News

Declarația pe proprie răspundere, obligatorie și după 15 mai. Ce vor fi obligați să completeze românii când vor pleca din localitate

12.05.2020 | 18:03
Declaratia pe proprie raspundere obligatorie si dupa 15 mai Ce vor fi obligati sa completeze romanii cand vor pleca din localitate
ADVERTISEMENT

Începând de vineri, 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu cea de alertă, autoritățile având astfel posibilitatea să relaxeze o bună parte din măsurile de distanțare socială impuse pentru stoparea răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Chiar dacă atât bilanțul deceselor, cât și cel al persoanelor infectate continuă să crească pe zi ce trece, vom avea posibilitatea să ne deplasăm pe raza localității în care suntem domiciliați fără declarația pe proprie răspundere.

Declarația pe proprie răspundere rămâne obligatorie și după 15 mai. Fără ea nu vei putea ieși din localitate

Vei avea, însă, nevoie de acest document pentru fiecare ieșire din localitate, a anunțat președintele Klaus Iohannis în cadrul declarației de presă susținute la capătul celei mai recente ședințe privind măsurile anti-COVID-19. Totodată, trebuie spus că o astfel de deplasare este permisă doar din motive profesionale, pentru munci agricole și sporturi individuale.

ADVERTISEMENT

Potrivit șefului statului, masca de protecție devine obligatorie în spațiile interioare, fie că vorbim despre magazine sau transportul public, iar saloanele de îngrijire personală își vor putea relua activitatea, cu condiția să respecte anumite reguli de igienă și distanțare socială. Cât despre parcuri, autorităților le este recomandată redeschiderea lor după data de 15 mai.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis după ședința privind măsurile anti-COVID-19

Din păcate epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropeim de numărul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai.

ADVERTISEMENT

În primul rând aș menționa ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante. Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun. Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri. adică distanța a două brațe.

Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des. Nu este cazul să ne relaxăm dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public.

ADVERTISEMENT

Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității. Nu trebuie să exagerăm însă. Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale.

Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.

ADVERTISEMENT

Bisericile. Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate.

Sportivii pot intra în cantonament, dar vor începe doar pregătirile. Competițiile nu vor începe în această etapă. Mă adresez Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează cum se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul ședinței la care au participat premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

ADVERTISEMENT