News

LUPII tineri: Alexandru Dedu CURAT, Gică Popescu PĂTAT

Federaţia Română de Handbal are un nou preşedinte, în persoana lui Alexandru Dedu. Preşedinte şi fondator al Ligii Profesioniste de Handbal, Dedu a cîştigat  fără nici o emoţie alegerile...
11.02.2014 | 00:21
LUPII tineri Alexandru Dedu CURAT Gica Popescu PATAT

Federaţia Română de Handbal are un nou preşedinte, în persoana lui Alexandru Dedu. Preşedinte şi fondator al Ligii Profesioniste de Handbal, Dedu a cîştigat  fără nici o emoţie alegerile în dauna lui Cristian Gaţu, adunînd 104 voturi, faţă de 32 ale adversarului său. Astfel, după 18 ani în care a condus handbalul românesc, Gaţu părăseşte conducerea sportului în care a făcut istorie ca jucător, urmînd să rămînă, dacă o să accepte propunerea lui Dedu, preşedinte onorific al FRH.

Am avut încredere că voi tranşa lupta din primul tur, ştiam că voi fi cîştigător, de aici şi starea de spirit pozitivă pe care am avut-o toată ziua. Mi s-a demonstrat că dacă tratezi oamenii de lîngă tine cu respect, vei primi acelaşi lucru de la ei. Le mulţumesc! Îmi doresc ca domnul Gaţu să rămînă lîngă mine, îl respect enorm pe el ca om şi pentru ce a făcut pentru sportul românesc. Este un monstru sacru!“, au fost primele declaraţii ale lui Dedu, la rîndul său unul dintre cei mai mari jucători din istoria handbalului românesc. Schimbarea de la vîrful FRH este prima din 2014, an care se anunţă a fi cel al schimbărilor majore din fruntea celor mai importante sporturi din România. Următorul for suprem  la care urmează să aibă loc alegeri şi, foarte probabil, schimbări majore, aşteptate de o grămadă de ani, este Federaţia Română de Fotbal. Gică Popescu este favorit cert pentru preluarea “tronului” pe care a stat timp de 24 de ani Mircea Sandu.

FANATIK.RO vă prezintă o analiză asupra figurilor marcante care vor conduce cele mai iubite sporturi de echipă din România (la FRF mai e de îndeplinit doar “formalitatea” alegerilor). Cine sînt Alexandru Dedu şi Gică Popescu? Ce îi uneşte? Ce îi desparte? Ce garanţii oferă? Cînd şi în ce condiţii au mai părăsit posturi similare alţi preşedinţi “matusalemici”, aşa cum au fost Cristian Gaţu şi Mircea Sandu? La toate aceste întrebări aflaţi răspunsurile din rîndurile care urmează.

Ambii au făcut istorie la Barcelona!

Prima asemănare dintre actualul preşedinte al FRH şi, probabil, viitorul şef al FRF vine din CV-ul sportiv al fiecăruia. Cele mai mari succese ale ambilor au în comun un oraş superb şi un club imens, FC Barcelona. Gică Popescu a fost singurul fotbalist din România care a avut plăcerea de a ridica deasupra capului, din postura de căpitan, mai multe trofee cu una dintre cele mai titrate echipe ale lumii, FC Barcelona. Fost pivot al formatiei din Catalunya, Alexandru Dedu are un palmares de invidiat, reuşind să-si adjudece trei titluri ale Spaniei, trei Ligi ale Campionilor şi două Supercupe, fiind în “hall of fame-ul” clubului! Asta în timp ce Popescu, în doi ani de contract cu actuala formaţie a lui Messi si Neymar, a reuşit să-şi adjudece Supercupa Spaniei, Cupa Spaniei şi Cupa Cupelor, fiind căpitanul care i-a predat banderola celui care avea să scrie istorie pe Nou Camp, Pep Guardiola.

popescupa

Au apelat amîndoi la ajutorul politic

Programele pe care cei doi au mizat au acelaşi scop, revitalizarea sportului atît din punct de vedere financiar, cu scopul obţinerii de succese la care n-am mai avut acces de mulţi ani. Din programul prezentat de Alexandru Dedu pe pagina personală reiese faptul că, asemănător oficialilor din fotbal, şi el va căuta să implice politicul în planul său, pentru a crea condiţii financiare stabile cluburilor. “Centrele de juniori zonale care urmează să fie create vor fi sprijinite cu ajutorul autorităţilor locale (în funcţie de oferte)”, a specificat Dedu în planul său de lucru. Şi Popescu a spus răspicat că fără implicarea autorităţilor locale, nu poate promite dezvoltarea fotbalului de la bază.

Reprezentativi pentru naţională

Atît Dedu, cît si Popescu au fost doi jucători uriaşi pentru echipele naţionale de handbal şi de fotbal ale României! Dacă de fostul fundaş al naţionalei se leagă cele mai mari performanţe la nivelul echipei naţionale, sfertul de finală din America, de la World Cup ’94, pivotul Alexandru Dedu a impresionat prin cifrele individuale, avînd 232 de selectii la echipa de seniori a României, unde a perforat poarta adversarilor de 399 de ori! “Conform statisticii, sînt pe un onorant loc şase ca număr de meciuri pentru prima reprezentativă şi pe locul 20 din punct de vedere al golurilor marcate!”, s-a lăudat Alexandru Dedu.

