Guvernul a decis ”noua împărțire” a fondurilor, astfel că statul român va continua să cheltuiască mai mulți bani decât produce și decât poate strânge. În acest context, deficitul bugetar va depăși 120 de miliarde de lei, practic un lucru care fusese deja prevăzut de către experții de la Bruxelles.
Cu toate acestea, politicienii care conduc țara se apără și spun că este nevoie de un deficit bugetar mai mare, extrem de necesar pentru a continua investițiile. Economiștii dau replica și transmit că taxele și impozitele vor fi majorate în 2025, pentru că altfel e imposibil de acoperit gaura de la buget.
Noua împărțire a banilor din buget aduce mai multe fonduri pentru transporturi, sănătate și educație, însă taie bani de la mai multe instituții, inclusiv de la Guvern sau de la Senat, conform Știrile PRO TV. Momentan, statul va cheltui cu 123 de miliarde de lei decât va avea venituri, de aici și deficitul.
Vorbim despre un deficit bugetar de 7% din PIB, mai mult decât dublul nivelului estimat de Guvern la început de an 2024. Mai mult, la nivelul Uniunii Europene există un prag maxim de 3% acceptat și convenit între părți, care evident nu este respectat. Guvernul speră să negocieze o ”păsuire pe 7 ani” din partea UE, însă riscul e enorm ca fondurile europene să fie tăiate.
Marcel Ciolacu spune că acest deficit bugetar poate fi explicat prin recordul de investiții, însă specialiștii sunt de o altă părere. Cheltuielile ar fi deseori nejustificate și grosul este dus de salariile bugetarilor și de pensii. ”Evident că, la acest nivel record de investiţii, creşte şi deficitul bugetar”, a încercat să se justifice Marcel Ciolacu.
Economiștii atrag atenția că statul a cheltuit mai mulți bani decât și-a propus, astfel că și creșterea economică a fost foarte mică. Astfel, economia avansează cu 2,8% deși Comisia Națională de Prognoză vorbea despre o estimare de 3,4% la început de an. În realitate avansul va fi undeva între 1 și 2%, pentru că industria și agricultura au evoluat mult sub așteptări.
Mihai Roman, cunoscut profesor de macroeconomie la Academia de Studii Economice este de părere că ținta de deficit va fi depășită, astfel că vor crește, inevitabil, taxele. Despre acest scenariu se vorbește deja de multe luni, anume că politicienii vor crește taxele din 2025, după ce va fi trecut anul electoral 2024.
“Veniturile nu vor ține pasul cu cheltuielile, asta inseamnă că ținta de deficit aproape sigur va fi depășită”, explică Mihai Roman. ”În 2025 riscăm să creștem fiscalitatea, probabil se va majora TVA, se vor majora impozitele pe proprietate si e un risc ridicat sa se creasca suplimentar si impozitarea pe salarii”, transmite și Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari.
Marcel Boloș, ministru al finanțelor, se ferește momentan să vorbească despre acest scenariu. ”Nu s-a pus problema să lucrăm la impozitul progresiv, în continuare rămânem cu cota unică, care știm că încurajează munca. Impozitul progresiv se potrivește doar în perioada în care statele sunt dezvoltate”, a declarat Boloș. România are toate șansele, astfel, să ajungă la un deficit de 8% din PIB, cel mai mare din UE. Va venit de la sine o retrogradare a ratingului de țară, iar investitorii vor ocoli țara noastră.