ADVERTISEMENT
News

Deficit bugetar de 5,18% în primele opt luni. Pandemia de COVID-19, impact puternic asupra economiei

Autor: Flaviu Popa | 28.09.2020 | 23:52
Deficit bugetar de 5,18% în primele opt luni. Pandemia de COVID-19, impact puternic asupra economiei
Deficitul bugetar va ajunge la 8% în România. Foto: Pixabay

Guvernul a făcut publice ultimele cifre care ar trebui să intereseze pe toată lumea, în contextul în care România se poate confrunta cu o criză nemaivăzută în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit stiripesruse, deficitul bugetar a urcat la 5.18% din PIB după primele 8 luni ale anului, astfel că acest deficit a ajuns la 54.77 miliarde de lei.

În aceeași perioadă a anului trecut deficitul era 4.7% din PIB și atingea plafonul de 49.68 de miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Deficitul bugetar din România va ajunge la 8% în următoarele luni

Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19. Sume în valoare de 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19″, a anunțat Ministerul Finanţelor Publice, imediat după publicarea datelor privind execuţia bugetară la opt lunil.

Conform datelor oficiale, în primele 8 luni ale anului trecut execuția bugetară a indicat un deficit de 21.9 miliarde de lei, respectiv 2.1% din PIB. Potrivit estimărilor, deficitul va urca la 8.6% în 2020.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 5 puncte procentuale au legătură directă cu perioada de criză prin care trece România, alături de majoritatea țărilor din lume.

Un deficit bugetar apare atunci când cheltuielile unei entități (un guvern) depășesc încasările. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar.

ADVERTISEMENT

Ultima oară când deficitul bugetar a fost mai mare de 8% se întâmpla în 2009, când România a înregistrat un deficit bugetar de 8.5%.

Potrivit experților financiari, deficitele bugetare pot fi reduse prin reducerea cheltuielilor publice, reducerea cheltuielilor administrației, eliminarea subvențiilor și mărirea bazei de impozitare (un impozit cât mai mic, însă de la cât mai mulți).

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!