News

Vești bune de la ANAF! Ce se întâmplă cu Declarația Unică pentru 2020

16.08.2019 | 16:39
Vesti bune de la ANAF Ce se intampla cu Declaratia Unica pentru 2020
ANAF a propus mai multe modificări pentru Declarația unică pe anul 2020 *foto: anaf.ro

Ministerul Finanțelor a propus un proiect important în ceea ce privește declarația unică pe care trebuie să o depună persoanele fizice la ANAF. Astfel, instituția condusă de Orlando Teodorovici dorește prin noul proiect să prelungească termenul anual pentru depunerea declarație unice. Acesta ar trebui să se prelungească definitiv până în luna mai, la finalul primăverii, nu cum a fost cazul în acest an, când termenul definitiv a fost în martie.

Declarația Unică pe 2020 va fi depusă pe 25 mai!

MF motivează această schimbare prin faptul că termenul actual de 15 martie era considerat nerealist de către fiscaliști. Astfel, data limită va fi stabilită pe 25 mai:  „Termenul de 15 martie al anului următor celui de realizare a venitului nu este un termen realist în care contribuabilul poate obține toate documentele necesare în vederea conformării cu această obligație. Considerăm că termenul anterior oferea contribuabilului timpul necesar în vederea colectării informațiilor și îndepinirii obligațiilor aferente”, au precizat reprezentanții CCF.

Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă în primăvara lui 2018. Documentul a înlocuit mai multe formulare care erau necesare, printre care se numărau declarația 200 (declarația anuală de venit) și declarația 600, referitoare la contribuțiile sociale.

ANAF a propus mai multe modificări pentru Declarația unică pe anul 2020
ANAF a propus mai multe modificări pentru Declarația unică pe anul 2020 *foto: hepta.ro

Ce s-a întâmplat cu Declarația Unică în 2019

Fiindcă Guvernul a terminat mecanismul declarație unice destul de târziu, programul pentru depunere a fost prelungit până la 31 iulie 2018. Anul trecut termenul-limită de depunere a fost initial 15 martie, dar termenul a fost amânat din cauza problemelor pe care fiscul le-a avut cu serverele propriului site. La asta s-a adăugat și faptul că a fost primul an în care declarația unică s-a depus exclusiv online. Reamintim că Fiscul mai are în vedere și simplificarea formularului pentru 2020.

Declarația unică se depune atât pentru a definitiva veniturile obținute în anul anterior de activitate, cât și pentru a estima veniturile din anul curent de activitate, în vederea achitării impozitului pe venit și a contribuțiilor de pensii și sănătate. Formularul se depune, printre altele, pentru veniturile independente obținute ca persoană fizică autorizată, dar și pentru veniturile din chirii, din dividende sau din drepturi de autor.