevăzute la pct.1, 3, 6 și 9, respectiv între orele 07.00-11.00 și 19.00-22.00, pentru motivele prevăzute la punctele 2, 4 și 5”, apare în nota de subsol de pe noua declarație pe proprie răspundere.

Noul formular poate fi descărcat de pe site-urile oficiale cum ar fi stirioficiale.ro. 

„În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice”,
se arată în textul Ordonanței Militare 10.

ADVERTISEMENT
Tags: