Alegeri 2024

Toţi favoriţii la Primăria Capitalei care au votat până la ora 11.30. Declaraţiile lui Nicuşor Dan, Gabriela Firea, Sebastian Burduja şi Piedone la alegerile locale 2024

Cristian Popescu Piedone a fost primul candidat la funcţia de primar al Capitalei care s-a prezentat la vot duminică, în timp ce Ganbrial Firea a mers la urne puţin după ora 11.
09.06.2024 | 17:15
Toti favoritii la Primaria Capitalei care au votat pana la ora 1130 Declaratiile lui Nicusor Dan Gabriela Firea Sebastian Burduja si Piedone la alegerile locale 2024
Primii politicieni au ajuns la vot încă de la deschiderea urnelor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mulți candidați la funcțiile de primar s-au prezentat la vot încă de la deschiderea urnelor, puţin după ora 7, între aceştia Horia Constantinescu, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi candidat PSD la primăria Constanţa, şi Cristian Popescu Piedone, candidat PUSL la Primăria Capitalei.

Gabriela Firea: “Bucureștiul e un oraș atât de frumos de care te poți îndrăgosti”

Gabriela Firea a fost ultimul dintre cei patru principali candidaţi la Primăria Capitalei care s-a prezentat dumnică la urne. La ieşirea din secţia de votare, fostul primar general a declarat: “Bucureștiul e un oraș atât de frumos de care te poți îndrăgosti. Am votat cu mult optimism. Bucureștiul e un oraș atât de frumos de care te poți îndrăgosti. Am votat cu gândul la toți bucureștenii care vor să învețe să prospere să se dezvolte.

ADVERTISEMENT

Recunosc că sunt foarte emoționată. Chiar m-am bucurat să văd și tineri și seniori, avem acum și alegeri locale și europarlamentare. E important să avem spirit civic. E important să avem oameni care să lucreze cu sârg, nu să paseze responsabilitatea și să găsească vinovați”.

Sebastian Burduja: “Victoria acestei zile – speranţa din inima bucureştenilor”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat că a votat pentru viitor, pentru schimbare, dar şi pentru bucureştenii care vor mai mult de la acest oraş. “Îi chem pe toţi la vot, e un drept şi sunt convins că, la finalul aceste zile, vom avea cu toţii lucruri de sărbătorit şi surprize foarte plăcute pentru acest oraş şi oamenii lui minunaţi”, a declarat Burduja, care a votat în nordul Capitalei, la o secţie organizată la Academia de Poliţie.

ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja a adăugat că are încredere în bucureşteni, că i-a cunoscut pe mulţi dintre ei şi a simţit că aceştia îşi doresc altceva. “Aceasta cred că e victoria acestei zile – speranţa din inima bucureştenilor. De mâine, ne apucăm de treabă – câştigăm şi luptăm în continuare”, a mai spus candidatul liberal la Primăria Capitalei.

Nicușor Dan: „Am votat împotriva mafiei imobiliare”

Nicușor Dan a declarat, după votul pentru locale și europarlamentare, pe care l-a exercitat la Școala Gimnazială Luceafărul din Sectorul 5, că a votat pentru „onestitate și realism în viața publică” și „împotriva mafiei imobiliare”.

ADVERTISEMENT

„Am votat pentru onestitate în viața publică. Am votat pentru realism în viața publică. E important ca oamenii politici să ne spună pe unde suntem și ce putem realist să facem.  Am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot pentru că e un moment in care ei decid direcția în care noi o să mergem”, a declarat primarul general.

Întrebat ce program are în cursul zilei, Nicușor Dan a răspuns:  „Ieri a fost pentru familie, în fine, azi lucrez pentru primărie. Mai pe după-amiază o sa merg către Cișmigiu și dacă e nevoie o să mai fac declarații în funcție de cum iese lumea la vot”.

ADVERTISEMENT

Radu Mihaiu: „Am votat pentru un București modern”

Primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, a votat duminică la alegerile locale și europarlamentare la secția de la Școala Gimnazială numărul 4. Acesta a declarat că a votat pentru un oraș modern, pentru „un Bucureşti din care să nu mai vrem să plecăm”.

„Am votat pentru un Bucureşti modern, pentru un Bucureşti din care să nu mai vrem să plecăm, un Bucureşti al lucrurilor făcute temeinic. Am văzut că este foarte încinsă atmosfera. Am avut deja în diverse secţii tot felul de probleme, s-au dat buletine deja ştampilate, s-au dat mai multe buletine alegătorilor, au fost delegaţi cu însemne de partid.

Desigur că aceste lucruri nu sunt normale, parcă ar trebui să nu încălcăm regulile democraţiei. Noi suntem aici să apărăm votul. Sunt convins că oamenii vor decide aceste alegeri şi rezultatul final va fi reflectat. Sunt foarte încrezător că lucrurile vor arăta foarte, foarte bine”, a spus primarul USR, în al cărui sector se duce o luptă strânsă potrivit primelor exit-poll-uri făcute de partide.

