News

Declarația pe proprie răspundere pentru elevi. Anunțul făcut de Nelu Tătaru

23.08.2020 | 11:13
Declaratia pe proprie raspundere pentru elevi Anuntul facut de Nelu Tataru
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat, sâmbătă, că declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze părinții atunci când își vor trimite copiii la școală este doar un element de siguranță care ajută la triajul epidemiologic, informează Agerpres.

Ministrul Sănătății a spus că autoritățile nu vor, ca prin această declarație, să-i oblige pe părinți să facă o evaluare medicală a stării de sănătate a copiilor lor.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat sâmbătă că părinţii trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere atunci când copilul lor va merge la şcoală, documentul respectiv constituind un element de siguranţă şi care ajută la triajul epidemiologic.

Declarația, folosită pentru triajul epidemiologic

Declarația ar fi doar un document similar celui completat de fiecare pacient  la internare.

Când intrăm într-un spital, când intrăm într-o unitate medicală, când intrăm într-o unitate balneară (…) fiecare dintre noi completează o declaraţie pe propria răspundere. La fel şi pentru copii, când merg la şcoală, atât pentru binele copilului fiecăruia dintre noi, cât şi pentru ceilalţi copii, ar trebui să completăm această declaraţie, în care spunem dacă acesta, în ultimele zile, a prezentat nişte semne. Cred că este un lucru elementar şi un lucru de siguranţă pentru fiecare dintre noi. Haideţi să nu complicăm această declaraţie”, a declarat Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, actul nu înseamnă că părinților li se cere să se transforme ad-hoc în medici, ci doar să semnaleze dacă au avut unele simptome ce pot indica o eventuală infecție cu coronavirus.

Nici nu am avut pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic, dar să ne dea nişte simptome pe care le-a avut în ultima perioadă, pentru ca cel care face acel triaj observaţional, la început, să aibă un reper în desfăşurarea acestui triaj observaţional, pentru a-l completa pe cel epidemiologic”, a explicat Tătaru.

ADVERTISEMENT

Întrebat cum s-a ajuns în situația ca în proiectul legat de declaraţia pe propria răspundere să fie invocat un articol din Codul penal fără legătură cu falsul în declaraţii, ci cu pedeapsa pentru mită, Nelu Tătaru a precizat că va face verificări pe acest subiect, iar dacă s-a comis o eroare, va cere corectarea ei.

Eu nu m-am referit la acest articol ca ministru al Sănătăţii. Am recomandat doar ca fiecare părinte, care îşi cunoaşte cel mai bine copilul, să-l poată evalua, să ne ajute într-o anchetă preliminară, atât observaţională, cât şi ancheta epidemiologică în desfăşurare. Acea simptomatologie pe care un copil este posibil să o aibă este punctul de începere a unei anchete epidemiologice, în contextul în care acel copil va veni în colectivitate”, a conchis ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Guvernul a decis ca, odată cu începerea anului școlar, părinții elevilor să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să precizeze că respectivul copil nu a avut recent simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree); nu a fost diagnosticat cu Covid-19; nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

Totodată, părinții trebuie să-și ia angajamentul că nu vor aduce copilul la școală dacă va avea simptome ale unei boli infecțioase: febra, tusea, dureri de cap, diaree, vărsături.

ADVERTISEMENT