News

Declaraţie controversată a preşedintelui Cehiei: “Persoanele transgender sunt dezgustătoare”. UE, acţiuni împotriva Ungariei în legătură cu legea anti-LGBTQ

Milos Zeman se situează împotriva curentului comun din UE care condamnă legea ungară și declară că persoanele transgender sunt dezgustătoare.
28.06.2021 | 13:17
Declaratie controversata a presedintelui Cehiei Persoanele transgender sunt dezgustatoare UE actiuni impotriva Ungariei in legatura cu legea antiLGBTQ
UE, demersuri legale față de legea anti-LGBTQ din Ungaria. Președintele Cehiei numește persoanele transgender dezgustătoare Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele ceh, care a susținut adesea puncte de vedere în afara curentului principal, răspundea la o întrebare despre legea adoptată de Ungaria la începutul acestei luni, care interzice diseminarea conținutului în școlile considerate a promova homosexualitatea și schimbarea de gen.

UE, demersuri legale față de legea anti-LGBTQ din Ungaria. Președintele Cehiei numește persoanele transgender dezgustătoare

“Dacă suferiți o operațiune de schimbare a sexului, practic comiteți o crimă de auto-vătămare”, a spus Zeman pentru CNN Prima. „Fiecare operație este un risc și aceste persoane transgender pentru mine sunt dezgustătoare.”

ADVERTISEMENT

Legea maghiară a fost puternic criticată de partidele de opoziție din Ungaria, de grupurile pentru drepturile omului și de mulți dintre colegii Ungariei din Uniunea Europeană.

Mai mult de jumătate din cele 27 de state membre ale UE s-au opus legii, dar până acum cehii nu au făcut-o. Zeman a spus că această condamnare se ridică la nivelul unui amestec în afacerile interne ale unei țări.

ADVERTISEMENT

Președinții cehi au puteri executive limitate, dar Zeman și predecesorii săi au avut o influență puternică asupra dezbaterii publice. De asemenea, președintele s-a aplecat spre Rusia și China și a criticat imigrația din țările musulmane.

“Viktor Orbán spune că nu este împotriva homosexualilor, ci că este împotriva manipulării nu numai a părinților, ci și a copiilor în educația sexuală”, a spus Zeman. „Nu văd niciun motiv să nu fiu de acord cu el, pentru că sunt complet enervat de sufragete, de mișcarea Me Too și de Praga Pride.”

ADVERTISEMENT

Dacă nu va revizui legea, Ungaria se confruntă cu o contestație juridică la cea mai înaltă instanță a UE. Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat că Orban ar trebui, de asemenea, să facă obiectul unei proceduri încă ne-testate pentru a reduce fondurile UE pentru cei care încalcă normele.

Orban, care este prim-ministru al Ungariei din 2010, a devenit mai conservator și mai combativ în promovarea a ceea ce spune că sunt valori creștine tradiționale față de ceea ce el consideră liberalismul occidental excesiv. Înainte de summit-ul de săptămâna trecută, el a declarat reporterilor că legea urmărește să garanteze dreptul părinților de a decide cu privire la educația sexuală a copiilor lor.

ADVERTISEMENT

Ungaria „nu mai are loc în UE”, spune premierul olandez

Ungaria „nu-și mai are locul” în Uniunea Europeană după ce a adoptat un nou proiect de lege controversat care interzice conținutul LGBTQ în școli, a declarat săptămâna trecută premierul olandez Mark Rutte.

“Pentru mine, Ungaria nu mai are loc în UE”, a spus Rutte jurnaliștilor înainte de a participa la un summit al UE la Bruxelles alături de Orban. El a adăugat: „Dar, din păcate, în sistemul pe care îl avem, nu pot să fac asta singur, ci [împreună cu] alte 26 de state membre spunând: ‘trebuie să pleci’. Acest lucru trebuie să se întâmple pas cu pas și, între timp, speri că se vor adapta”, relatează CNN.

14 din cele 27 de țări ale UE și-au exprimat „profunda îngrijorare” față de lege printr-o declarație comună inițiată de Belgia. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat, de asemenea, proiectul de lege

Von der Leyen, care a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, miercuri, a declarat că proiectul de lege „discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale. Este împotriva tuturor valorilor, valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, iar aceasta este demnitatea umană, este egalitatea și drepturile fundamentale ale omului”, a spus ea.

Von der Leyen a spus că a instruit comisarii UE să scrie autorităților ungare exprimând îngrijorarea UE cu privire la proiectul de lege înainte ca acesta să intre în vigoare.

Ungaria a adoptat anterior o legislație similară

În decembrie 2020, parlamentul țării a votat pentru redefinirea conceptului de „familie” din constituție, măsură care interzice în mod eficient cuplurilor de același sex să adopte copii. Și această modificare a fost întâmpinată cu proteste din partea grupurilor pentru drepturile omului.

