News

Decretul de mobilizare emis de Putin conține un paragraf secret. Cum vor să cheme rușii pe front 1 milion de oameni

Decretul de mobilizare emis de Vladimir Putin conține un paragraf secret, care le permite rușilor să mobilizeze 1 milion de oameni.
22.09.2022 | 20:49
Decretul de mobilizare emis de Putin contine un paragraf secret Cum vor sa cheme rusii pe front 1 milion de oameni
Vladimir Putin ar putea chema la arme 1 milion de ruși. Foto: Wiki Commons
ADVERTISEMENT

Concret, al șaptelea paragraf din acest decret conține date care permite Ministerului Apărării din Rusia să înroleze un milion de oameni, conform unor surse citate de novayagazeta.eu.

Mobilizarea lui Putin conține un paragraf secret

O copie a decretului privind introducerea ”mobilizării parțiale” a fost publicată pe portalul de informații juridice din Rusia. Al șaptelea paragraf al documentului e secretizat și apare doar mențiunea ”pentru uz oficial”.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că secretizarea acestui document se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemat la arme în războiul din Ucraina.

”Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus că este vorba de 300 de mii de oameni”, a transmis Peskov. Inițial, întreg documentul trebuia să fie secret, însă a rămas secret doar al șaptelea paragraf.

ADVERTISEMENT

Novaya Gazeta a încercat să obțină desecretizarea acestui paragraf, cu ajutorul autorităților executive care primesc varianta ”necenzurată”. Cu toate acestea, documentul nu a ajuns nici la acest nivel într-o variantă desecretizată, cum nu poate fi văzut nici în MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor).

Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a transmis un angajat al unui departament ministerial.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în cazul documentelor ”secrete” sau ”ultra-secrete”, documentul care are mențiunea ”pentru uz oficial” atrage doar răspundere disciplinară sau administrativă, dacă ar fi dezvăluit.

Momentan la ieșirile din Federația Rusă s-au făcut cozi kilometrice către Finlanda, Mongolia sau Georgia. Oamenii sper să fugă de înrolare, însă nu toți sunt dispuși să le ofere azil politic. Liderii Estoniei au anunțat că rușii nu vor fi acceptați în această țară pentru că ”fiecare cetățean e responsabil pentru ce face țara sa”.

ADVERTISEMENT

Între timp, Rusia susține că 10.000 de oameni s-au înrolat voluntar în armată în prima zi de la mobilizare, însă nu au prezentat în acest sens nicio dovadă foto, video sau scrisă.

ADVERTISEMENT