Prima diferenţă majoră: cazierul!

Dacă asemănările dintre cei doi constau în performanţele acestora pe plan sportiv şi în planul cu care speră să revitalizeze sportul românesc, diferenţele între cei doi sînt la fel de clare, iar Dedu este cel care pică într-o lumină bună. Noul preşedinte al FRH are un plus de credibilitate, pentru că are cazierul curat. Inculpat în “Dosarul Transferurilor”, Gică Popescu speră să fie achitat în cel mai mare dosar din sport instrumentat de Justiţia Română şi astfel, fostul internaţional să ocupe, fără probleme din partea contestatarilor, postul de preşedinte al FRF. Un al doilea aspect care conturează diferenţa între cele două portrete ţine de trecutul fiecăruia din perioada comunismului. Şi aici, Popescu are parte de o bilă neagră, fiind informator dovedit al Securităţii. “Nu poţi să treci graniţa cu milionul de dolari în valiză! Îl cunosc bine pe Gică Popescu, singur a făcut notele către Securitate şi vor apărea acele note cît de curînd!“, a spus Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF-ului.

Dedu a învins sistemul, Popescu a eşuat şi acum e ajutat de “duşman”

Victoria lui Alexandru Dedu în faţa lui Cristian Gaţu este cu atît mai impresionantă cu cît a fost obţinută la o diferenţă incredibil de mare ţinînd cont de popularitatea de care avea parte fostul preşedinte al forului suprem din handbal. Candidat pentru prima oară la funcţia de preşedinte al FRH, Dedu a specificat că atu-ul care i-a adus victoria a fost un plan bine pus la punct şi corectitudinea faţă de oameni. “Nu am promis nimic, nimănui! Le-am transmis doar ce vreau să fac şi e îmbucurător că se poate face treabă şi spunînd adevărul“, a specificat, după finalul alegerilor, noul cîştigător. În comparaţie, Gică Popescu urmează să preia şefia FRF la nouă ani de la prima încercare de acest gen, fiind susţinut de Mircea Sandu, adversarul său de atunci. În 2005, Gică Popescu a încercat să-l detroneze pe “Naşul” din fruntea FRF, însă rezultatul a fost clar în defavoarea fostului căpitan al Barcelonei.

Diferenţă şi în afaceri! Dedu, model al succesului!

Cu un venit liniştitor după o carieră strălucită de fotbalist, Gică Popescu nu a repetat reţeta succesului şi în afaceri, mai multe firme ale acestuia intrînd în faliment sau fiind executate silit pentru problemele financiare pe care le-au întîmpinat din cauza managementului defectuos. Cea mai grea pierdere a fost bazarul “Doldora”, o investiţie de zece milioane euro de care Popescu nu a avut posibilitatea să se bucure, afacerea cunoscînd eşecul din cauza vînzărilor slabe. Alexandru Dedu, reprezentantul aripii tinere în handbal, dezvăluie că a adus peste opt milioane euro în ţară prin intermediul afacerilor şi că deţine controlul unei firme prospere. “Am atras şi dezvoltat afaceri în România de peste opt milioane euro. Particip în calitate de administrator unic la conducerea unor firme cu cifre de afaceri în jur de două milioane euro“, a precizat Dedu.

Ana Pascu, mai tare decît “Naşul” Sandu

Cristian Gaţu şi Mircea Sandu sînt depăşiţi ca longevitate în funcţii doar de către Ana Pascu, fosta preşedintă a Federaţiei Române de Scrimă, care a lucrat în structurile instituţiei timp de 31 de ani. Ana Pascu a părăsit funcţia în 2013, lăsîndu-i locul lui Mihai Covaliu, fost campion olimpic, scrimeur pe care fosta preşedintă l-a catalogat ca fiind personajul potrivit pentru ca acest sport să performeze. “Este omul potrivit pentru această funcţie. Tot ce a reuşit în cariera sa a făcut-o depunînd mult efort şi fiind întotdeauna serios“, a afirmat Ana Pascu în momentul retragerii. Nicolae Vieru a fost un alt şef longeviv, activînd în cadrul Federaţiei Române de Gimnastică 31 de ani, din 1967 pînă în 1998, cînd s-a retras oficial.

Sandu a avut profesori buni! Johansson a stat 17 ani la UEFA

Performanţa lui Mircea Sandu şi a lui Cristian Gaţu nu reprezintă o noutate pentru vecinii din Vest, ocuparea unei funcţii mai mult de un deceniu fiind o practică aplicată şi la cel mai înalt nivel. Cel mai bun exemplu îl reprezintă Lennart Johansson, apropiat de-al lui Mircea Sandu, suedezul petrecînd 17 ani în frunte UEFA, pînă în 2007, cînd locul său a fost preluat de Michel Platini. Conform zvonurilor din presa internaţională, în spatele aducerii lui Platini a fost Sepp Blatter, preşedintele FIFA. “Are un regim dictatorial! Nu am mai rămas în fruntea UEFA pentru că s-au cumpărat voturi”, a dezvăluit Johansson ulterior. Brazilianul Joao Havelange a stat 24 de ani în fruntea FIFA.

lennart

232 de selecţii are Alexandru Dedu la prima reprezentativă a României

115 partide sub tricolor are Gică Popescu, reuşind să marcheze de 16 ori