News

Declarația unică în 2023. Veniturile din chirii, dividende și drepturi de autor, taxate diferit de anul viitor

Cei care obțin venituri ca PFA din chirii, dividende sau drepturi de autor vor avea parte de noi modalități de taxare începând cu 2023.
18.09.2022 | 15:10
Declaratia unica in 2023 Veniturile din chirii dividende si drepturi de autor taxate diferit de anul viitor
Declarația unică, schimbată din 2023. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În prezent există un singur plafon de la care apare obligația de a plăti contribuția la pensii (CAS) și a celei la sănătate (CASS). Plafonul actual e de 12 salarii minime brute și se va reflecta în plățile care vor fi făcute până în 25 mai 2023.

Cum se schimbă declarația unică în 2024

Potrivit Avocatnet, începând cu acel moment vor exista două noi plafoane, în funcție de cuantumul veniturilor obținute. Conform sursei citate, situația din 2022 e ”relativ simplă”:

ADVERTISEMENT

Veniturile realizate, indiferent din câte surse, dacă depășesc plafonul de 12 salarii minime brute într-un an fiscal, trebuie să plătească CAS și CASS. Sub acest plafon plata e opțională conform legii.

Se încadrează aici venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, investiţii sau alte surse.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, din 2023 plafonul nu mai e valabil și nu mai există acest ”pachet” CAS și CASS, cu care s-a obișnuit toată lumea. Concret, plafonul la CASS devine șase salarii minime brute, de la 12. Atenție, plafonul nu e valabil la CAS (la pensii), unde se menține plafonul de 12 salarii.

Obligația de a completa declarația unică în privința acestei contribuții apare de la minimul de șase salarii, iar nu de la 12, iar cei care nu depun declarația vor fi impozitați din oficiu de Fisc, prin aplicarea cotei de CASS la nivelul de șase, 12 sau 24 de salarii minime brute”, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Așadar, plafonul va fi diferit, de la situație la situație, de la 6, 12 la 24 de salarii minime brute, cu mențiunea că plafonul de șase salarii e valabil doar la CASS. Așadar, cei ce câștigă mai mult vor plăti mai mult, spre deosebire de cei care au câștiguri minime.

Pentru că vizează veniturile anului 2023, noile reguli se vor aplica din 2024. Concret, CASS (sănătate) va fi 10% din 6 salarii minime (un nivel minim) și 10% din 24 de salarii minime (un nivel maxim). Cei care câștigă sub șase salarii minime nu plătesc nimic.

ADVERTISEMENT

La CAS (pensii), situația e puțin mai complicată, pentru că variază în funcție de 12 sau 24 de venituri obținute. Și aici, cei care vor câștiga mai mult, vor plăti mai multe taxe.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant