News

Declaraţia pe proprie răspundere nu este necesară în zonele metropolitane. Care sunt acestea în România

15.05.2020 | 12:30
Mulți oameni au plecat de la bloc și au optat să locuiască la casă. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

A devenit oficial faptul că declaraţia pe proprie răspundere nu mai este necesară în zonele metropolitane începând cu data de 15 mai. De altfel, de la această dată au intrat în vigoare mai multe măsuri de relaxare, măsuri care se aplică pentru întreaga țară.

Declaraţia pe proprie răspundere nu este necesară în zonele metropolitane.

Sunt mai multe zone metropolitane în România, zone care s-au dezvoltat încet, dar sigur și au devenit acum înțesate de oameni care lucrează în orașe mari, dar locuiesc în apropierea acestora.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la municipiul București, atunci trebuie să știți că din zona metropolitană fac parte orașele Voluntari, Popești-Leordeni, Pantelimon, Buftea, Bragadiru, Otopeni, Chitila, Bolintin-Vale, Măgurele, Mihăilești, Fundulea și Fierbinți-Târg.

Care sunt acestea în România

Nu se termină aici pentru că în componența zonei intră și alte 52 de comune. Cel puțin pentru moment – planurile sunt însă mult mai ample. Există proiecte de mărire substanțială a ZMB astfel încât aceasta va include 94 de unități administrativ-teritoriale, situate pe circa 5.000 km².

ADVERTISEMENT

Zona metropolitană București ar urma să cuprindă șase orașe, printre care Giurgiu, Oltenița, Otopeni și 87 de comune din județele Ilfov, Giurgiu si Călărași. La nord, metropola s-ar învecina cu județul Prahova, iar la sud cu Bulgaria.

Zona Metropolitană Iași cuprinde 13 comune învecinate și a fost constituită în scopul creării de noi oportunități de afaceri. Trebuie să știți că aceasta a fost prima zonă de acest fel din România, constituită încă din 8 aprilie 2004.

ADVERTISEMENT

Concret, pe lângă municipiul Iași, din zonă mai fac parte și comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Ungheni, Valea Lupului și Victoria.

Zona Metropolitană Brașov cuprinde municipiile Brașov, Codlea, Săcele, dar și orașele Ghimbav, Predeal, Râșnov și Zărnești. Aici sunt incluse și comunele Cristian, Sânpetru, Hălchiu, Tărlungeni, Prejmer, Hărman, Bod, Crizbav, Vulcan și Feldioara

ADVERTISEMENT

Zona metropolitană Oradea este o zonă metropolitană creată în 2005 care cuprinde Municipiul Oradea și 11 comune învecinate. Conform recensământului din 2011 avea o populație totală de 245.537 locuitori. Oradea, Biharia, Borș, Cetariu, Girișu de Criș, Ineu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei, Toboliu sunt comunele din zonă.

Zona Metropolitană Târgu Mureș este compusă din municipiul Târgu Mureș, orașul Ungheni și comunele Acățari, Livezeni, Sânpaul, Corunca, Gheorghe Doja, Cristești, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Pănet, Ceuașu de Câmpie, Ernei și Crăciunești.

Zona metropolitană Constanța este o zonă metropolitană care reunește 14 localități, dintre care 6 orașe și 8 comune. Municipiul Constanța, orașele Năvodari, Ovidiu, Eforie, Murfatlar, Techirghiol și comunele Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Tuzla, Agigea, Corbu și Poarta Albă.

La Cluj-Napoca zona e formată din municipiu și 9 comune învecinate acestuia: Apahida, Baciu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Jucu.

Zona metropolitană Craiova este o zonă metropolitană ce cuprinde municipiul Craiova și alte 10 localități: Șimnicu de Sus, Ghercești, Pielești, Breasta, Mischii, Ișalnița, Predești, Bucovăț, Vîrvoru de Jos, Țuglui, Almăj, Murgași și Terpezița. A fost înființată în februarie 2009, după doi ani de dezbateri.

Și Roman are o zonă metropolitană formată dintr-un total de 24 de comune. Zona Metropolitană Baia Mare este situată în nord-vestul României și este formată din municipiul Baia Mare (reședința județului Maramureș) și localitățile limitrofe acestuia, aflate la o distanță de până 35 km față de acesta. Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic,  Seini, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Cernești, Cicârlău, Coaș, Coltău, Copalnic-Mănăștur, Dumbrăvița, Groși,  Mireșu Mare, Recea, Remetea Chioarului, Satulung, Săcălășeni, Valea Chioarului sunt cele care formează zona.

Zona Metropolitană Satu Mare este situată în nord-vestul României și este formată din municipiul Satu Mare (reședința județului Satu Mare), Municipiul Carei, orașele Livada, Tășnad, Ardud și alte 26 de localități – Satu Mare, Carei, Livada, Tășnad, Ardud, Foieni, Berveni, Camin, Moftin, Craidorolț, Cehal, Terebești, Doba, Socond, Beltiug,  Viile Satu Mare, Paulești, Culciu,  Valea Vinului, Dorolț, Agriș,  Micula, Lazuri, Odoreu,  Apa, Orașu Nou, Racșa, Gherța Mica, Turț, Medieșu Aurit, Vama.

Zona metropolitană Timișoara cuprinde municipiul Timișoara și 27 de comunități învecinate acesteia. Orașul Recaș ți comunele Becicherecu Mic, Bucovăț, Biled, Chevereșu Mare, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Jebel, Liebling, Moșnița Nouă, Mașloc, Orțișoara, Parța, Pădureni, Pișchia, Peciu Nou, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român și Satchinez.

ADVERTISEMENT
Tags: