News

Declaraţie uluitoare a lui Joe Biden, făcută în urmă cu o lună, despre situația de la Kabul: ”Nu veți vedea oameni evacuați cu elicopterul de pe acoperișul ambasadei SUA în Afganistan”

Joe Biden a greșit în discursul despre Afganistan din luna iulie, mai ales în ceea ce privește paralela pe care urmau să o facă mulți cu privire la Kabul și Saigon.
17.08.2021 | 16:13
Declaratie uluitoare a lui Joe Biden facuta in urma cu o luna despre situatia de la Kabul Nu veti vedea oameni evacuati cu elicopterul de pe acoperisul ambasadei SUA in Afganistan
Joe Biden a greșit flagrant și încearcă să paseze responsabilitatea: ”Nu veți vedea oameni evacuați cu elicopterul de pe acoperișul ambasadei SUA în Afganistan”. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Nu se întâmplă des ca SUA să fie prinsă în ofsaid, mai ales pe plan militar. Au existat, desigur, câteva episoade de acest fel de-a lungul istoriei, iar listei scurte i se adaugă un nou eveniment: căderea Afganistanului în mâinile talibanilor.

Situația este cu atât mai dificilă pentru Statele Unite, având în vedere că a trecut doar ceva mai mult de o lună de la remarcile lui Joe Biden, care era încrezător că Afganistanul nu va ajunge în situația în care a ajuns, de fapt, în ultima săptămână.

ADVERTISEMENT

În data de 8 iulie 2021, președintele Joe Biden declara că preluarea puterii de către talibani nu este un scenariu inevitabil, acesta mizând pe faptul că trupele statului sunt de aproximativ patru ori mai multe decât cele ale talibanilor, la care se adaugă și pregătirea și echipamentul furnizate de către SUA de-a lungul ultimelor două decenii. De asemenea, forțele armate afgane mai aveau un as în mânecă, trupe aeriene, ceva ce le lipsește talibanilor.

Î: Domnule președinte, aveți încredere în talibani? Este o preluare a puterii în Afganistan de către talibani inevitabilă acum?

JB: Nu, nu este.

Î: De ce?

JB: Deoarece armata afgană are 300.000 de trupe bine echipate – la fel de bine echipate ca ale oricărei armate din lume – dar și o forță aeriană împotriva a aproximativ 75.000 de talibani. Nu este inevitabilă [n.r. preluarea puterii în Afganistan).

Privind retrospectiv, către evenimente de ”atunci” cu mintea de ”acum”, situația era evidentă în direcția căderii guvernului. Totuși, la momentul de acum o lună și jumătate, Joe Biden afirma că experții în intelligence nu ajunseseră la concluzia că guvernul afgan va cădea.

ADVERTISEMENT

Î: Domnule președinte, vă mulțumesc. Comunitatea dumneavoastră de intelligence a estimat că guvernul afgan se va prăbuși, cel mai probabil.

JB: Asta nu este adevărat.

Î: Nu este? Puteți detalia cu privire la ce v-au spus cu privire la prăbușirea guvernului?

JB: Nu este adevărat. Nu au ajuns la această concluzie.

Joe Biden a subliniat că afganii au capacitatea, forța și echipamentul necesare pentru a susține guvernul, dar că este nevoie și de voință pentru a reuși asta. Acesta a declarat că a avut discuții cu președintele Ghani și că i-a oferit garanții cu privire la sprijinul pe care îl vor oferii americanii și după retragere. Ce se va mai întâmpla în acest caz, rămâne de văzut, având în vedere că la Kabul se va instaura un nou guvern, cel al talibanilor.

Î: Atunci, care este nivelul de încredere pe care experții îl au cu privire la rămânerea la putere a guvernului?

JB; Guvernul afgan și liderii trebuie să se adune laolaltă. E evident că au capacitatea de a susține guvernul. Întrebarea este: vor genera coeziunea necesară pentru a reuși? Întrebarea nu este dacă au capacitatea de a face asta. Au capacitatea. Au forța necesară. Au echipamentul. Întrebarea este: o vor face?

Și vreau să clarific ceea ce i-am clarificat și lui Ghani: nu vom pleca pur și simplu, fără să le susținem abilitatea de a a menține acea forță. Vom depune eforturi și pentru a-i ajuta în tot ce au nevoie, de la alimente la alte lucruri necesare în regiune. Dar asta nu este o concluzie că, de fapt, n-ar putea să-i învingă pe talibani.

Cred că singurul mod în care va fi posibil – iar acum vorbește Joe Biden, nu comunitatea de intelligence – singura cale către pace și securitate în Afganistan este să găsească un mod de împăcare cu talibanii și să judece care este calea către a face pace.

Iar posibilitatea să existe un guvern unificat în Afganistan, care să controleze întreaga țară, este destul de mică.

Reporterii aflați la conferința de presă din data de 8 iulie l-au atacat pe mai multe fronturi pe președintele Biden, unul dintre ei aducând în discuție declarațiile generalului Scott Miller, responsabil pentru misiunea SUA din Afganistan. Președintele a evitat însă să răspundă la întrebarea despre ce va face SUA în cazul în care capitala Afganistanului cade. Acesta a invocat faptul că și alte țări din regiune sunt preocupate de situația din țară.

ADVERTISEMENT

Î: Domnule președinte, mulțumesc. Însă am vorbit cu cel mai important general al dumneavoastră în Afganistan, generalul Scott Miller. Acesta a declarat pentru ABC News că situația este atât de îngrijorătoare încât ar putea degenera într-un război civil. Iar, dacă Kabul cade în mâinile talibanilor, ce vor face Statele Unite?

JB: Uitați, ați spus două lucruri – unul, dacă ar putea apărea un război civil – ceea ce e diferit de reușita talibanilor. Iar al doilea, întrebarea despre ceea ce vor face SUA va implica întreaga regiune. Sunt mai multe țări profund îngrijorate cu privire la ce se întâmplă în Afganistan, din punct de vedere al propriei securități naționale.

Întrebarea este: Cât de mare este pericolul pentru SUA și pentru aliații noștri din ceea ce rezultă ca guvern sau ca înțelegere? Atunci va fi luată o decizie.

Probabil cel mai dureros aspect din conferința de presă a lui Joe Biden îl reprezintă asigurările pe care le-a dat cu privire la ce nu se va întâmpla în Kabul. Multă lume a făcut comparații între Vietnam și Afganistan, din punct de vedere al situației SUA în fiecare dintre cele două țări. Ba chiar s-a mers mai departe și s-au făcut comparații și între căderea Kabulului și a Saigonului.

Dacă ambasada SUA din Saigon a fost evacuată cu elicopterul acum câteva decenii, după ce a fost luată cu asalt de trupe vietnameze, Biden dădea asigurări că acest lucru nu se va întâmpla și la Kabul. Iată totuși că, ceva mai departe de o lună de la asigurările pe care președintele le dădea națiunii la acel moment, diplomații americani au plecat de la ambasada din Kabul tot cu elicopterul. Cu toate acestea, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că situația nu este ”cea din Saigon”, întrebat despre evacuarea cu elicopterul, fără să ofere și explicații suplimentare. Lumea întreagă a văzut, însă, imagini similare la 46 de ani distanță.

ADVERTISEMENT

Î: Domnule președinte, unii veterani vietnamezi văd în retragerea din Afganistan o rememorare a experienței lor. Vedeți vreo paralelă între această retragere și ceea ce s-a întâmplat în Vietnam, când unii oameni au considerat că…

JB: Niciuna. Zero. Ceea ce s-a întâmplat atunci – au fost brigade întregi care au năvălit pe porțile ambasadei noastre – șase, dacă nu mă înșel.

Talibanii nu sunt armata nord-vietnameză. Nu sunt nici măcar pe aproape în termeni de capabilități. Nu va exista vreo circumstanță în care veți vedea oameni evacuați cu elicopterul de pe acoperișul ambasadei Statelor Unite în Afganistan. Nu este deloc comparabil.

Ieri, 16 august, Joe Biden s-a adresat din nou națiunii cu privire la ceea ce se întâmplă în Afganistan. De data aceasta, însă, nu a mai răspuns întrebărilor din partea jurnaliștilor, ci s-a limitat la o simplă declarație de presă. E foarte posibil ca unii să fi speculat exact declarațiile de mai sus, pe care Biden le-a susținut în iulie, când pericolul nu părea atât de iminent.

Președintele american a găsit un responsabil pentru precipitarea situației din Afganistan – liderii țării, care au abandonat statul în cele mai critice momente, în frunte cu președintele, care a lăsat palatul prezidențial pe mâna talibanilor. Acesta și-a explicat ulterior decizia, afirmând că a decis să plece pentru a evita vărsarea de sânge. Acesta a admis că talibanii au câștigat, dar că totodată au și devenit responsabili pentru onoarea țării.

Din păcate pentru onoarea instituției, dar din fericire pentru viețile oamenilor de rând, armata a refuzat să mai lupte în multe din zonele capturate din Afganistan. Talibanii au preluat puterea, în mare parte, fără să fie nevoiți să recurgă la violență.

Având în vedere această realitate, Joe Biden a subliniat că decizia de a retrage trupele din Afganistan este cea potrivită.

