News

Declarație halucinantă a ambasadorului rus în România despre incidentul de la poarta instituției: „Un adevărat atac terorist”. Reacție imediată a MAE

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a catalogat incidentul de la poarta misiunii diplomatice din București ca fiind „un adevărat atac terorist”
06.04.2022 | 13:09
Declaratie halucinanta a ambasadorului rus in Romania despre incidentul de la poarta institutiei Un adevarat atac terorist Reactie imediata a MAE
Ce spune ambasadorul Rusiei la București despre incidentul de la porțile misiunii diplomatice. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
06-04-2022
11:16

MAE, reacție imediată

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineaţă. Astfel, MAE consideră ca “pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”.

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

MAE evidenţiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia.

Ministerul atrage atenţia că „instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecţie a Ambasadei Federaţiei Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin şi intervenţie”, conform sursei citate.

Un autovehicul a intrat în porţile ambasadei Rusiei la Bucureşti, miercuri dimineaţă. Maşina a luat foc, iar şoferul a murit. Bărbatul care a intrat cu maşina în porţile Ambasadei Rusiei la Bucureşti ar fi fost identificat ca fiind Bogdan Drăghici, şeful asociaţiei TATA, condamnat pentru că şi-a abuzat sexual fiica, declară surse din anchetă. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bogdan Staicu, a afirmat că maşina a intrat în poartă, iar apoi bărbatul din interior a aprins un dispozitiv care a provocat incendiul. În interiorul autoturismului anchetatorii au găsit mai multe recipiente cu vopseluri. Ancheta ia în calcul motive personale care au dus la aceste gesturi, excluzând posibilitatea unui atac terorist.

Ambasada Rusiei la Bucureşti transmite condoleanţe apropiaţilor „bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile” reprezentanţei diplomatice, subliniind că „oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata” în oraşul ucrainean Bucea. Reprezentanţii ambasadei susţin că oraşul Bucea a fost abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, iar “naţionaliştii ucraineni au masacrat civili”, dând vina pe personalul militar rus.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a declarat miercuri la un post de televiziune rus că incidentul de la porțile misiunii diplomatice poate fi numit „un adevărat atac terorist”.

Declarație halucinantă a ambasadorului rus în România

Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a declarat la postul de televiziune Rossiya-24, citat de ziarul Izvestia, că incidentul de miercuri reprezintă „un atac terorist” la adresa Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, dimineața devreme, a avut loc de fapt un atac terorist, deși există multe circumstanțe care fac acest incident mai greu de înțeles”, a declarat Valeri Kuzmin.

Diplomatul rus a anunțat și că personalul misiunii diplomatice de la București a primit în mod repetat amenințări directe.

ADVERTISEMENT

„Atmosfera care se dezvoltă treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat amenințări directe prin e-mail de „explodare”, „răzbunare” și așa mai departe”, a mai spus Kuzmin.

Și Ambasada Rusiei la București a comentat oficial incidentul de miercuri, când un șofer a lovit cu mașina poarta instituției și a murit după ce s-a autoincendiat, susținând că bărbatul a comis acest gest „sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”.

ADVERTISEMENT

Ambasada Rusiei a reluat apoi în comunicatul oficial poziția oficială a propagandei de la Moscova cum că crimele de război de la Bucea au fost comise de către trupele ucrainene după ce armata rusă s-a retras din această localitate, ca urmare a poziției negociate la Istanbul. Este aceeași poziție pe care au exprimat-o atât ministrul de externe Serghei Lavrov cât și purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Niciunul nu a prezentat vreo dovadă în acest sens și nici nu au comentat dovezile video ce arată trupurile civililor împușcați de forțele ruse pe străzile de localitate încă de acum trei săptămâni.

„Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea. În acest mic oraș ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naționaliștii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus.

ADVERTISEMENT

De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizorilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali, care, fără să aștepte rezultatele unei examinări medico-legale și ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federației Ruse pe fundalul desfășurării operațiuni militare speciale în Ucraina”, se arată în comunicatul oficial al Ambasadei Rusiei la București.

Oficiul diplomatic rus de la București reia apoi o altă teză centrală a propagandei Moscovei, potrivit căreia invazia rusă în Ucraina ar fi „protejarea populației a republicilor populare Donețk și Luhansk de la genocidul efectuat timp de 8 ani de către neonaziști ucraineni”.

„La rândul nostru, îi subliniem și îi informăm pe cei care nu au posibilitatea de a primi informații obiective, aflându-se sub capota mainstreamului propagandei militare occidentale, că scopurile operațiunii militare speciale din Ucraina sunt: ​​1) protejarea populației a republicilor populare Donețk și Luhansk de la genocidul efectuat timp de 8 ani de către neonaziști ucraineni; 2) demilitarizarea Ucrainei, care a devenit un avanpost militar anti-rus al NATO, ameninţând securitatea naţională a ţării noastre; 3) denazificarea Ucrainei, unde Occidentul colectiv a tolerat în mod deliberat creșterea sentimentelor radicale de dreapta pentru a crea un proiect geopolitic „anti-Rusia”.

Cea mai importantă prioritate, după cum a remarcat Comandantul Suprem Vladimir Putin, este evitarea victimelor civile prin toate mijloacele”, se mai arată în comunicatul oficial al Ambasadei Rusiei la București.

În plus, potrivit agenție de presă TASS, preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a ordonat direcţiei principale de investigaţii de pe lângă Parchetul rus să ancheteze circumstanţele incidentului de la Ambasada Federaţiei Ruse din România.

„Pentru stabilirea detaliilor incidentului, şeful Comitetului de Anchetă a dispus ca anchetatorii să ceară Ministerului rus de Externe informaţiile necesare pentru investigarea datelor”, a precizat serviciul de presă al structurii, citat de TASS.

Incidentul de la porțile ambasadei Rusiei

Miercuri dimineața, Bogdan Drăgici, șeful Asociației TATA, care în urmă cu o zi fusese condamnat în primă instanță la 15 ani de închisoare pentru că și-ar fi abuzat propria fiică, a intrat cu mașina personală în poarta ambasadei Rusiei, iar apoi s-a autoincendiat în interiorul autoturismului.

În ultima sa postare pe Facebook, Bogdan Drăghici și-a exprimat simpatia pentru tabăra ucraineană și a susținut că acest război pune în pericol întreaga omenire. „Și eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toți ucraineni, până când se va sfârși definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire!”, a scris acesta.

Marți, Judecătoria Sectorului 2 îl condamnase la 15 ani și 4 luni de închisoare pentru viol și corupere de minori.

Miercuri, procurorul de caz a declarat că în mașina acestuia au fost găsite recipiente cu substanțe inflamabile și că șoferul s-a autoincendiat în interiorul mașinii după ce a lovit poarta de la Ambasada Rusiei.

„Maşina a intrat în poartă, iar imediat după, persoana aflată în autoturism a aprins un dispozitiv şi în felul acesta s-a produs incendiul din interiorul maşinii, rezultatul fiind carbonizarea lui”, a declarat miercuri Bogdan Staicu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Procurorul a precizat că incidentul nu poate fi catalogat drept unul terorist în contextul în care toate dovezile indică doar „circumstanțe personale” care ar fi determinat gestul lui Bogdan Drăghici.

ADVERTISEMENT