News

Deficit de 18 miliarde de lei al execuției bugetare la trei luni. Epidemia a afectat grav finanțele statului. Document

28.04.2020 | 10:55
Deficit de 18 miliarde de lei al executiei bugetare la trei luni Epidemia a afectat grav finantele statului Document
ADVERTISEMENT

Execuția bugetului general consolidat pe trei luni arată un deficit de 1,67% din PIB, adică 18,06 miliarde de lei. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Finanțelor, încasările la buget au fost considerabil reduse de amânarea la plata unor impozite acordată firmelor, iar cheltuielile suplimentare pentru combaterea epidemiei au adâncit și mai mult deficitul.

Guvernul nu a mai încasat 7,7 miliarde de lei din impozite

Astfel, luna martie, când pandemia de coronavirus a ajuns în România, a dus la o scădere considerabilă a încasărilor și o creștere a cheltuielilor.

ADVERTISEMENT

”Creşterea deficitul bugetar aferent primului trimestru al anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată în principal de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgență (7,7 mld lei) și de restituirile suplimentare de TVA de 3,17 mld lei pentru susţinerea lichidității în sectorul privat. De asemenea, pe partea de cheltuieli, creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 1,0 miliard lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic în sumă de aproximativ 1,0 miliard lei au contribuit la majorarea deficitului”, se arată în sinteza execuției bugetare pe primele trei luni, consultată de FANATIK.ro.

Veniturile la buget au scăzut cu 3,3% față de aceeași perioadă a anului 2019, însumând 72,23 miliarde de lei. Doar pentru luna martie scăderea reprezintă -25,1% față de martie 2019, din cauza facilităților fiscale acordate pentru susținerea economiei afectate de impunerea stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Dacă valoarea totală a obligațiilor fiscale declarate către ANAF în luna martie 2020 a fost de 24,63 mld lei, în creştere cu 8,5% faţă de sumele declarate în perioada similară din anul 2019, veniturile nete colectate au fost de 16,95 mld lei”, precizează documentul Ministerului Finanțelor Publice.

Spre exemplu, încasările din impozitul pe salarii au fost în creștere cu 10% în ianuarie-februarie față de perioada similară din anul trecut, dar în martie scăderea a fost de 9%.

ADVERTISEMENT

Situația putea fi mai rea dacă încasările pe venit din primul trimestru nu ar fi fost mai mari cu 6 miliarde de lei față de primul trimestru din 2019.

”Această creștere a fost susţinută de creșterea numărului de salariați cu 0,7% și a câştigului mediu brut la nivelul economiei cu 9,2% în perioada dec 2019-feb 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent în condiţiile majorării salariului minim brut de la 2.080 lei la 2.230 lei”, precizează experții MFP.

ADVERTISEMENT

Și contribuțiile de asigurări sociale au înregistrat au înregistrat o creștere  de 2%, adică 27,31 mld lei în primele 3 luni ale anului 2020. Totuşi, încasările din contribuţii sociale în luna martie au fost cu 1,7 mld lei mai reduse decât obligaţiile fiscale declarate de către contribuabili.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, contribuțiile sociale au fost afectatede modificarea bazei de calcul a CAS și CASS datorată de salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial și de prorogarea termenului de plată a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice de la 15 martie 2020 la data de 25 mai 2020 inclusiv”, se arată în sinteza execuției bugetare.

În schimb, încasările din impozitul pe profit au cunoscut o scădere brutală, de 32%, și au ajuns la 2,86 miliarde de lei, din cauza amânării achitării acestui  tip de impunere de către contribuabili. Reducerea încasărilor din impozitul pe profit este de 26,9% la agenții economici, dar băncile comerciale au folosit din plin facilitățile acordate de Guvern astfel că în cazul lor scăderea a fost de nu mai puțin de 76,2% pe trimestrul I.

Încasările la buget din accize, salvate pe spinarea fumătorilor

Încasările din TVA au înregistrat 12,29 mld lei în primele trei luni ale anului 2020, în scădere cu 19,4% față cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a diminuării semnificative aîncasărilor nete în luna martie (-82,5%). ”Deși baza macroeconomică relevantă – cifra de afaceri în comerț, servicii și industrie a înregistrat o dinamică de 12,2%, încasările nete au fost influențate de accelerarea rambursărilor de TVA care au atins un nivel record în luna martie (restituiri suplimentare de 3,2 mld lei comparativ cu primul trimestrul din 2019) și de măsurile fiscale adoptate pe durata stării de urgență”, se arată în documentul referitor la execuția bugetară.

Din accize, Guvernul a obținut 7,42 miliarde de lei, în creștere cu 8,67% față de primul trimestru din 2019. De remarcat este că această creștere a fost obținută pe spinarea fumătorilor care au trebuit să suporte o majorare de 4,2% a accizei la țigări. Încasările din accizele la produse energetice au scăzut în martie, cu 10,9% an/an.

Veniturile din accize au însumat 7,42 mld lei în primele 3 luni ale anului 2020, și prezintă un avans de8,67% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor au înregistrat 1,68 mld lei, în creștere cu 28,18% comparativ cu primele 3 luni ale anului 2019, în principal ca urmare a încasărilor din taxele pentru prelungirea unor licențe a frecvențelor radio, iar veniturile nefiscale au adus la buget 5,5 miliarde de lei, în creștere cu 12,86% față de încasările din aceeași perioadă a anului 2019. O creștere ușoară, de 2,2%, au înregistrat și sumele primite de la Uniunea Europeană care au însumat 3,9 miliarde.

Execuția bugetară arată cheltuieli mai mari la investiții

La capitolul cheltuieli, acestea au ajuns la 8,3% din PIB, față de 7,6% cât s-a înregistrat în primul trimestru din 2019, fiind de 90,3 miliarde de lei.

Cheltuielile de personal, de 26,22 miliarde de lei, au crescut cu 9,4% din cauza majorăii unor salarii ale bugetarilor de la 1 ianuarie 2020.

Epidemia de COVID-129 a influențat direct cheltuielile cu bunuri și servicii, care au ajuns 12,19 miliarde de lei, în creștere cu 17,4%. Din cauza coronavirusului au crescut și cheltuielile de la fondul de asigurări de sănătate, cu 14% față de perioada similară a anului  trecut.

Costurile asistenței sociale au fost de 32,77 miliarde de lei, mai mari cu 17% față de ianuarie-martie 2019, atât din  cauza majorării unor beneficii sociale, cât și din cauza dublării în luna martie a indemnizațiilor pentru concediu medical.

Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai  2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020”, se arată în documentul citat.

Subvențiile au înregistrat o creștere de 60%, ajungând la 2,612 miliarde de lei creștere determinată, în principal, de subvențiile din sectorul agricol acordate în lunile anterioare, respectiv de acordarea în avans a ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 4,55 mld lei, cu 8,1% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent”, precizează Ministerul Finanțelor

Cheltuielile pentru investiții au ajuns la 5,85 miliarde de lei, cu 20,4% mai mult decât față de primul trimestru din 2019, dar aici sunt incluse și 154.700.000 de lei alocați din bugetul Ministerului de Interne pentru achiziționarea de produse pentru combaterea epidemiei.

Documentul complet privind execuția bugetară îl puteți citi AICI.

ADVERTISEMENT