News

Declarație provocatoare a fostului ministru Andrei Marga: „Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei, României și Rusiei”

Fostul ministru de externe și al educației, Andrei Marga, susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României dar și Rusiei
17.09.2022 | 09:42
Declaratie provocatoare a fostului ministru Andrei Marga Ucraina este in frontiere nefiresti Ea trebuie sa cedeze teritorii Ungariei Romaniei si Rusiei
Andrei Marga, declarație controversată despre Ucraina. Sursa foto: MAE
ADVERTISEMENT

Andrei Marga, fost ministru al educației în timpul președintelui Constantinescu și ministru de externe sub mandatul președintelui Băsescu, a făcut o declarație șocantă cu privire la războiul din Ucraina susținând că această țară trebuie să cedeze o serie de teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei.

„Ucraina este în frontiere nefirești”

Fostul ministru al educației între 1997-2000 și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca timp de 15 ani, Andrei Marga a făcut o declarație șocantă, vineri, la Alba-Iulia, acolo unde și-a lansat cartea „Soarta Democrației”. Acesta a susținut că Ucraina, care în ultimele șase luni este victima unei invazii declanșate de Vladimir Putin, trebuie să cedeze o serie de teritorii atât României cât și Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești.

Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict.

ADVERTISEMENT

Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Andrei Marga, cel care pentru câteva luni în 2012 a ocupat și funcția de ministru de externe al României.

„Acolo mai e mult până la democrație”

Fostul rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a repetat o altă temă a Kremlinului, și anume că este nevoie de o nouă ordine de securitate mondială, însă una multi-polară la care să contribuie și Rusia și China.

ADVERTISEMENT

„Ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă o înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”, a mai spus Andrei Marga.

Mai mult, acesta a atacat și ideea că Ucraina este o democrație completă, susținând că partidele politice sunt interzise iar televiziunile sunt sub controlul partidului aflat la guvernământ.

ADVERTISEMENT

„Acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată”, a spus fostul oficial român.

Trebuie subliniat că partidele politice nu sunt însă interzise în Ucraina. La câteva săptămâni după declanșarea invaziei ruse, autoritățile de la Kiev au interzis 11 partide cu legături apropiate cu Rusia.

În anul 2015, o decizie definitivă a Tribunalului Maramureș a stabilit că Andrei Marga a fost colaborator al fostei Securități.

ADVERTISEMENT