News

Declarația pe proprie răspundere pe telefon nu e valabilă. De ce ai nevoie de cea în original

11.11.2020 | 07:25
Declaratia pe proprie raspundere pe telefon nu e valabila De ce ai nevoie de cea in original
ADVERTISEMENT

Odată cu revenirea la o carantină parțială, în România a fost reintrodusă declarația pe proprie răspundere. Cetățenii trebui să știe că au nevoie de cea în original când o prezintă polițistului sau jandarmului, iar specialiștii explică de ce.

Mulți s-au întrebat dacă acest document prin care motivăm ieșirea din locuință între orele 23:00 – 05:00 este valabil și în format electronic. Din păcate, răspunsul e negativ.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ne spun că, pentru a fi valabile, declarațiile pe proprie răspundere trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electronice autorizate.

Declarația pe proprie răspundere, necesară în original. Pe telefon nu e valabilă

Odată cu 9 noiembrie, românii au nevoie nevoie de declarația pe propria răspundere dacă circulă după ora 23:00. Se va putea circula doar în scopuri absolut necesare: deplasare la muncă, motive medicale.

ADVERTISEMENT

Organelor abilitate care ne opresc în trafic va trebui să le prezentăm declarația în original în perioada carantinei parțiale de 30 de zile.

Acele modele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate.

ADVERTISEMENT

”Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, susţin reprezentanţii Sindicatului Europol.

Într-o primă fază, după revenirea la acest lockdown pe timp de noapte, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru cetățeni, ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS pentru cei de la Adevărul.

Putem arăta originalul declarației dacă e fotografiat?

În aceste condiții, mulți se întreabă dacă putem arăta originalul declarației în poză, pe telefonul mobil. Legal, nici acest lucru nu mai este permis și se soldează cu amendă.

”Este vorba de o semnătură olografă realizată pe un sistem electronic neomologat. Nu este o dovadă scrisă, dacă avem în vedere ce se spune în legislaţie. Drept urmare, persoana care prezintă în acest format documentul este pasibilă de amendă”, a precizat Adrian Cuculis pentru sursa citată.

Cetățenii care sunt prinşi pe stradă în intervalul 23-05 şi care prezintă la control o declaraţie completată şi semnată pe mobil sau o fotografie a acesteia riscă amenzi cuprinse între 500 lei şi 2.500 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: