Această declarație trebuie depusă de persoanele care au în 2024 venituri din activități independente, investiții (dividende, criptomonede, dobânzi bancare), iar termenul de depunere este până în 25 mai 2025, adică până spre final de primăvară în acest an.
Așadar, aici trebuie să fie declarate veniturile din activități independente-PFA, printre altele. Situația diferă, totuși, atât în privința declarării, cât și a plății. Ce alte venituri mai contează pentru această declarație? Ar fi prima categorie, cea a veniturilor din chirii.
Aici, venitul net anual se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Veniturile din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniu personal către persoane juridice se impun prin reținere la sursă, deci impozitul este final.
De asemenea, ANAF a transmis că au fost abrogate dispozițiile potrivit cărora veniturile realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere ar fi calificate drept venituri din activități independente. Totodată, conform Hotnews, a fost eliminată opțiunea de determinare a venitului net în sistem real.
Au fost de asemenea eliminate deductibilitatea costului de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale, din impozitul anual datorat precum și posibilitatea direcționării sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.
De asemenea, persoanele fizice care au realizat în 2024 venituri din contracte de activitate sportivă au obligația să-și recalculeze contribuția de asigurări sociale de sănătate prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
Ministerul Finanțelor a decis să elimine și obligația de stabilire și declarare a impozitului pe veniturile estimate și contribuțiile sociale datorate în cursul anului fiscal. Asta s-ar traduce prin faptul că contribuabilii nu mai au obligația să depună declarația unică pentru estimarea veniturilor.
“Stabilirea și declararea veniturilor efectiv realizate și obligațiilor datorate pentru anul 2025 se va realiza de toate categoriile de contribuabili în anul următor celui de impunere, până la data de 25 mai 2026, inclusiv.
Eliminarea obligației depunerii în anul curent a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, a fost reglementată și pentru contribuabilii care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea.
Același lucru e valabil pentru cei ce intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părţi”, a transmis ANAF.