”Dar întotdeauna le-am promis americanilor că voi fi direct cu ei. Adevărul este că lucrurile s-au desfășurat mult mai rapid decât am anticipat.

Așadar, ce s-a întâmplat? Liderii politici afgani au renunțat și au fugit din țară. Armata afgană s-a prăbușit și ea, uneori chiar fără să mai încerce să lupte.

În orice caz, ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână întărește ideea că încetarea implicării armatei americane în Afganistan în aceste momente este decizia potrivită.

Trupele americane nu pot și nu ar trebui să lupte și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl poarte. Am cheltuit peste un trilion de dolari. Am pregătit și echipat o forță militară afgană de aproximativ 300.000 de oameni – incredibil de bine echipată – o forță mai mare decât a multor aliați NATO.”

Multă lume s-a înșelat în multe privințe în ceea ce privește Afganistanul. Pare că mai nimeni n-a reușit să prezică rezultatul ofensivei talibanilor, asta pentru că fiecare a avut anumite credințe cu privire la ceea ce avea să se întâmple. Președintele Biden a crezut în omologul Ghani, în vreme ce acesta din urmă a crezut în forțele armate ale statului. Chiar a insistat în discuțiile cu Biden că trupele afgane, cele 300.000 de mii, vor lupta împotriva talibanilor.

Care au fost motivele pentru care aceștia au ales să lase armele jos, încă este neclar. Este posibil ca aceștia să fi fost conștienți de eșec și de faptul că ar putea să-și piardă viața în van, în vreme ce unii speculează că Pakistanul ar fi putut cumpăra această neparticipare la luptă. Cert e că nu s-au tras foarte multe focuri de armă pentru cucerirea Afganistanului, lucru de necrezut pentru comunitatea internațională.

”Sunt unele trupe speciale și militari afgani foarte capabili și curajoși, dar dacă Afganistanul este incapabil să opună rezistență talibanilor acum, nu e vreo speranță că încă un an, încă 5 ani sau încă 20 de ani de prezență militară în țară ar fi făcut vreo diferență.

Și asta este ceea ce cred cu toată ființa: este greșit să ordonăm trupelor americane să pună umărul atunci când propriile forțe armate afgane nu o fac. Dacă liderii politici din țară au fost incapabili să se unească pentru binele propriului popor, dacă nu au putut să negocieze pentru viitorul țării când cărțile au fost pe masă, nu ar fi făcut-o niciodată cât timp trupele americane ar fi rămas în Afganistan, purtând povara de a lupta în locul lor.”

Joe Biden a mai aruncat o parte din responsabilitate pe umerii decidenților afgani, care ulterior și-au părăsit posturile, realizând că alternativa este de nedorit. Președintele american susține că politicienii din Afganistan nu au dorit evacuarea în masă a civililor. Acum, cele câteva mii de trupe americane venite în Afganistan se străduiesc să evacueze oamenii din stat, cu consecințe diverse.

”I-am îndemnat să apeleze la diplomație, să găsească o rezolvare politică alături de talibani. Sfaturile mele au fost refuzate. Dl. Ghani a insistat că trupele afgane vor lupta, dar e evident că s-a înșelat.

Știu că există îngrijorări cu privire la motivul pentru care nu am evacuat civilii afgani mai devreme. O parte din răspuns este că unii dintre aceștia nu au vrut să plece mai devreme, având încă speranță pentru țara lor. Iar cealaltă parte de răspuns este că guvernul afgan și susținătorii săi ne-au descurajat să organizăm un exod în masă, pentru a evita să declanșeze, așa cum au spus ei, ‘o criză de încredere.’”

Cum va fi afectată imaginea lui Joe Biden în viitor, asta este încă neclar. Cert este însă că situația din ultima săptămână va lăsa o pată în istoricul său ca președinte, mai ales din cauza asigurărilor pe care le-a dat în urmă cu ceva mai mult de o lună. Biden a refuzat să răspundă la întrebări în cadrul cele mai recente declarații de presă, însă mai devreme sau mai târziu, va trebui să dea socoteală pentru greșelile de strategie. Adversarii săi politici au început deja să speculeze elementele din discursul său, prezentate și în acest articol. Nu va dura mult pentru ca opinia publică să preia același discurs.

Elise Stefanik, lider al Republicanilor din SUA, îl critică deschis pe președinte, speculând faptul că acesta a rămas ”ascuns” în ultimele zile și că situația de acum este ”Saigonul lui Biden.” La fel de criticat este și faptul că președintele american a ales să petreacă timp la Camp David, reședința prezidențială de vacanță, imediat după ce a susținut discursul.

ADVERTISEMENT
Tags: