News

Deconturi ale spitalelor românești de la 80 de euro la 5 mii pentru bolnavii cu formă ușoară

09.10.2020 | 11:52
Deconturi ale spitalelor romanesti de la 80 de euro la 5 mii pentru bolnavii cu forma usoara
ADVERTISEMENT

Deconturi ale spitalelor românești de la 80 de euro la 5 mii pentru bolnavii cu formă ușoară. Cel puțin așa reiese dintr-o anchetă a celor de la Libertatea.

Sursa citată a publicat mai multe documente eliberate de spitale, la externare, unor pacienți care au avut COVID-19. Doar că, prețul variază de zeci de ori, totul fiind decontat de la Casa de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Concret, spitalele COVID sau suport COVID, care au zeci sau sute de oameni angajați, își împart toate costurile la numărul de bolnavi, care în unele cazuri a fost de doar câțiva.

Ce deconturi fac spitalelor românești pentru bolnavii cu formă ușoară

A fost prezentat și un caz care scoate în evidență erorile sistemului. Astfel, un soț și o soție au ajuns la spital pe 17 iunie 2020, în Câmpina. Forma bolii a fost ușoară la ambii și s-au externat pe 30 iunie.

ADVERTISEMENT

De remarcat că celor doi nu li s-au administrat medicamente antivirale. De fapt, decontul de cheltuieli arată că, în cele 13 zile, s-au cheltuit, în total, pe fiecare pacient: 11 lei pe medicamente, 77 de lei pe analize de laborator, 64 de lei pe alte investigații medicale și 91 de lei hrană.

Atenție! Sumele sunt pe 13 zile, nu pe zi! Doar că decontul prezentat oamenilor, pentru fiecare dintre cei doi pacienți, a fost de 312.000 de lei

ADVERTISEMENT

312.000 de lei înseamnă 63.000 de euro, pentru un tratament de 13 zile, care a constat în paracetamol și aspirină și cu o porție de mâncare de doar 7 lei pe zi!

Factura numește aceste costuri la grămadă ”cheltuieli aferente spitalizării”. Ele sunt de 311.935 de lei, reprezentând 99,9% din ce va achita Casa Judeţeană de Sănătate Prahova pentru fiecare dintre cei doi pacienți de la spitalul din Câmpina

ADVERTISEMENT

De asemenea, 13 zile a stat în spital și un alt pacient COVID, cu formă ușoară. Acesta a fost internat la Sibiu, în august. Factura sa este de 8.896 de lei. De remarcat că lui i-au fost administrate antiviralele Kaletra și Plaquenil și antibioticul Azitromicină.

Reiese că totalul cheltuielilor, pe același număr de zile este de 8.896 de lei, ceea ce reprezintă de 35 de ori mai puțin zilnic decât la Câmpina, 140 de euro pe zi în loc de 5.000 de euro pe zi.

“Durata medie de spitalizare, costul mediu pe zi de spitalizare, costul mediu pe caz rezolvat, date referitoare la tariful pe caz rezolvat/zi de spitalizare sunt deținute de instituția cu competențe în acest sens, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a zis ministerul Sănătății pentru sursa anterior citată.

“Tratamentele medicale aplicate în spitale pacienților cu COVID-19 diferă foarte mult în funcție de simptomatologie, de schemele terapeutice aplicate în funcție și de bolile asociate de care suferă pacienții, de evoluția bolii.

Lipsa unui tratament specific pentru infecția cu COVID-19 determină variații mari de costuri de la o unitate sanitară la alta. Costurile cele mai ridicate  sunt cele pentru tratarea cazurilor grave”, a zis și  CNAS.

De remarcat că în pandemie, spitalele pot deconta chiar mai mult decât ar fi decontat în mod normal potrivit contractelor încheiate cu CNAS, dacă au cheltuieli mai mari, mai arată răspunsul CNAS.

 

ADVERTISEMENT