Robert Negoiță: „Am votat cu gândul la continuarea proiectelor în sector”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a votat și el în dimineața zilei de duminică, declarând apoi presei că a votat cu gândul la continuarea proiectelor din sector, acolo unde este și principalul favorit. Edilul a vorbit și despre alegerile europarlamentare, spunând că vrea o Europă mai echitabilă, o Europă care să aloce mai multe fonduri României.

„Am venit la vot și am votat cu gândul la continuarea proiectelor în Sector 3, sa facem o eechipă mai bună, să continuăm eforturile, în ideea de a transforma sectorul în mai bine, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Așa că am mari speranțe, iar cei care ne aud sau cei care ne văd să iasă la vot, pentru că așa este în democrație, o dată la 4 ani, ieșim la vot.

La europarlamentare este vorba despre faptul că trebuie să luptăm pentru o Europă socială, pentru o Europă echitabilă, pentru o Europă în care să se aloce mai multe fonduri României. N-am așteptat foarte mult, cred ca un sfert de oră. Dar mă bucură că lumea merge la vot”, a declarat edilul Sectorului 3.

Daniel Băluță: „Am votat cu foarte multă emoție”

Primarul Sectorului 4, Daniel Bălută, a votat duminică după-amiază la secția de votare de la Colegiul „Octav Onicescu”. Acesta a venit însoțit de Gabriela Firea, lidera PSD București. De asemenea, Băluță a fost șeful de campanie al liderei PSD.

„Am votat în primul rând, cu foarte multă emoție și cu speranța că echipa care a făcut lucruri deosebite pentru bucureșteni va continua. Asta este ceea ce-mi doresc. Sunt aici împreună cu familia mea extinsă și sunt convins că diseară, la ora 22.00, Bucureștiul va avea parte de mai mult optimism, de mai mult sensibilitate și de mai mult profesionalism”, a declarat Daniel Băluță la ieșirea de la vot, îndemnând populația să iasă în număr cât mai mare la vot.

„Profit de acest moment să invit cât mai mulți oameni să iasă la vot. Este esența democrației și mai ales pe cei care votează pentru prima oară.(…) Am vrut să fim și noi, din acest punct de vedere, să reprezentăm un imbold pentru cei tineri să se mobilizeze și să voteze într-un număr cât mai mare. Din fericire, suntem pe locul doi în clasamentul Capitalei”, a mai spus acesta.

Piedone a votat însoţit de fiul său, candidat la sectorul 5

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a mers la vot alături de fiul său, Vlad Popescu Piedone, la o secţie de votare din sectorul 5. “Am eu informaţii sigure că oamenii o să migreze de la mare şi de la munte şi vor veni pe ultima sută de metri. Primarul general şi predarea ştafetei la sectorul 5 lui Vlad Popescu Piedone se va face între orele 20.00 şi 22.00. Cine va avea responsabilitatea unui exerciţiul democratic la vot va lăsa secţia să funcţioneze până la orele 24.00, şi mă refer la reprezentanţii politici din secţiile de votare”, a spus Piedone, care este convins că votarea se va prelungi până la miezul nopţii.

“Fiecare partid își are desemnat un membru. PUSL, nefiind un  partid parlamentar, n-a avut membri în secțiile de vot, dar au venit două formațiuni puternice, cărora le mulțumesc: partidul PRO România, al lui Victor Ponta, și Partida Romilor. Avem câte doi oameni în fiecare secție de vot în toată țara. Vor face totul să nu le deranjăm echilibrul nedemocratic în care am fost supuși 30 de ani. Mă refer la nedemocratic în clipa în care roboții politici își aranjează apele de fiecare dată înainte de alegeri”, a mai spus Piedone.

Toate declaraţiile politicienilor candidaţi la alegerile locale din 9 iunie 2024 vor fi pe Fanatik

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, să-şi aleagă primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni. Pe teritoriul României sunt organizate 18.955 de secţii de votare, după cum a transmis Biroul Electoral Central. Toate reacţiile vor fi pe FANATIK

În total s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru aceste alegeri locale, cel mai tânăr candidat având 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. În total vor fi aleşi 3.186 de primari de localităţi, plus primarul general al Capitalei, şi tot atâţia membri de consilii locale şi judeţene.

De remarcat că numărul total de candidaturi este mai mic de aproape 20% faţă de scrutinul din 2020, când au fost înregistrate 256.038 candidaturi, dar şi faţă de cel din 2016, când au rămas definitive 267.242 candidaturi.

Cea mai disputată luptă pentru primărie are loc la Baia Mare, unde 16 persoane candidează pentru funcţia de edil, dar şi la Constanţa, unde sunt 14 candidaţi. În Voluntari şi Craiova sunt câte 12 candidaţi, la Lugoj, Piatra Neamţ şi Galaţi câte 11, iar pentru funcţia de primar al Bucureştiului candidează nouă persoane.

Cel mai frecvent număr de competitori este de 3-4, dar în 4% din cazuri nu există decât un candidat, iar în 20% doar câte doi competitori.

Statistic, 24% dintre candidaţi sunt femei, în creştere cu aproape 2% faţă de scrutinul de acum patru ani, dar şi faţă de cel din 2016, când 21% dintre candidaţi erau femei.

“La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector şi pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector”, a anunţat preşedintele Autorităţii Locale Permanente, Toni Greblă.

 

ADVERTISEMENT