Fotbal international

Declinul La Masia. Tinerii care au strălucit doar după plecarea de la FC Barcelona

10.10.2020 | 17:43
Declinul La Masia Tinerii care au stralucit doar dupa plecarea de la FC Barcelona
ADVERTISEMENT

Declinul La Masia a început de câțiva ani deja, însa ultimele sezoane au adus dezamăgiri tot mai mari pentru fanii FC Barcelona.

Dacă academia „blaugrana” a produs ultima generație fabuloasă de pe Camp Nou, în frunte cu Messi, Pique, Iniesta sau Xavi, în prezent prima echipă a Barcelonei nu mai primește sprijin semnificativ direct din propria curte.

ADVERTISEMENT

Singurul succes real al La Masia, în ultimii cinci ani, este Ansu Fati. Atacantul de 17 ani este, însă o excepție, pentru că cele mai bune produse din academia Barcelonei au ajuns să strălucească doar după ce au părăsit clubul.

Declinul La Masia. De la generații de superstaruri, la un singur jucător în cinci ani

Pe vremea lui Guardiola, în 2011, jucau în primul 11 al Barcelonei în finala de pe Wembley câștigată cu 3-1 contra lui Manchester United, șapte fotbaliști crescuți în La Masia, iar pe bancă erau prezenți alți patru.

ADVERTISEMENT

Din prima formulă a Barcelonei de la partida cu FC Sevilla, ultima disputată în La Liga, au făcut parte parte șase fotbaliști crescuți la propria academie, însă doar Ansu Fati a fost promovat cu succes în ultimele 5 sezoane, restul fiind jucători cu vechime, precum Messi, Pique, Sergi Roberto, Busquets sau Alba.

Dacă din La Masia nu mai ies jucători buni pentru FC Barcelona, academia blaugrana continuă să producă talente de care profită alte cluburi! Mai mult decât atât, catalanii ajung chiar să ofere sume impresionante pentru a-i aduce înapoi.

ADVERTISEMENT

Cotidianul spaniol Marca a făcut lista fotbaliștilor care au plecat din curtea Barcelonei în ultimii cinci ani și au dat un randament foarte bun pentru alte cluburi, fie ele din La Liga sau din alte campionate.

Adama Traore și Eric Garcia sunt două astfel de cazuri. Cei doi fotbaliști joacă foarte bine în Premier League, pentru Wolverhampton Wonderers și Manchester City. Dacă Traore a ajuns să debuteze pentru naționala Spaniei și a fost dorit de Jurgen Klopp la Liverpool, Eric Garcia joacă și el la Manchester City, iar Barcelona a oferit 10 milioane de euro pentru a-l readuce. City nici nu a vrut să audă și a solicitat în schimbul fundașului central 20 de milioane.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Marc Cucurella și Alex Grimaldo joacă foarte bine la Getafe,  respectiv Benfica Lisabona, în vreme ce Carles Perez tocmai s-a transferat la AS Roma și a debutat cu gol. Și Mateu Morey (20 de ani) și-a făcut junioratul la Barcelona, înainte de a ajunge la Borussia Dortmund, club pentru care a evoluat în 5 partide pe parcursul sezonului trecut.

Excepția Ansu Fati. Record după record doborât de tânărul de 17 ani

Ansu Fati reprezintă singurul motiv de entuziasm pentru fanii Barcelonei în ultimii ani, atunci când vine vorba despre relația primei echipe cu academia. Atacantul spaniol a doborât record după record atât în tricoul blaugrana, cât și în cel al naționalei Spaniei.

Fati a fost omul meciului în victoria 4-0 cu Villareal, din prima etapă a sezonului, însă nu a putut fi desemnat omul meciului din cauză că este încă minor! Fati evoluează cu foarte multă încredere și are un randament excelent în mod constant.

El a devenit în 2019 cel mai tânăr marcator din istoria UEFA Champions League, iar în 2020 a intrat în istorie și ca fiind cel mai tânăr marcator din istoria naționalei Spaniei. Clauza de reziliere a tânărului Fati este una în valoare de 170 de milioane de euro!

ADVERTISEMENT