Viktor Orban se confruntă cu alegeri anul viitor. Partidul său Fidesz promovează o agendă creștin-conservatoare.

UE începe acțiuni legale împotriva Ungariei în legătură cu legea anti-LGBTQ

Comisia Europeană va începe procedurile judiciare împotriva Ungariei în legătură cu actul normativ controversat. „Proiectul de lege maghiar este o rușine”, a declarat președintele Comisiei, Ursula Von der Leyen, citată de Time. „Voi folosi toate puterile Comisiei pentru a vă asigura că drepturile tuturor cetățenilor UE sunt garantate, oricine ați fi și oriunde ați locui.”

Legislația a provocat o reacție furioasă la Bruxelles și în capitalele Europei de Vest. Marți, 13 guverne ale UE au emis o declarație comună prin care o condamnă, deoarece „reprezintă o formă flagrantă de discriminare bazată pe orientarea sexuală, identitatea de gen și expresie”.

În timp ce acțiunea preconizată de miercuri a Comisiei Europene este doar începutul unei proceduri judiciare îndelungate care nu va avea niciun impact imediat asupra Ungariei, măsura se adaugă semnelor că Comisia va adopta o poziție dură atunci când va evalua dacă presupusa descendență a Ungariei și Poloniei către autoritarism prezintă un risc pentru fondurile UE.

La sfârșitul acestui an, brațul executiv al UE ar putea propune înghețarea plăților din programul de stimulare finanțat în comun și din bugetul comun către cele două țări guvernate de partide populiste de dreapta tare.

Propunerea, care ar avea nevoie de sprijinul unei majorități ponderate a guvernelor europene, ar putea însemna că miliarde de euro în fonduri UE ar putea fi reținute din cauza lipsei controalelor și a echilibrelor democratice pentru a se asigura că nu vor fi însușite în mod greșit.

Primul ministru belgian Alexander De Croo a scris pe Twitter: „Europa este mai mult decât un bancomat, este vorba și de valori fundamentale”.

Poate UE expulza Ungaria?

Chiar și în cazul în care statele UE au fost de acord, locul Ungariei în cadrul blocului comunitar nu este în pericol. Nu există un mecanism legal în tratatele UE pentru a expulza un stat membru. Mult discutatul articol 7 al tratatelor elimină drepturile de vot ale statelor membre în cadrul Consiliului UE, forul prin care miniștrii și liderii statelor membre decid viitorul politic al UE.

Cu toate acestea, invocarea articolului 7 și suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru necesită o decizie unanimă în consiliu, ceea ce înseamnă că toți cei 26 de lideri (Ungaria, subiectul votului, nu ar avea un cuvânt de spus) ar trebui să voteze pentru.

Șansele ca acest lucru să se întâmple este foarte puțin probabil. Conducerea politică din multe state membre – în special Polonia, care face în prezent obiectul procedurilor la articolul 7 pentru asaltarea instanțelor naționale – pur și simplu nu dorește să creeze un precedent pentru aplicarea efectivă a articolului 7.

În România societatea este polarizată pe tema educației sexuale

După ce Senatul a respins solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii și a votat-o în forma veche, în care participarea copiilor la ore de educație sexuală este condiționată de acordul scris al părintelui, premierul Florin Cîțu spune că educația sexuală va fi introdusă în școală într-un curs de „educație pentru viață”, începând de anul viitor, și că părinții care nu sunt de acord își vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie. „Decizia e luată”, a spus premierul.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață.

Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa. Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, deczia este luată”, a spus Cîțu într-o intervenție la TVR 1.

Întrebat dacă nu mai speră că votul de la Camera Deputaților va fi diferit, premierul a răspuns: „Nu. Ministrul Educației a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern”.

„Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparență și le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluția a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educației, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor și va introduce această oră”, a mai spus Cîțu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că e nevoie de educație sexuală în școli, „pentru că nivelul de informare pe acest subiect e foarte scăzut și pentru că numărul mamelor tinere e foarte mare”.

„Educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, aceasta va fi propunerea ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elemente de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor celor pentru care părinții nu sunt de acord. E același principiu aplicat la ora de religie”, a spus Cîmpeanu.

El a reacționat și la un comunicat al Patriarhiei, care se pronunță împotriva educației sexuale predate la școală.

„Răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul. E vorba și de sistemul de notare.

Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație”, a declarat ministrul.

Programele de educație sexuală, ”un atentat asupra inocenței copiilor”, susține BOR

“Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață.

În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social.

Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului”, se arată în poziția Bisericii Ortodoxe Române.

ADVERTISEMENT