News

Deficit bugetar de proporții pe aprilie în SUA; unul din cinci angajați se află în șomaj tehnic

13.05.2020 | 11:49
Deficit bugetar de proportii pe aprilie in SUA unul din cinci angajati se afla in somaj tehnic
ADVERTISEMENT

Deficitul bugetar al Statelor Unite pe luna aprilie este de 738 de miliarde de dolari, în condițiile în care cheltuielile guvernamentale au înregistrat o creștere majoră generată de combaterea epidemiei, la care s-a adăugat o reducere substanțială a veniturilor. În mod normal, luna aprilie este una cu excedent bugetar în  Statele Unite, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Deficitul bugetar, generat de programul de susținere a economiei

Departamentul Trezoreriei a precizat că deficitul bugetar reflectă cheltuielile pe care guvernul federal a trebuit să le facă pentru atenuarea efectelor economice ale crizei sanitare ce a dus la blocarea activităților în majoritatea zonelor țării.

ADVERTISEMENT

Congresul Statelor Unite a aprobat, la sfârșitul lunii martie, un program de susținere a economiei de circa 2.300 de miliarde de dolari. Ulterior, aceste fonduri au fost suplimentate cu alte 700 de miliarde.

În aprilie au început să fie făcute primele plăți din cadrul programelor de susținere a economiei americane, fapt ce a dus la deficitul bugetar de proporții.

ADVERTISEMENT

În circumstanțe normal, Trezoreria anunță în fiecare lună aprilie un excedent bugetar pentru că termenul de plată a impozitelor este 15 aprilie. În acest an însă, guvernul federal a prelungit acest termen pentru 15 iulie, iar acest lucru a dus la o scădere considerabilă a încasărilor.

Potrivit datelor furnizate de Trezoreria SUA, în  ultimii 66 de ani în numai 15 ani s-a înregistrat deficit bugetar în luna aprilie.

ADVERTISEMENT

Scăderea severă a veniturilor a fost provocată și de faptul că nu mai puțin de 33.000.000 de americani au cerut indemnizații pentru șomaj din 21 martie încoace, ceea ce înseamnă un angajat din cinci.

Tags: