News

Declarații neașteptate date de Guvernul României: „O mai putem duce fără restaurante și baruri încă două luni”

04.05.2020 | 22:43
Declaratii neasteptate date de Guvernul Romaniei O mai putem duce fara restaurante si baruri inca doua luni
Când se redeschid restaurantele?
ADVERTISEMENT

Reprezentanții HoReCa, dar și populația României, așteaptă cu nerăbdare redeschiderea restaurantelor, hotelurilor sau a barurilor. Cu toate acestea, Ludovic Orban le-a dat o veste proastă tuturor.

Reprezentanții HoReCa au primit o veste proastă

În 15 mai se vor redeschide hotelurile, însă restaurantele, terasele și barurile vor rămâne închise. Cu toate acestea, oamenii nu vor putea să viziteze alte localități, astfel că măsura redeschiderii hotelurilor poate fi considerată inutilă de către reprezentanții HoReCa.

ADVERTISEMENT

Încă nu putem da drumul la restaurante. Acum, numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, cafenele, baruri, e o zonă unde se socializează, unde oamenii se simt bine, unde sunt convins că psihologic oamenii ar avea nevoie, dar pe de altă parte punem pe primul plan sănătatea.

Contribuția la PIB a HoReCa este limitată. O putem duce încă o lună jumate, două. După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem, nu se vor redeschide restauramtele, cafenelele și barurile, nici din spații închise, nici din spații deschise.

ADVERTISEMENT

În funcție de evoluția epidemiei și a condițiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca pe cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem, la 1 iunie, la 15 iunie. Sezonul de vară începe cam în jurul de 15 iunie și în realitate cam din 15 iunie merg oamenii foarte serios.

Riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar și aici trebuie să ținem cont că este un risc și să luăm măsurile de protecție pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Patronii au propus un plan de redeschidere

În așteptarea zilei de 15 mai, patronii de restaurante, terase și baruri au propus guvernului un plan de măsuri care să fie aplicate gradual pentru a proteja populația.

Printre altele, se propunea redeschiderea totală a restaurantelor și barurilor doar din iunie, dar cu specificația că întreaga capacitate a localului nu poate fi ocupată mai mult de 50%.

ADVERTISEMENT

Înainte de asta urmau a fi implementate mai multe măsuri drastice, precum implementarea unei distanțe minime de 2 metri între mese , cu maximum 8 persoane la masă și cu un număr de maximum 200 clienți simultan în local.

 

ADVERTISEMENT